Newsroom

Newsroom

Ερωτηματικά γεννά η κατάσταση στην Εθνική Ασφαλιστική

Του Μαρίνου Γκασιάμη Στο δημοσίευμα της 23ης Ιουνίου του 2015 που ξεκίνησε μετά από σχετικές καταγγελίες με θέμα: «Εθνική Ασφαλιστική:…

1 2263

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στο δημοσίευμα της 23ης Ιουνίου του 2015 που ξεκίνησε μετά από σχετικές καταγγελίες με θέμα: «Εθνική Ασφαλιστική: Αρνούνται να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα εταιριών που έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς», προσκρούσαμε στην άρνηση των στελεχών της Εθνικής, επικαλούμενα το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Επειδή αυτή η άρνηση, και οι σχετικές καταγγελίες μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όλοι οι Οργανισμοί που σέβονται τον εαυτό τους δεν έχουν λόγους να κρύψουν τα ονόματα όσων συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, αντίθετα πολλοί από αυτούς δημοσιεύουν οι ίδιοι τα ονόματα όσων συμμετέχουν ακόμα δε και την τελική Short List, αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε ακόμα περισσότερο.
Τι προέκυψε από την συγκεκριμένη έρευνα;
Όσον αφορά το Deal με την Arch Capital, παράγοντες της Ασφαλιστικής Αγοράς μας ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε κανένας διαγωνισμός και μας παρέπεμψαν στην επερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για το ίδιο θέμα στις 3/12/2104, σε διάφορα δυσμενή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, σε επιστολές που διακινήθηκαν στο χώρο της Ασφαλιστικής Αγοράς με πολλά υπονοούμενα τόσο για μεταφορές αμοιβής σε offshore εταιρίες, προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγησή της όσο και για το ύψος της προμήθειας που έλαβαν όσο μεσολάβησαν στο συγκεκριμένο Deal. Οι ίδιοι πάντως παράγοντες αναρωτιούνται αν τελικά υπήρξα κέρδη η ζημιές μέχρι σήμερα από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Η απάντηση που λάβαμε από την Εθνική Ασφαλιστική ήταν ότι: «Όσον αφορά τη συγκεκριμένη αντασφαλιστική σύμβαση που φαίνεται να είναι αντικείμενο της έρευνας σας, να σημειώσω ότι είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο αντικείμενο εκχώρησης ζημιών αυτοκινήτου (και μάλιστα, η πρώτη στην Ελλάδα) και αρκετά ιδιαίτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι το υποκείμενο κεφάλαιο παρέμεινε σε ελληνική τράπεζα στο όνομα της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν μεταφέρθηκε στον αντασφαλιστή (όπως είναι ο κανόνας σε συμβάσεις εκχώρησης ζημιών). Στην αξιολόγησή μας λάβαμε υπόψη όλες τις προτάσεις που υπήρχαν διαθέσιμες εκείνη την περίοδο».
Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ίσως θα έπρεπε να αναθέσει την έρευνα στα αρμόδια Όργανα Ελέγχου της Τράπεζας για να διαπιστώσουν αν τα υπονοούμενα της Ασφαλιστικής Αγοράς έχουν βάση και με ποιών στελεχών τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε το Deal με την Αrch Capital.

Προ εκπλήξεως βρεθήκαμε όταν ερευνήσαμε και την ανάθεση εργασιών στην «CINSIGHT Σύμβουλοι Επιχειρήσεων»
Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της εταιρίας πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης:
«Η CINSIGHT Advisory Ltd εξειδικεύεται στη διαχείριση πιστωτικών χαρτοφυλακίων, προσφέροντας υπηρεσίες και εργαλεία βελτιστοποίησης απόδοσης, με εφαρμογή, τόσο σε ενεργά πελατολόγια, όσο και σε χαρτοφυλάκια καθυστερήσεων. Η μεθοδολογία που εφαρμόζει βασίζεται σε πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί και έχουν φέρει αποτελέσματα σε μεμονωμένα χαρτοφυλάκια. Μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν στον πελάτη και την πορεία του μέσα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας μέχρι σήμερα καταλήγουμε σε αντικειμενικές διαγνώσεις και προβλέψεις ώστε να στηρίζουν τη λήψη αποφάσεων από την διοίκηση της.
Η εταιρεία συγκεντρώνει μοναδική τεχνογνωσία στους τομείς της διαχείρισης καθυστερήσεων, πιστωτικού ελέγχου και εξυπηρέτησης πελατών και διαμορφώνει λύσεις που δημιουργούν αξία στον πελάτη….»

