Newsroom

Newsroom

Ένας σφραγιδόλιθος σπάνιας ομορφιάς ανακαλύφθηκε στην Πύλο

Ως μοναδικό και εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το αρχαιολογικό εύρημα στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» στην Πύλο.

5a0306261dc5245a1c8b4586

Ο σφραγιδόλιθος έχει μήκος μόλις 3,5 εκατοστά και εντυπωσιάζει η λεπτομέρεια του χαράγματος πάνω σε τόσο μικρή και σκληρή επιφάνεια. 

Πρόκειται για ένα σφραγιδόλιθο εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής της Εποχής του Χαλκού. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τους δυο ανασκαφείς για το ανεπανάληπτο εύρημα που, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δήλωση του Malcolm H. Wiener, ειδικού στην αιγαιακή προϊστορία, πρόκειται για «ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τέχνης στο Αιγαίο».

Να σημειωθεί ότι καλοκαίρι του 2015 η σκαπάνη των Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ έφερε στο φως έναν ασύλητο, πλούσια κτερισμένο, λακκοειδή τάφο, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον ‘Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. 

Όπως είχε αναφέρει τότε το ΥΠΠΟΑ, τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…