Newsroom

Newsroom

Εθνοφοβία: Μία βραβευμένη ταινία animation από τον Γιάννη Ζιόγκα

Κάνοντας πρεμιέρα στο φεστιβάλ ταινιών Δράμας (καλύτερο βραβείο ταινίας animation), η ταινία Εθνοφοβία αποτελεί συμπαραγωγή της ΕΡΤ (πρόγραμμα Μικροφίλμ), Κιν/γραφικά Κέντρο Αλβανίας και Magicon Productions (η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1993 στον τομέα παραγωγής ταινιών), σε σενάριο του Πέτρου Κοσκινά και παραγωγή Ίριδας Ζιόγκα.

590b4c6c1dc52438288b49a1

Μέσα σε λίγους μήνες η Εθνοφοβία μετρά ήδη 34 διεθνείς συμμετοχές και 8 βραβεία σε φεστιβάλ, ενώ τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του πιο διάσημου παγκοσμίως φεστιβάλ animation, του Annecy της Γαλλίας.

Όλα τα παραπάνω είναι απλώς το επιστέγασμα μιας πορείας που για τον Γιάννη Ζιόγκα ξεκίνησε ήδη από το 1981, ακριβώς μετά από τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, και συνεχίστηκε κατόπιν στην Ελλάδα με επιτυχημένες αλλά πάντα “χειροποίητες” δουλειές στο animation (ανάμεσά τους και το The Rare Egg του 1989).

Έτσι και η Εθνοφοβία μιλά για τον ρατσισμό αποκλειστικά με χαρακτήρες από πηλό και πλαστελίνη. Η περίληψη της ταινίας είναι χαρακτηριστική:

Η επιβίωση, η σύγκρουση και η συμβίωση πάνε μαζί. Όλα συνοδεύονται από ξεσπάσματα χαράς και πόνου ως αποτέλεσμα της εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να αναζητά και να διογκώνει τις διαφορές όταν οι ομοιότητες είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερες.

Η 14λεπτη ταινία με μια ευφυή προσέγγιση των διαφορετικών “φυλών” και συγκρούσεων ως συγκρούσεις χαρακτήρων με διαφορετικά χρώματα και χρωματικές μείξεις δίνει απολαυστικά και κωμικά αλήθειες που γνωρίζουμε αλλά μόνο η τέχνη του animation μπορεί να αναδείξει τόσο εμφαντικά.

Για τον σκηνοθέτη, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του, η Εθνοφοβία είναι µια ταινία, που σου δίνει τη δυνατότητα να ρίξεις µια µατιά στα µαύρα βάθη της ψυχής… κι ας μοιραζόμαστε το ίδιο DNA, ό,τι χρώμα κι αν είναι το δέρμα μας”.

Παρότι φαίνεται επίκαιρη όσο ποτέ, η ταινία ξεκίνησε μια δεκαετία τουλάχιστον πριν το θέμα των προσφύγων γίνει καθημερινότητα – το animation (και ιδιαίτερα το stop-motion) είναι τέχνη που απαιτεί χρόνο και κόπο.

Με μια 36χρονη πορεία στον χώρο του animation, o Γιάννης Ζιόγκας διεκδικεί πλέον την δική του θέση στον χώρο του ελληνικού animation, ενώ αυτή τη στιγμή δουλεύει για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς, παραγωγής της ΕΡΤ, ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΏΠΟΥ” σε animation με πλαστελίνη, καθώς και για άλλα σενάρια ταινιών μικρού μήκους.

Πληροφορίες για την ταινία:

Εθνοφοβία (Ethnophobia 2016, 14′ 21»)

Συντελεστές:

Παραγωγή: ΕΡΤ, Magikon, Κιν/γραφικο Κέντρο Αλβανίας .

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ζιόγκας

Παραγωγοί: Ίριδα Ζιόγκα, Μανώλης Σακκαδάκης,

Σενάριο: Πέτρος Κοσκινάς

Storyboard-animation-production design-director & photografy: Γιάννης Ζιόγκας

Μοντάζ: Ίριδα Ζιόγκα

Μουσική: Βάνιας Απέργης

VFX: Χρήστος Ζούμης,- Αντώνης Ντελής, Γιαννης Αγελαδοπουλος

Colourist: Pat Windersgill

Sound design: Πάνος Ασημένιος, Θεολόγος Λινάκης

>

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό