Newsroom

Newsroom

Ένας πολυχώρος στην καρδιά των Εξαρχείων με εργαλεία, μεζούρες και μαριονέτες!

ασκαρδαμυκτί

askardamikti 1

Το εργαστήρι ελευθέρων σπουδών ασκαρδαμυκτί δημιουργήθηκε από 4 φίλους, προσπαθώντας να κάνουν καθημερινότητά τους τα πράγματα που αγαπούν, με  σκοπό να προωθήσουν την τέχνη του χειροποίητου και να αναδείξουν επαγγέλματα που συνδυάζουν την τέχνη με την τεχνική και τείνουν να αφανιστούν. Ξύλο, δέρμα, μέταλλο, χαρτί τα υλικά που χρησιμοποιούμε… σέγες, καλαπόδια, καλέμια τα εργαλεία μας….Φτιάχνουμε και παίζουμε με μαριονέτες, σχεδιάζουμε και φτιάχνουμε παπούτσια, πειραματιζόμαστε με υλικά και φτιάχνουμε μοναδικές δημιουργίες εικαστικού κοσμήματος, σιγοτραγουδάμε με τις μουσικές που βγαίνουν από τα δικά μας χειροποίητα μουσικά όργανα.

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό στην καρδιά των Εξαρχείων, διδάσκουμε υποδηματοποιία, οργανοποιία, κατασκευή & εμψύχωση μαριονέτας & εικαστικό χειροποίητο κόσμημα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα σπουδών καλύπτοντας όλες τις πτυχές του κάθε αντικειμένου και να προσελκύσουμε τόσο ανθρώπους που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στο είδος όσο και αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά.

“Θέλαμε να φτιάξουμε ένα χώρο όπου οι σπουδαστές θα νιώθουν σαν το σπίτι τους. Να διασκεδάζουν δημιουργώντας και φεύγοντας από εδώ να έχουν εφόδια που θα τους βοηθήσουν να κάνουν μια εναλλακτική καριέρα που θα φέρει τη δική τους σφραγίδα”.

Πρόγραμμα ετήσιων κύκλων σπουδών

Τμήμα σχεδίου & κατασκευής χειροποίητου υποδήματος.

Το τμήμα σχεδίου & κατασκευής χειροποίητου υποδήματος έχει σκοπό να  προετοιμάσει επαγγελματίες σχεδιαστές αλλά και ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές σχεδίου και κατασκευής χειροποίητων υποδημάτων. Στη διάρκεια του έτους ο σπουδαστής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις πρώτες ύλες, να μάθει για την ανατομία του ποδιού και να παίρνει μετρήσεις, να σχεδιάζει ποικίλες φόρμες ξεκινώντας από την απλή γόβα  και συνεχίζοντας σε πιο σύνθετες μορφές. Συνεχίζοντας στο δεύτερο έτος οι φόρμες γίνονται πιο σύνθετες και περνώντας στη μπότα και τα δετά πλέον ο σπουδαστής εξοικειώνεται με τον πιο απαιτητικό σχεδιασμό και εξειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητου παπουτσιού.

“Είναι ανεκτίμητο να μπορεί κανείς να φτιάξει τα παπούτσια των ονείρων του. Κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και δικό σου δημιούργημα”

Γιώργος Μαλλής, Σχεδιαστής Υποδημάτων

Τμήμα οργανοποιίας – Κατασκευή παραδοσιακών εγχόρδων

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η γνωριμία με το ξύλο και  τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και το πως αυτό μέσα από μία σειρά κατεργασιών μετατρέπεται σε πηγή ήχου. Ο κάθε σπουδαστής στη διαδρομή του για το ταξίδι της οργανοποιίας θα ξεκινήσει από την επιλογή του κατάλληλου ξύλου, θα περάσει από όλα τα στάδια κατασκευής του οργάνου και στο τέλος του έτους θα έχει φτιάξει το πρώτο του έγχορδο το οποίο και θα πάρει μαζί του στο τέλος των μαθημάτων.

“Καπάκι, σκάφος, μπράτσο, καράολο, ταστιέρα, καβαλάρη, λούστρο… άραγε από αυτά αποτελείται ένα έγχορδο; Όχι μόνο! Θέλει μεράκι, αγάπη, υπομονή και επιμονή. Τότε μόνο θα καταφέρεις να ακούσεις μουσικές να βγαίνουν μέσα από ένα κομμάτι ξύλο…”. 

