Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας – τραυματίστηκε γυναίκα από φωτοβολίδα

Λίγο μετά τη λήξη της μεγάλης πορείας για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου ξέσπασαν επεισόδια με τη ρίψη μολότοφ στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια.

5a0f34101dc52403668b4703

Στις 8 μ.μ. κι ενώ είχε διαλυθεί ο κύριος όγκος της πορείας, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στους αστυνομικούς των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη. Ακολούθησαν κυνηγητά στους γύρω δρόμους.Στη περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ομάδες αντιεξουσιαστών έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και ρίχνουν μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών που  απαντούν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ πάνω από την περιοχή πετάει συνεχώς ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, στη συμβολή των οδών Νοταρά  και Κουντουριώτη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώνονται στα Εξάρχεια. Διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό με ασθενοφόρο. Πρόκειται για δικηγόρο η οποία συνομιλούσε με φωτορεπόρτερ στη συμβολή των οδών Νοταρά και Κουντουριώτη. Η γυναίκα δέχθηκε φωτοβολίδα στο γόνατο η οποία εκτοξεύτηκε με αυτοσχέδιο πυροσωλήνα.

Νωρίτερα φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα τόσο για το Πολυτεχνείο καθώς και για το φασισμό.

Νωρίτερα, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.


Αφού πέρασε ο πρώτος όγκος από την αμερικάνικη πρεσβεία ακολούθησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά τη συμφωνία Τραμπ και Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, με την οποία, επίσης, διευρύνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της πατρίδας μας και πολύ περισσότερο είναι η επαίσχυντη συμφωνία για το “πεσκέσι των 2,4 δισ. δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία για να κάνει επεμβάσεις στους λαούς για τα συμφέροντά της, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γονατίζει από τα μνημόνια, από τα αντιλαϊκά μέτρα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του. Πρέπει όλοι αυτοί να πάρουν την απάντησή τους». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετέχει στην πορεία για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, που κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.


Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν “αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε. Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…