Ουκρανία: "Πεδίο βολής που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι" (βίντεο) – Συνεχής ενημέρωση

Τελευταία ενημέρωση 00:20

oukrania 13

Τελευταία ενημέρωση 00:20 «Η Ρωσία ελέγχει απόλυτα την Κριμαία» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι επισκέπτεται την Τρίτη το Κίεβο. Ο ομόλογός του της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ υπεραμύνθηκε της συμμετοχής της Ρωσίας στην Ομάδα των G8.

Την ίδια ώρα, οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει την όποια ανάμειξή της στην Ουκρανία, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση τους στις Βρυξέλλες. Η Βορειοατλαντική Συμφωνία χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως τα κράτη – μέλη του εξακολουθούν να στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, την προθυμία του να συνεργαστεί και να αναπτύξει δεσμούς με την Ουκρανία εξέφρασε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα γίνει «με όσους ανήλθαν στην εξουσία μέσω της αιματοχυσίας. Παράλληλα, ο κ. Μεντβέντεφ σχολίασε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει ο πρόεδρος της χώρας.

Θύμα των εξελίξεων είναι και η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, καθώς το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό Πρώτο Κανάλι ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου του ότι ακύρωσε την απευθείας μετάδοσή της προκειμένου να καλύψει τα έκτακτα γεγονότα.

Τελευταία ενημέρωση 21:50 Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σκακιέρα που έχει στηθεί στην Ουκρανία. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ της διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση, κι όχι μόνο σε διμερές επίπεδο. Ο κ. Πούτιν  τόνισε στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι υπάρχει απειλή από ακραίους εθνικιστές, επισημαίνοντας πως όσα μέτρα λήφθηκαν ήταν απόλυτα ενδεδειγμένα δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 20:10 Ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού αυτομόλησε. Δηλώνει πίστη στον λαό της Κριμαίας. Πριν από λίγο – σύμφωνα με διεθνή και ρωσικά μέσα ενημέρωσης – ο αρχηγός του ναυτικού της Ουκρανίας, αντιναύαρχος Ντενίς Μπερεζόφσκι ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας και κάλεσε τους ναυτικούς να μην υπακούουν στην παράνομη, όπως είπε, ηγεσία του Κιέβου. Είχε διοριστεί μόλις το Σάββατο στην θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.

 

 

Λίγο νωρίτερα, η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» μετέδωσε ότι η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου πέρασε στις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένα στόλος που αποτελείται από δέκα πολεμικά τα οποία παραμένουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης δεν το έχουν εγκαταλείψει και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, 1.000 ένοπλοι άνδρες έχουν αποκλείσει την Κυριακή την είσοδο μιας μονάδας Ουκρανών συνοριοφρουρών στην Κριμαία για να τους αναγκάσουν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Αμύνης σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το ΒΒC, βαριά οπλισμένοι άνδρες έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στην κριμαϊκή χερσόνησο, όπως τα αεροδρόμια, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις. Σύμφωνα με αναφορές, στις ακτές της Κριμαίας εθεάθησαν ρωσικά πολεμικά πλοία.

“Είναι αδύνατον να αποκλειστεί η Ρωσία» απάντησε στις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι περί οικονομικού αποκλεισμού o πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας: «Δολοφονίες φιλήσυχων πολιτών έχουν γίνει ρουτίνα. Στηρίζουμε τον αγώνα για ευημερία της Κριμαίας».

Τελευταία ενημέρωση 19:00 Δε συμφωνούν όλοι στη Ρωσία με μια πιθανή εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 50 άτομα προσήχθησαν από τη ρωσική αστυνομία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Αγία Πετρούπολη.

Στο μεταξύ, την πρότασή του για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία κατάθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας «να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η  Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κι ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί, όπως είπε, ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα.

Τελευταία ενημέρωση 17:35 Σημειώθηκε απόπειρα βανδαλισμού του μνημείου του Σοβιετικού Στρατού στη Σόφια με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Ουκρανία». Η Γαλλία και η Βρετανία, οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής των G8 στο Σότσι της Ρωσίας. Μήνυμα ειρήνης για την Ουκρανία έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στη λειτουργία της Κυριακής, κάνοντας έκκληση για διάλογο κι ομόνοια και ζητώντας από τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να δομήσουν μαζί ένα κοινό μέλλον.

Τελευταία ενημέρωση 16:45 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τη Ρωσία για την «απίστευτη επιθετικότητά της» και απείλησε για «πολύ σοβαρές συνέπειες» από  τη χώρα του κι άλλα κράτη, ακόμα και οικονομική απομόνωσή της. «Δε μπορείς στον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι σα να είσαι στον 19ο και να εισβάλλεις σε μια χώρα με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Τζον Κέρι στο τηλεοπτικό κανάλι CBS, ξαφνιάζοντας όσους γνωρίζουν τις πρακτικές των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, πρόσθεσε πως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το περιθώριο για να λάβει τις σωστές αποφάσεις που θα αποκλιμακώσουν την κρίση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, η Λιθουανία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, μετά από την απόφαση της Μόσχας που προβλέπει την αποστολή στρατευμάτων στη γειτονική Ουκρανία.