Γιώργος Μπασιάς, Οργανοποιός

Εναλλακτικές θεατρικές σπουδές – κατασκευή & εμψύχωση  μαριονέτας

“Μια φορά κι έναν καιρό γεννήθηκε ένα πλάσμα. Γεννήθηκε σε μια ιδέα όταν ο δημιουργός του άκουσε ένα τραγούδι και θυμήθηκε κάτι από τα παλιά. Αφού πήρε μορφή, ντύθηκε και έμαθε να περπατά και να εκφράζεται, είπε τη δική του ιστορία μέσα από μια παράσταση κουκλοθεάτρου.”

∆έσποινα Μαλλή, Κουκλοπαίκτρια

Ένα ταξίδι στη μαγική χώρα του κουκλοθεάτρου…κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα γνωρίσουμε τεχνικές και υλικά κατασκευής και χειρισμού θεατρικής κούκλας και πως αυτή θα πάρει ζωή επάνω στη σκηνή. Κατασκευές που καταλήγουν σε σύνθετες προσωπικότητες. Ξεκινώντας από ένα κείμενο , ένα τραγούδι ή ακόμα και ένα όνειρο ως πηγή έμπνευσης, το καλειδοσκόπιο εικόνων και ήχων που θα φτιάξουμε θα μας βοηθήσει να χτίσουμε το χαρακτήρα της κούκλας μας και το σύμπαν στο οποίο ζει την ιστορία της. Το τεχνικό σχέδιο έχει κυρίαρχη θέση στη σπουδή. Συνδυάζοντας τον ορθολογισμό με την ευαισθησία, το τυχαίο με το λογικό, σε άμεση σχέση με την κούκλα με ένα συνειρμικό τρόπο, θα δημιουργήσουμε μια performance όπου κάθε πλάσμα θα διηγηθεί την ιστορία του.

Τμήμα Εικαστικού Χειροποίητου Κοσμήματος

Σέγα, λίμες, κομπάσο, πορτ καρεσουάρ, μπονσόνια, κεριά και καμινέτο οινοπνεύματος σε απόλυτη συνεργασία με το ασήμι, τον μπρούτζο και το χαλκό. Στο εργαστήρι εικαστικού χειροποίητου κοσμήματος, εξερευνούμε όλες τις βασικές πτυχές για την κατασκευή πρωτότυπης δημιουργίας κοσμημάτων βασιζόμενοι στις τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας αλλά και πειραματιζόμενοι με εναλλακτικές πρώτες ύλες όπως ύφασμα, χαρτί, ρητίνη, ξύλο, ακριλικό κα.

“Μέσα από το συνεχή πειραματισμό, ο σπουδαστής δημιουργεί τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα και ολοκληρώνει τη δική του μοναδική συλλογή κοσμημάτων”

Νάγια Κουτσομπίνα, Σχεδιάστρια κοσμημάτων

Παιδικό Δημιουργικό Εργαστήρι

Μέσα από ένα ταξίδι στο συναρπαστικό και γεμάτο φαντασία κόσμο της τέχνης   το παιδί ανακαλύπτει τη δημιουργικότητά του χρησιμοποιώντας τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη μουσική, το θεατρικό παιχνίδι και το κουκλοθέατρο για εκφραστεί. Το μάθημα βασίζεται στην ανάπτυξη μιας θεματικής μέσα από διαφορετικές καλλιτεχνικές ασκήσεις, περνώντας από όλο το φάσμα της τέχνης. Κάνουμε παράσταση πίνακες ζωγραφικής, χρησιμοποιούμε τη φύση σαν πηγή έμπνευσης, δραματοποιούμε τη μουσική, ζωγραφίζουμε εικόνες που προκύπτουν από την αφήγηση παραμυθιών φτιάχνουμε μοναδικούς ήρωες με απλές κατασκευές κούκλας και αυτοσχεδιάζουμε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι.

Δέσποινα Μαλλή – Θεατρική Μαριονέτα

Γιώργος Μαλλής – Σχέδιο & Κατασκευή Υποδημάτων

Γιώργος Μπασιάς – Κατασκευή Παραδοσιακών Εγχόρδων

Νάγια Κουτσομπίνα – Εικαστικό Κόσμημα

Ασκαρδαμυκτί

Δεληγιάννη 6 & Σπύρου Τρικούπη, Εξάρχεια

Τηλ.: 210 8819784 / 6971616081

www.askardamykti.com

[email protected]

Facebook.com/askardamykti

 

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…