Newsroom

Newsroom

"Έξοδος 1826" – Τα "παιδιά της Σαμαρίνας" έγιναν ταινία

Η ιστορία 120 Βλάχων από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου έγινε ταινία. Και είναι η πρώτη ιστορική ταινία των τελευταίων 40 ετών.

57f377561dc52442558b4713

Το πολεμικό δράμα που βασίζεται σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα είναι μια ταινία φιλόδοξη στα χρόνια της κρίσης όπως και η πορεία των Σαμαριναίων, που πέρασε μέσα από εμπόδια και απρόοπτα.

Η ταινία ολοκληρώθηκε χάρη στο πείσμα και την εθελοντική εργασία: «Οι δυσκολίες της ταινίας είχαν ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια,» περιγράφει ο έλληνας σκηνοθέτης για μια υπερπαραγωγή που γυρίστηκε στην Κρώμνη Γιαννιτσών και τελικά ολοκληρώθηκε χάρη σε «μερικούς ρομαντικούς, ολίγον ‘τρελούς’» που στήριξαν το εγχείρημα.Η εθελοντική συνεισφορά του δήμου Πέλλας όπως και του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών ήταν πολύτιμη.

Περισσότεροι από 90 ηθοποιοί και υποστηρικτικό προσωπικό συμμετέχουν σε μία κινηματογραφική παραγωγή της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία με στοιχεία μυθοπλασίας που παρουσιάζει για πρώτη φορά, ήρωες της περιόδου του 1821 από τη Μακεδονία. Η «Έξοδος 1826» ανοίγει την σελίδα της ιστορίας στην οποία βασίζεται και ένα από τα γνωστότερα δημοτικά τραγούδια της Ελλάδας, το πασίγνωστο «Παιδιά της Σαμαρίνας».

«Είναι πρωτόγνωρο αυτές τις εποχές να μπορείς να ενεργοποιείς περίπου 150 με 160 ανθρώπους για να γυρίσεις μια ταινία» τονίζει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ο κ.Τσικάρας ενώ περιγράφει με ενθουσιασμό «την υποδοχή που σου κάνει μια ολόκληρη κοινωνία για ένα ιστορικό θέμα» και καταλήγει πως το γύρισμα και η ολοκλήρωση αυτής της μεγάλου μήκους ταινίας «δίνει και ένα μήνυμα, πως όταν εμείς οι Έλληνες πραγματικά θέλουμε κάτι, και μπορούμε να συνεργαστούμε, και προσφέρουμε χείρα βοηθείας».

«Ναι, τέτοια ταινία έχει να γυριστεί περίπου 40 χρόνια» καταλήγει ο έλληνας σκηνοθέτης καθώς μας περιγράφει τις απαιτήσεις της σκηνής της τελικής μάχης και δίνει ραντεβού στις κινηματογραφικές αίθουσες με το ελληνικό κοινό στις αρχές του 2017 για μία από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες περιπέτειας στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό