Newsroom

Newsroom

Ένας κόσµος που σπαράζει

Υπερπαραγωγές που καταναλώνουν το ακριβό απόσταγµα ανθρώπινων συναισθηµάτων για να προσφερθούν σαν «προϊόντα» στη βιτρίνα του τηλεοπτικού πολυκαταστήµατος. Συναισθήµατα προς…

Υπερπαραγωγές που καταναλώνουν το ακριβό απόσταγµα ανθρώπινων συναισθηµάτων για να προσφερθούν σαν «προϊόντα» στη βιτρίνα του τηλεοπτικού πολυκαταστήµατος.
Συναισθήµατα προς πώληση. Παραµένουν το ακριβό έδεσµα µιας φτηνής τηλεόρασης. Συναισθήµατα τα οποία αφορούν είτε σε µια στιγµή σοφά µελετηµένου«αυθόρµητου» ξεσπάσµατος µιας διασηµότητας που γνωρίζει άριστα να αξιοποιεί την υπεραξία τους από την τηλεοπτική προβολή τους. Για παράδειγµα, το εντυπωσιακό «θα καταρρεύσω» τηςΕυγενίας Μανωλίδου στον τελικό του «Master Chef». Είτε αφορούν τα συναισθήµατα ενός παίκτη του «Big Brother» για την κοπέλα του, ειλικρινή ενδεχοµένως, διογκωµένα όµως µέχρι το µη περαιτέρω χάρη στην ειδική βιοµηχανική επεξεργασίατους από την παραγωγή της εκποµπής προκειµένου να αποφέρουν τα µέγιστα.

Το είδαµε και αυτό. Μια πρόταση γάµου on camera. Μέσα σε ένα θλιβερό δωµατιάκι του µπιγκµπραδερόσπιτου, µε διακόσµηση που θύµιζε ξενοδοχείο αεροδροµίου για περαστικούς ταξιδιώτες, µε καναπεδάκι και λαµπατέρ για «ατµόσφαιρα», το Κρητικόπουλο (Γιάννης Φ.) µε την ιδιόµορφη ντοπιολαλιά συνάντησε την καλή του ύστερα από δύο µήνες αποµόνωσης και µέσα σε αγκαλιές, δάκρυα και φιλιά τη ζήτησε µέσω της τηλεοπτικής κάµερας από τους δικούς της.

Χειροκρότηµα! Συγκίνηση που ξεφουρνίζεται µπροστά στα µάτια του φιλοθεάµονος σαν ζεστό κουλουράκι. Το κορυφαίο τηλεοπτικό προϊόν!

Είδε και απόειδε η παραγωγή του καραριάλιτι µε τα µύρια «αγκίστρια» της τηλεθέασης που δεν έπιανανψάρια – τηλεθεατές, από σεξοβόµβεςµε προτεταµένες καµπύλες που εισήλθαν υποσχόµενες πολλά γαργαλιστικά θεάµατα και βγήκαν τάχιστα µέχρι υστερικές γυναικείες «φιλίες» που πνίγηκαν στα δάκρυα και τις υποσχέσεις παντοτινής συντροφικότητας, χωρίς να καταφέρουν ναενισχύσουν την τηλεθέαση.

Ετσι, µέρες που είναι γιορτινές, µπήκαν µπροστά τα µεγάλατηλεοπτικά µέσα.

Βγήκε στο τραπέζι το πιο σίγουροέδεσµα. Η τρυφερή σχέση δύο παιδιών που, διογκωµένη από την απόσταση, στρεβλωµένη ήδη από την παρέµβαση του τηλεοπτικού µέσου στην πραγµατικότητά τους, ήταν η µόνη που εγγυούνταν συγκινήσεις.

Οσο για την παρουσιάστρια Ρούλα Κοροµηλά, ναι, τακατάφερε. Αλλωστε στις εκποµπές της πριν από µερικά χρόνια γίνονταν προτάσεις γάµου on camera.

Τότε µέσα σε λαµπερά σκηνικά µε πρωταγωνιστές του «σόουσυναισθηµάτων» διασηµότητες της πίστας, οι οποίοι γνώριζαν ωστόσο το παιχνίδι της διασηµότητας και µπορούσαν να το αξιοποιήσουν, έκαναν προτάσεις γάµου (π.χ. η πρόταση του ∆ιονύση Σχοινά στην Καίτη Γαρµπή). Σήµερα και πάλι διευθύνει ένα παρόµοιο σόου συναισθηµάτων ως πα ρουσιάστρια του «Big Brother». Παρούσα και πάλι όχι στον καινούργιοκόσµο αλλά στον σπαραγµό του παλιού.

Ενα κορίτσι ξεκινάει µια καινούργια ζωή µε τα όνειρά της να παίρνουν φωτιά από τους τηλεοπτικούς προβολείς! Πώς να τα χωρέσει κατόπιν στη συνηθισµένη καθηµερινότητά της! Γονείς που άλλοτε επισφράγιζαν τις ευχές τουςσε τραπέζια γεµάτα λιχουδιές, µεαγκαλιές, χειραψίες µέσα σε σπίτια γιορτινά, βρέθηκαν τώρα καθισµένοι στο τηλεοπτικό πλατό να βλέπουν από µόνιτορ τα παιδιά τους και να συµµετέχουν σεµια τηλεοπτική γιορτή που δεν τουςαφορούσε, τους χρησιµοποιούσε.

Είναι ανθρώπινο η χαρά να µοιράζεται αλλά µε τους όρους εκείνων που την αισθάνονται και όχιενός τηλεοπτικού θεάµατος. Ποιος αλήθειαενδιαφέρεται όταν αργότερα, στην αληθινή ζωή, η αναγκαστική συρρίκνωση της έντασης των τηλεοπτικών συναισθηµάτων στα µικρά µεγέθη της πραγµατικότητας των κοινών θνητών θα απαιτήσει ψυχικά αποθέµατα καιεκπαιδευµένη προσωπικότητα που είναι απίθανο να διαθέτουν άνθρωποι της καθηµερινότητας;

Θρίλερκαι όχι θέαµα χαράς µάςφάνηκε αυτή η οργανωµένη, χάριν µιας τηλεόρασης των συγκινήσεων, πρόταση γάµου, µεγεθυµένη από την µπιγκµπραδερική εφαρµοσµένη ψυχολογία, σαν ένα µείγµα ανθρώπινων ουσιών που σιγόλειωνε σαν ελβετικό φοντί on camera, απελευθερώνοντας τα λιγωτικά συστατικά του ριαλιτζίδικου κανιβαλισµού.
http://www.tanea.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…