Στο ΦΕΚ 1713/20-2-2014 δημοσιεύει τον Ισολογισμό της 31-12-12 και στην ιστοσελίδα της στις 14-5-2015 δημοσίευσε τον ισολογισμό της 31-12-2014, από τους οποίους προκύπτουν :
Κύκλος Εργασιών 2011: 33.160,00 ευρώ με ζημιές 23.145,11 ευρώ
Κύκλος Εργασιών 2012: 35,735,00 ευρώ με ζημιές 24.645,51 ευρώ
 



 

Κύκλος Εργασιών 2013: 74.152,36 ευρώ με ζημιές 6.996,33 ευρώ
Κύκλος Εργασιών 2014: 133.839,92 ευρώ με καθαρά κέρδη 39.148,24 ευρώ

 


Σύμφωνα με το αποδεικτικό πληρωμής που έφτασε στα χέρια μας από το συνολικό τζίρο της εταιρίας το 2013 και 2014, φαίνεται 60% να αποτελεί έσοδο αποκλειστικά και μόνο από την Εθνική Ασφαλιστική. Ειδικότερα δε για το 2014 τα έσοδα από την Εθνική Ασφαλιστική φαίνεται να αποτελούν το 70% ου συνολικού τζίρου. 


Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κι’ άλλα έσοδα από τη συνεργασία της με άλλες εταιρίες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Επί της ουσίας για το εξεταζόμενο διάστημα (2013-2014) η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης στηρίχθηκε στη συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική.
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται ανάθεση έργου σε μια εταιρία που παρουσιάζει συνεχώς ζημιογόνα αποτελέσματα (2011,2012 και 2013), πριν την συνεργασία της με την Εθνική Ασφαλιστική. Θεωρούμε ότι οι εταιρίες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας συνεργάζονται με επιχειρήσεις που δεν είναι ζημιογόνες και ότι αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα κριτήρια επιλογής.

Έχει αξία ίσως να επισημάνουμε ότι η συνεργασία της εταιρίας αυτής με την Εθνική Ασφαλιστική σύμφωνα με τις καταγγελίες ξεκίνησε αμέσως μόλις διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής ο Σπυρίδων Μαυρόγαλος.
Μετά και την αναφορά του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Ασφαλιστικής κ Κοσμά, στο δημοσίευμα μας της 23ης Ιουνίου: «…Ερωτήματα που αναφέρονται με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σε προσωπικά δεδομένα, όπως π.χ. ποιες εταιρείες έλαβαν μέρος σε ένα διαγωνισμό, θεωρώ ότι δεν είναι θεμιτό να απαντηθούν, αφού ούτως ή άλλως είναι γνωστά στους ενδιαφερόμενους», ρωτήσαμε τους «ενδιαφερόμενους» που μας παρέπεμψαν να διερευνήσουμε τη σχέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Σπυρίδωνα Μαυρόγαλου με στελέχη της CINSIGHT.

Επειδή υπήρχαν καταγγελίες ότι η Δέσποινα Μπαρδακίδου, που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της CINSIGHT ήταν η επικεφαλής της και μέτοχος που υπέγραφε τους ισολογισμούς της, είχε υπάρξει στο παρελθόν σύζυγος του Σπυρίδωνα Μαυρόγαλου, επικοινωνήσαμε με την CINSIGHT. Μας δήλωσαν ότι έχει αποχωρήσει. Την εντοπίσαμε να εργάζεται για άλλη εταιρία και όταν της θέσαμε το ζήτημα των καταγγελιών απέφυγε να απαντήσει…
Τα ερωτήματα που τίθεται πλέον είναι αν έχουν ερευνήσει και οι ούτως η άλλως αρμόδιες αρχές τις καταγγελίες αυτές. Αν όλα αυτά είναι γνωστά στην Πρόεδρο του Ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής κα Λουκά Κατσέλη. Αν εξακολουθεί η ανάθεση έργων στην CINSIGHT. Επίσης εάν και εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες για την συγγενική σχέση του κου Σπυρίδωνα Μαυρόγαλου με την κα Μπαρδακίδου αν ο κ Μαυρόγαλος την έχει γνωστοποιήσει, όπως οφείλει, στον Πρόεδρο και το ΔΣ της Εθνικής Ασφαλιστικής, που αποφασίζουν για την ανάθεση των έργων.

 

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…