Newsroom

Newsroom

Επιβαρύνσεις στο ρεύμα έως 157% λόγω αυξήσεων στο τέλος για την "πράσινη ενέργεια"

Έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ της «φούσκας» των φωτοβολταϊκών καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυξήσεων μέχρι και…

electricity

Έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ της «φούσκας» των φωτοβολταϊκών καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυξήσεων μέχρι και 157% στο ειδικό τέλος για την «πράσινη ενέργεια»,αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Ελλείψει άλλων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τον νόμο αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μεσοσταθμικά κατά 98% από 1ης Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν θα καλύψει τη «μαύρη» τρύπα με άλλα μέτρα. Εκτίμηση της ΡΑΕ, ωστόσο, είναι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 21 /11/ 2013, ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την υιοθέτηση σεναρίων ήπιας αποκλιμάκωσης, καθώς και μέτρων που δεν έχουν θεσμοθετηθεί». Η αρμόδια Αρχή είχε επίσης επισημάνει με ανακοίνωσή της από τον περασμένο Ιούλιο ότι «εάν δεν ληφθούν προσεχώς επιπλέον δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμμεσο μελλον και είχε αναδείξει την «αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η συνεχόμενη μετακύλιση του ολοένα και αυξανόμενου βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού στον φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή». Η ΡΑΕ επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη λήψης μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, καθώς και την εξασφάλιση κατ’ ελάχιστον 1-2 ετών παράτασης για τον μηδενισμό του ελλείμματος που το Μνημόνιο ορίζει για το τέλος του 2014, προκειμένου να αποφευχθούν επαχθείς για την οικονομία και την κοινωνία αυξήσεις.

Το υπουργείο, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, έχει δύο μήνες περιθώριο να προχωρήσει στη λήψη εναλλακτικών των αυξήσεων μέτρων. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου ενημέρωσε με επιστολή του τη ΡΑΕ στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το new deal, τη συμφωνία, δηλαδή, με τους παραγωγούς λειτουργούντων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προβλέπει μείωση των εγγυημένων τιμών σε ποσοστό 35% – 40% για τα φωτοβολταϊκά και 10% για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ. Το μέτρο συζητείται ατύπως με τους φορείς της αγοράς και τις τράπεζες εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι η μείωση των εγγυημένων τιμών να συνδυασθεί με επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων και με παράλληλη επιμήκυνση των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Το μέτρο φαίνεται, πάντως, να μην έχει ακόμη αποσπάσει το «Ο.Κ.» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικας. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι τράπεζες φέρονται να συμφωνούν στην επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων, όχι όμως και στην προτεινόμενη από το υπουργείο και τους φορείς της αγοράς μείωση των επιτοκίων. Από το κατά πόσον τελικά θα προχωρήσει και θα θεσμοθετηθεί εγκαίρως θα εξαρτηθεί και εάν οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που έχει προαποφασίσει η ΡΑΕ μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Τα ποσοστά των αυξήσεων ανά κατηγορία είναι τα εξής: • 157% για τους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή και μέση τάση. Η σημερινή χρέωση αυξάνεται από τα 7,33 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη χαμηλή τάση σε 18,81 ευρώ. Επίσης, αυξάνεται από τα 6,87 ευρώ η μεγαβατώρα για τις αγροτικές χρήσεις της μέσης τάσης σε 17,89 ευρώ. • 86% για τους οικιακούς καταναλωτές. Από τα 20,80 ευρώ η μεγαβατώρα, το ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται σε 36,81 ευρώ το τετράμηνο. Σήμερα το μέσο νοικοκυριό έχει κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες και πληρώνει ετησίως 87,36 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ. Αν η απόφαση της ΡΑΕ ίσχυε άμεσα, τότε το μέσο νοικοκυριό θα πλήρωνε ετησίως 162,16 ευρώ. Πρόκειται για επιβάρυνση 75 ευρώ τον χρόνο. • 108% στις «λοιπές χρήσεις» χαμηλής τάσης (καταστήματα, μικρές επιχειρήσεις) και 102% στις «λοιπές χρήσεις» μέσης τάσης (μικρές βιοτεχνίες). Τα μεν καταστήματα που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση θα κληθούν να πληρώσουν 45,33 ευρώ τη μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις μέσης τάσης θα κληθούν να πληρώσουν 17,89 ευρώ τη μεγαβατώρα από 8,87 ευρώ σήμερα. • 84% για τις βαριές βιομηχανίες της υψηλής τάσης. Εδώ το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί από τα 1,79 ευρώ στα 3,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εφόσον η αύξηση ισχύσει από τον Μάρτιο, θα πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ότι θα τους μειώσει το ενεργειακό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ εξηγεί ότι ο στόχος των αυξήσεων είναι να βρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται μέσα στο 2014 από το ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, εφόσον –πάντοτε– δεν εξευρεθούν πόροι από επιπλέον μέτρα. Τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ανέρχονται στα 560,5 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει δεσμευθεί μέσω του Μνημονίου για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014, ενώ η κυβέρνηση στις τελευταίες επαφές με την τρόικα υπέβαλε αίτημα για παράταση της προθεσμίας κατά ένα εξάμηνο.

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι