Newsroom

Newsroom

"Ένας πύργος στην Ιταλία": Όταν ο παλιός κόσμος καταρρέει…

"Ένας πύργος στην Ιταλία"

un chateau en italie web 585x391 1

Ένας παλιός πύργος στην Ιταλία, ένας νέος που πάσχει από AIDS, μία ξεπεσμένη αριστοκράτισσα και μία γυναίκα σε αδιέξοδο. Όλα αυτά συνδέονται και υφαίνουν μία ιστορία με κομψή μεγαλοαστική ατμόσφαιρα, απολαυστικές μουσικές πινελιές και πειστικούς χαρακτήρες, στην ταινία “Ένας πύργος στην Ιταλία” που μπορούμε να δούμε από αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι κωμικές σκηνές εναλάσσονται με το δράμα, το γλυκόπικρο χιούμορ και οι ανθρώπινες σχέσεις μπαίνουν στο επίκεντρο, ενώ πάνω από τα κεφάλια όλων των πρωταγωνιστών αιωρείται μία επικείμενη τραγωδία. 

Η νέα ταινία της Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (αδελφή της Κάρλα Μπρούνι) παρουσιάζει μία ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, για έναν παλιό κόσμο που παρακμάζει, μία κοινωνική τάξη που ασφυκτιά στα προσωπικά της αδιέξοδα, ενώ το τοπίο αποπνέει εγκατάλειψη, παραίτηση και καλά κρυμμένα μυστικά.

Μία οικογένεια ξεπεσμένων βιομηχάνων ζει απομονωμένη από τα πραγματικά προβλήματα και τους “κοινούς” ανθρώπους σε έναν πύργο στην Ιταλία. Καθένας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δικά του προσωπικά δαιμόνια. Η μητέρα προσπαθεί να πουλήσει την οικογενειακή περιουσία και να μετατρέψει τον πύργο σε τόπο επισκεπτών, ο γιος αντιστέκεται πεισματικά και ζει με τους δαίμονες της αρρώστειας του και τα φαντάσματα της παιδικής ηλικίας προσπαθώντας να κρατήσει ανέπαφη τη μνήμη και τα αντικείμενα της οικογένειας, ενώ η κόρη η Λουίζ  ερωτεύεται παράφορα έναν πολύ νεότερο της άνδρα και προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκτήσει παιδί βρισκόμενη στο τέλος της γόνιμης ηλικίας της.

Filippo Timi

Και ενώ η ιστορία ξεκινάει αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις, τοποθετημένη σε ένα ατμοσφαιρικό, καλαίσθητο περιβάλλον γεμάτο ερωτηματικά και μυστήριο, στη συνέχεια εξελίσσεται επίπεδα και προβλέψιμα, εγκλωβισμένη μέσα στο γυναικείο δράμα της πρωταγωνίστριας (σε αρκετές στιγμές πλησιάζει την υστερία) και αφήνοντας πιο πίσω άλλες πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης. Το ποιητικό τέλος διασκεδάζει τις εντυπώσεις, παίζει ανάμεσα στην τραγωδία και τη λύτρωση, δεν κρύβει ωστόσο τις συνολικές αδυναμίες. 

Παρ’ όλα αυτά, η ταινία παραμένει μία συμπαθητική κινηματογραφική πρόταση για αυτή την εβδομάδα. Η σκηνή που ο γιος χορεύει με τη μητέρα του σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου το υπέροχο “Che Bambola” παραμένει ακόμα στο μυαλό και στα αυτιά μας. 

Filippo Timi

Αυτή είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της δημιουργού, καθώς έχουν προηγηθεί το «Il est plus facile pour un chameau…» του 2003 και το «Actrices» του 2007. Ο Λουί Γκαρέλ που υποδύεται το ερωτικό της ενδιαφέρον, είναι ο σύντροφός της στη ζωή. Το καστ συμπληρώνεται από τους: Φίλιπ Τίμι, Μαρίζα Μπορίνι, Ξαβιέ Μποβουά, Σελίν Σαλέτε και Αντρέ Βιλμς. 

ένας πύργος στην ιταλία

“Η επιθυμία να διηγηθώ την ιστορία μιας οικογένειας, με έναν άρρωστο αδελφό, έναν πύργο, με κήπους, αναμνήσεις, την πώληση της περιουσίας, που αντανακλά το τέλος αυτού του κόσμου… Δεν είναι ένα επεισόδιο από τη ζωή μου στο πανί. Είναι απλώς μια ταινία“, επισημαίνει η δημιουργός.

Δείτε το τρέιλερ:

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Hθοποιοί: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Λουίς Γκαρέλ, Φίλιπ Τίμι, Μαρίζα Μπορίνι, Ξαβιέ Μποβουά, Σελίν Σαλέτε, Αντρέ Βιλμς

Χρονολογία παραγωγής: 2014

Χώρα παραγωγής: Γαλλία

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…