Newsroom

Newsroom

Επαναλειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης "Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι"

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ξανάρχεται σε Αθήνα και Πάτρα.

589269301dc5243d4f8b4756

Η λειτουργία της στην Αθήνα θα έχει μόνιμη έδρα την Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια, αλλά οι συναντήσεις της θα πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη σχετιζόμενα με το βιβλίο ακόμα και στην ύπαιθρο (τους καλοκαιρινούς μήνες). Για τη Λέσχη Ανάγνωσης της Πάτρας θα υπάρξει σύντομα αναλυτικότερη ανακοίνωση .

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» ιδρύθηκε το στις 25 Μαΐου του 2007 από την Καλλιτεχνική Διάδραση (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία για τον Πολιτισμό) σε Αθήνα και Πάτρα με συντονιστή τον Γιάννη Καραμπίτσο και ανήκε στις Λέσχες Ανάγνωσης που βρίσκονταν υπό την αιγίδα του Ε.ΚΕ.ΒΙ. (κάποια στιγμή ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Ε.ΚΕ.ΒΙ.- Ιανουάριος 2013- και λίγο καιρό αργότερα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού -ολοκληρώθηκε 26 Μαρτίου 2014 ).

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου λογοτέχνη και δάσκαλου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, θα είναι μια διαφορετική λέσχη από τις συνηθισμένες αλλά και μια ίδια λέσχη με αυτές. Κύριος άξονας της η διάδραση μεταξύ των τεχνών, επιστήμης και τέχνης, φιλοσοφίας και τέχνης, τεχνολογίας και τέχνης, κοινωνίας και τέχνης, διαδικτύου και τέχνης, ψυχολογίας-ψυχανάλυσης-ψυχιατρικής και τέχνης και της διάδρασης όλων αυτών με τον άνθρωπο με όπλο βέβαια ακαταμάχητο το βιβλίο.

Λογοτεχνία και Ποίηση θα παραμείνουν το κέντρο βάρους της Λέσχης Ανάγνωσης»Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι». Σε κάθε περίπτωση οι μισές από τις συναντήσεις θα είναι αφιερωμένες σε αυτές. Μυθιστόρημα , ποίηση, θεατρικό έργο , δοκίμιο πάσης φύσεως (επιστημονικό, φιλοσοφικό, ψυχαναλυτικό), βιογραφία . Έτσι θα υπάρξουν συναντήσεις «κλασικές» με διάβασμα μόνο βιβλίων, αλλά και άλλες εμπλουτισμένες με προβολές αποσπασμάτων από ταινίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, στήσιμο επιτόπιων θεατρικών, μουσικών και άλλων δρώμενων, συναντήσεις σε άλλους χώρους και υπαίθριες, μια λέσχη ανοιχτή στο καινούριο και προάγγελός του.

Ένα τμήμα της Λέσχης Ανάγνωσης θα καταπιαστεί με το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στη Λέσχη θα δηλώσουν στην αίτηση ότι επιθυμούν να συμμετέχουν στο τμήμα της Λέσχης που θα εντρυφήσει στα θέματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μεγάλου Δασκάλου και θα πραγματοποιεί για αυτό το σκοπό έξτρα συναντήσεις. Οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης θα έχουν ως αντικείμενο παρουσίασης και διαπραγμάτευσης τα προτεινόμενα θέματα, αλλά και το έργο Ελλήνων συγγραφέων που θα προσκαλούνται να το παρουσιάσουν στη Λέσχη Ανάγνωσης και να συζητήσουν με τα μέλη της Λέσχης.

Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι ανοιχτή, αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να έχει ένα όριο για να μπορεί να λειτουργήσει και αυτό ορίζεται ενδεικτικά στα 25 άτομα. Τα θέματα των συναντήσεων που θα γίνονται κάθε 2 ή 3 εβδομάδες, θα προταθούν και αποφασιστούν από την ολομέλεια των μελών και σε κάθε συνάντηση θα συντονίζει το μέλος που πρότεινε το θέμα σε συνεργασία με όσα μέλη δηλώσουν ότι τους ενδιαφέρει να καταπιαστούν με το θέμα και να το παρουσιάσουν.

Τμήμα της Λέσχης Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι» αλλά με ανεξαρτησία θα αποτελέσει η Κινηματογραφική Λέσχη Ανάγνωσης «Λουκία Ρικάκη» στην οποία θα διαβάζονται, παρουσιάζονται και συζητιούνται κινηματογραφικά βιβλία. Σε αυτό το τμήμα της Λέσχης θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή μέλη που ενδιαφέρονται κυρίως για τον κινηματογράφο και την ενασχόληση με την κινηματογραφική λέσχη ανάγνωσης ως βασική και συμπληρωματική την ενασχόληση με τα υπόλοιπα τμήματα της Λέσχης. Σύντομα θα δημιουργηθεί ομάδα στο πλαίσιο της Λέσχης που θα καταπιαστεί με το σύνολο του έργου της Λουκίας Ρικάκη κινηματογραφικό, συγγραφικό, φεστιβαλικό.

Να επισημάνουμε ότι τα μέλη της Λέσχης θα μπορούν να προτείνουν ομάδες ανάγνωσης όπως λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας ή του φανταστικού, αστυνομικής λογοτεχνίας κ.α.

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι», η Κινηματογραφική Λέσχη Ανάγνωσης «Λουκία Ρικάκη» θα διοργανώνουν επισκέψεις σε θέατρα, σε μουσεία, σε κινηματογράφους, σε βιβλιοπωλεία, σε γκαλερί θα μελετά και αναδεικνύει τις παραστάσεις τις εκδηλώσεις τις εκθέσεις που σχετίζονται με τα θέματα που παρουσιάζει, θα τα αναδεικνύει και προωθεί. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδική στήλη στο camera stylo και την οποία θα ενημερώνουν συντάκτες μέλη της λέσχης ανάγνωσης στην οποία θα υπάρχει εκτενής ενημέρωση και για άλλες λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούν στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί και ομάδα θα δημιουργηθεί στην ενότητα Λογοτεχνία και Κινηματογράφος. Κατά καιρούς θα διοργανώνονται μάστερκλας που θα έχουν ως στόχο την διευκόλυνση των μελών και παρότρυνση τους για μετάβαση στην δημιουργική διεργασία (συγγραφική κυρίως, κινηματογραφική, φωτογραφική, εικαστική, μουσική κ.α.)

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…