Εργασιακός μεσαίωνας στο βωμό του Μουντιάλ του 2022

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022.

56fcf9a71dc524286c8b4977

Η χώρα του Κόλπου επενδύει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υπερσύγχρονη υποδομή για την άψογη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αυτά τα έργα κρύβουν το απίστευτο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

Οι μετανάστες αυτοί ζουν και εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για να περατώσουν τα «φαραωνικά» σχέδια του Εμιράτου. Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.

Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.

Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.

Η νέα αυτή έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις 132 μεταναστών που εργάζονται στην ανακατασκευή γηπέδων και 99 που δουλεύουν στον καλλωπισμό των χώρων πρασίνου στα διάφορα αθλητικά συγκροτήματα και αναφέρει πως, με εξαίρεση έξι από τους ερωτηθέντες, όλοι εξαπατήθηκαν ως προς το ύψος της αμοιβής τους! Μάλιστα κάποιοι λαμβάνουν ακόμα και λιγότερα από τα μισά απ’ όσα αρχικά τους είχαν υποσχεθεί. Η καταβολή των αμοιβών μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για μήνες, ενώ οι εργοδότες δεν δίνουν ή δεν ανανεώνουν την άδεια παραμονής, εκθέτοντας τους εργάτες σε κίνδυνο σύλληψης, αλλά και απέλασης.

Από την πλευρά της, η FIFA, για να προλάβει το σάλο, έσπευσε με ανακοίνωσή της να παραδεχθεί ότι υπάρχουν ακόμα θέματα προς επίλυση, όσον αφορά τις συνθήκες, υπό τις οποίες διαμένουν και εργάζονται οι εργάτες στις χώρες που κάθε φορά καλούνται να διεξάγουν το Μουντιάλ.

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.