Έντονες αντιδράσεις για το Ωραιόκαστρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυστηρό μήνυμα έστειλε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε όσους αντιδρούν στο θέμα των προσφύγων, αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στο Ωραιόκαστρο.

57d93c101dc524e0518b4bbb

Γράφει συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους. Η αντίδραση κάποιων Συλλόγων γονέων και του δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα του Ωραιοκάστρου

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τόσο η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου του Δήμου Ωραιοκάστρου σχετικά με τη μη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, Αστέριου Γαβότση, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προειδοποιεί με κυρώσεις τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου

Την αντίδραση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, ο οποίος φέρεται να καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στο σχέδιο ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο γενικός γραμματέας, σε ανακοίνωση του υπενθυμίζει μάλιστα «την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου είχε καταγραφεί σε βίντεο να μιλά σε πολίτες και να τους προτρέπει να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, λέγοντας ότι «μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο που σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς…».

Μετά απ’ αυτή την αποστροφή του ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.

Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;

Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.

Παρακολουθήστε το βίντεο:


Διαψεύδει τον ΣΚΑΪ ο Φίλης: «Δεν είπα ποτέ ότι όσοι φωνάζουν για τα προσφυγόπουλα ανήκουν στη ΝΔ»

Διαψεύδει μέσω ανακοίνωσής του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ότι δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «όσοι φωνάζουν για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στη ΝΔ».

Ο κ. Φίλης αναφέρει ότι «από απροσεξία ή παρανόηση» ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, τον εμφανίζει να έκανε την παραπάνω δήλωση και περαιτέρω σημειώνει ότι «κάλεσε κάλεσε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να πάρουν θέση για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, επισημαίνοντας το πασίγνωστο γεγονός ότι ο Δήμαρχος ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπουργός υποστηρίζει ότι είναι η ΝΔ που, επισήμως, ως συντεταγμένο κόμμα, υποκινεί τις τοπικές αντιδράσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στον ΣΚΑΪ:

Υπουργός Παιδείας : Επαναλαμβάνω κι έχει σημασία, όλα τα πολιτικά κόμματα- και δεν έχω ακούσει να μιλάνε, μου κάνει εντύπωση αυτή τη στιγμή- και όλοι οι φορείς θα πρέπει να τοποθετούνται και όχι να δείχνουν κατανόηση σε τέτοιου είδους τοπικές μειοψηφικές αντιδράσεις.

Δημοσιογράφος: Μου επιτρέπετε, την απόφαση την λαμβάνει η Πολιτεία δεν μπορεί ο καθένας από μας να κάνει ό,τι θέλει. Για το πώς διαμορφώνεται η εκπαιδευτική κατάσταση και για το πώς σπουδάζουν τα παιδιά μας αποφασίζεται από την Πολιτεία, ούτε οι γονείς, ούτε οι τοπικοί φορείς ούτε οι Σύλλογοι.

Υπουργός Παιδείας: Έχει όμως και σημασία, τα πολιτικά κόμματα που επί παντός επιστητού ανακοινώνουμε κάτι κάθε μέρα, να μιλήσουν και γι’ αυτό, και περιμένω τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, όπως η ΝΔ να πάρει θέση, πολλώ δε μάλλον που ο Δήμαρχος που έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα μαζί με μια ομάδα εκεί στο Ωραιόκαστρο, ανήκει και στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, σε μία τοποθέτηση σαφή.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης να καταδικάσουν τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου

Nα απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μειοψηφικές και ακραίες φωνές, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση, για τα παιδιά των προσφύγων, και καλεί τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να τις καταδικάσουν.

«Η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι μία επιβεβλημένη κίνηση, που με μεθοδικότητα και σοβαρό σχεδιασμό προωθεί το υπουργείο Παιδείας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «μειοψηφικές και ακραίες φωνές, όπως αυτές του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότση, πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

«Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τις σαφείς προτροπές του προς τους πολίτες να ασκήσουν βία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…