Newsroom

Newsroom

Έντομο – Εισβολέας

Μέλος συνεργείου απεντόμωσης, ανακάλυψε μια ασιατική κατσαρίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατσαρίδα αυτή ανήκει στο είδος Periplaneta japonica και εντοπίστηκε…

katsarida

Μέλος συνεργείου απεντόμωσης, ανακάλυψε μια ασιατική κατσαρίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατσαρίδα αυτή ανήκει στο είδος Periplaneta japonica και εντοπίστηκε στην εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική γραμμή του High Line, η οποία έχει μετατραπεί σε πάρκο-αξιοθέατο. Οι κατσαρίδες, φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους σε ακραίες συνθήκες και ο ασιατικός εισβολέας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Παρότι οι περισσότερες κατσαρίδες της Νέας Υόρκης επιβιώνουν σε ζεστά περιβάλλοντα, το είδος αυτό μπορεί να επιβιώσει και σε εξωτερικούς χώρους, αψηφώντας το ψύχος.

Σύμφωνα με εντομολόγους του πανεπιστημίου Rutgers- στους οποίους εστάλησαν δείγματα- η εν λόγω κατσαρίδα έχει μελετηθεί εκτενώς στην Ασία, κανείς ωστόσο δεν το είχε δει μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς με ασφάλεια εάν το είδος αυτό μπορεί να εξαπλωθεί και να επηρεάσει το νέο του περιβάλλον. Εντούτοις, μάλλον εμφανίζονται καθησυχαστικοί, διότι κρίνουν ότι, λόγω της ανατομίας της, η ασιατική κατσαρίδα δεν μπορεί να αναπαραχθεί με τα αυτόχθονα είδη.

«Καθώς το είδος αυτό μοιάζει αρκετά με τα είδη κατσαρίδας που προϋπήρχαν στο αστικό περιβάλλον, είναι πιθανό να υπάρξει ανταγωνισμός για χώρο και τροφή», εκτίμησε ο Ντόμινικ Εβαντζελίστα, μέλος της ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματά της στο Journal of Economic Entomology. Ο επιστήμονας επίσης εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός πιθανότατα θα αποτρέψει την ταχεία εξάπλωσή της «γιατί όσο περισσότερο χρόνο και ενέργεια σπαταλά για να παλέψει, τόσο λιγότερο χρόνο και ενέργεια θα αφιερώσει στην αναπαραγωγή».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα έντομα ήρθαν από την Ασία ως «λαθρεπιβάτες» σε εισαγόμενα φυτά ή ως αυγά στις αποσκευές κάποιου ταξιδιώτη. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του εισβολέα στη νέα ήπειρο, αναμένεται να εκτιμηθεί συνολικά σε μία πιο μακροχρόνια βάση.

Πηγές ΕΡΤ για το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι: «Δεν είχε σκοπό να προσβάλει την Ισραηλινή αποστολή»

marina satti xr

Πηγές ΕΡΤ για το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι: «Δεν είχε σκοπό να προσβάλει την Ισραηλινή αποστολή»

Να λειάνει τη διαμαρτυρία της Μαρίνας Σάττι την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ…