Επενδυτές "Ασπίς": Δεν πρόκειται να πάρουμε…φράγκο μετά την απόφαση του ΣτΕ

Του Βασίλη Ευθυμίου

aspis

Του Βασίλη Ευθυμίου

 

“Είναι απορίας άξιον πως με τόση ευκολία φορτώνονται στο Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής οι αμαρτίες όλου του κόσμου, μετατρέποντάς το σε σύγχρονη κολυμπήθρα του Σιλωάμ”, δήλωσε στο koutipandoras.gr o πρόεδρος του συλλόγου ζημιωθέντων της Ασπίς Νίκος Κεχαγιάογλου, φανερά ενοχλημένος από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τους 100 και πλέον χιλιάδες επενδύτες – θύματα της εν λόγω ασφαλιστικής εταιρείας. 

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο της μετά από δίκη – πιλότο που δεσμεύει πλέον κάθε διοικητικό δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι οι 100 χιλιάδες πρώην επενδυτές – θύματα της ασφαλιστικής εταιρείας “Ασπίς – Πρόνοια” δεν μπορούν να αξιώσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, αλλά θα λάβουν, αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης της εταιρείας – μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων – το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Τι εννοούσε όμως το ΣτΕ με αυτή του την απόφαση; Ότι τα θύματα της “Ασπίς” δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο, έστω και αν αποδεδειγμένα υπήρξαν πρόδηλες παραλείψεις του, μέσω του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως, προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.

Σύμφωνα μάλιστα με το εν λόγω νομοθετικό Διάταγμα προβλέπεται ένας μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενος από εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών, ανάλογος με αυτόν του Επικουρικού Κεφαλαίου που ισχύει για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όταν για παράδειγμα και μεταξύ άλλων περιπτώσεων αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας ή για παράβαση νόμου. 

Την ίδια ώρα όμως ο κ. Κεχαγιάογλου μιλώντας στο koutipandoras.gr μας αποκάλυψε πως τίποτα από όλα όσα περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ δεν θα ισχύσει τελικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Η ερμηνεία που δίνεται με την απόφαση αυτή μας εισάγει σε έναν σύγχρονο πύργο της Βαβέλ, ή σε ένα νέου τύπου παπικό αλάθητο, όπου κάποιος ο οποίος φέρει τον μανδύα της εξοχότητας, ερμηνεύει και αλλοιώνει/μεταμορφώνει σύμφωνα με τον τελικό του στόχο το κάθε τι”, προσθέτοντας ο ίδιος στη συνέχεια: “Ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε και απορούμε, πως άνθρωποι επιφορτισμένοι με τόσο μεγάλη δύναμη εξουσίας εμπαίζουν τους χιλιοκαταταλαιπωρημένους ασφαλισμένους γράφοντας ότι…τα θύματα της Ασπίς Πρόνοια δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές. Μα όλοι γνωρίζουμε ότι ο νόμος σύστασης του ειδικού μηχανισμού (Εγγυητικό Κεφάλαιο ζωής) δημιουργήθηκε μετά την ανάκληση της Ασπίς Πρόνοια! Πως λοιπόν αυτό προβλεπόταν από τον Ν.400/1970;” 

Επιπλέον, ο πρόεδρος του συλλόγου ζημιωθέντων της “Ασπίς” έκανε λόγο για ένα καλοστημένο σκηνικό μιας ακόμα κακόγουστης φάρσας που το εντελώς ατάλαντο σε σκηνοθεσία Ελληνικό κράτος επιφυλάσσει στους πολίτες του, ενώ δεν παρέλειψε και να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ σημειώνοντας: “Αν και πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης τρίτης εξουσίας που λέγεται δικαιοσύνη, νομίζουμε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε και τους κανόνες που οριοθετούν και σχηματοποιούν την κοινή λογική, καθώς η απόφαση αυτή κατά την ταπεινή μας άποψη δεν υπακούει σε κανέναν τέτοιο κανόνα. Το άρθρο 5 του νόμου 3867 στο οποίο περιγράφεται με σαφήνεια ο σκοπός του εγγυητικού κεφαλαίου δεν αφήνει καμία παρερμηνεία για το ποιες περιπτώσεις καλύπτει. Περιπτώσεις στις οποίες φυσικά και δεν υπάγονται οι παρανομίες ή παρατυπίες των ελεγκτικών μηχανισμών…’ 

“Το ακόμα πιο εξοργιστικό όμως ειναι πως οι άνθρωποι που εξαπατήθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό σε αυτή την ιστορία με την “Ασπίς – Πρόνοια έχουν πλέον την απατηλή εντύπωση πως δικαιώθηκαν και πως θα αποζημιωθούν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει”, μας ανέφερε ο κ. Κεχαγιάογλου, τονίζοντας παράλληλα πως η υπομονή των 100 χιλιάδων επενδυτών – θυμάτων έχει πλέον εξαντληθεί, καθώς τα όρια τους έχουν ξεπεραστεί. Ο ίδιος μάλιστα αφού κάλεσε τους ζημιωθέντες να βρίσκονται σε επιφυλακή, μας αποκάλυψε ότι θα ακολουθήσουν στο εξής μια σειρά δυναμικών ενεργειών που θα περιλαμβάνει μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας των κυβερνητικών χειρισμών επί του θέματος, αλλά και προσφυγή τους στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κατά της χώρας, θεωρώντας την απόφαση λανθασμένη και ανεφάρμοστη. 

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…