UPDATE 15:59 : -Κινητοποίση στην Ουκρανία, μετά απο την δήλωση για «κήρυξη πολέμου» απο τον Πούτιν,όπως αναφέρει το Reuters.
– Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχει παραβιαστεί, δήλωσε ο βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ.
-Η Γαλλία ακύρωσε και επίσημα τη συμμετοχή στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο των G8 στο Σότσι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters.
-Ο Πάπας Φραγκίσκος καλεί τους πιστούς του να προσευχηθούν για την Ουκρανία 

UPDATE 15:11  -Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεκάλεσε για αύριο ένα έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Ζαρίφ από την πλευρά του εξέφρασε την «ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία»
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία ειρηνική επίλυση της κρίσης και ότι οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της κατάστασης σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή» προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, του οποίου η χώρα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Μόσχας.
Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος διπλωματικών θεμάτων του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατήγγειλε από την πλευρά του «τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, την ώρα που η Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεδριάζει σήμερα για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης.
«Σε ό,τι αφορά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ έχει βλέψεις για την Ουκρανία και επιχειρεί να επεκταθεί προς Ανατολάς προκειμένου η Ουκρανία να γίνει μέλος του. Ελπίζουμε οι παρεμβάσεις του να σταματήσουν» δήλωσε ο Βελαγιάτι στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

 

 

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας συντομεύει την επίσκεψή του στην Τεχεράνη 
Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο συντόμευσε την επίσκεψή του στο Ιράν προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην Ουκρανία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια ισπανική διπλωματική πηγή στην Τεχεράνη.
«Θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διπλωματική πηγή.
Ο Ισπανός υπουργός, που επρόκειτο να παραμείνει πολλές ημέρες στο Ιράν, δήλωσε «ανήσυχος για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. 

-Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι “έχει κηρύξει τον πόλεμο” 
Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.
«Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό. Δεν πρόκειται για μία απειλή, πρόκειται πραγματικά για την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μου» τόνισε ο ίδιος.
«Καλούμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» προσέθεσε.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που ξεκίνησε έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών γειτόνων και συμμάχων, μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει το σκοπό του. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφή» σημείωσε μιλώντας στην αγγλική γλώσσα κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου στο Κοινοβούλιο.
«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος. 
-Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν κινήσεις που μπορούν να θεωρηθούν προκλητικές
-Οι δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Α. Ράσμουνσεν για την Ουκρανία  

 

 

UPDATE 14:44 Σε κατάσταση ομηρείας Ουκρανοί στρατιώτες 

 

 

Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Associated Press, εκατοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά έφτασαν έξω από τη βάση του ουκρανικού πεζικού στην πόλη Πριβολνόγιε, στην Κριμαία. Το κομβόι αποτελείται από 13 στρατιωτικά οχήματα, καθένα από το οποίο μετέφερε 30 στρατιώτες, και τέσσερα τεθωρακισμένα με οπλισμένα πολυβόλα.
Τα οχήματα, που έχουν ρωσικές πινακίδες, περικύκλωσαν τη βάση, ενώ δεν επιτρέπουν στους Ουκρανούς στρατιώτες να μπουν ή να βγουν από την εγκατάσταση.

-285 συλλήψεις στη Μόσχα σε αντιπολεμική διαδήλωση  

  Η Ρωσία “απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη”, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν 
Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» κα πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.
«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».

Δείτε πώς οι πολίτες της Κριμαίας υποδέχονται τους Ρώσους σαν απελευθερωτές 

 

– “Είμαστε όμηροι” λένε Ουκρανοί στρατιώτες στις ναυτικές βάσεις 

-Κατάμεστη η Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου με κόσμο να διαδηλώνει κατά του πολέμου και της στρατιωτικής επιχείρησης των Ρώσων 
 
-Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ: 
“Η Ρωσία μας έχει κηρύξει πόλεμο. Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής” 
-Ο επικεφαλής των Ουκρανών εθνικιστών διαψεύδει τις πληροφορίες που τον ήθελαν να καλεί σε συστράτευση Τσετσένους τρομοκράτες.

UPDATE 13:25 -Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος κλείνει για οποιαδήποτε μη πολιτική πτήση 
-Σε 45 λεπτά ξεκινά η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία 

UPDATE 13:15  675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους, για τη Ρωσία, σύμφωνα με τη ρωσική συνοριοφυλακή που κάνει λόγο για ενδείξεις “μιας ανθρωπιστικής καταστροφής” 
H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» , μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.
«Εάν το «επαναστατικό χάος» στην Ουκρανία συνεχιστεί, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα συρρεύσουν στις ρωσικές περιοχές που συνορεύουν (με την Ουκρανία)» ανέφερε στο Ιτάρ- Τας η υπηρεσία αυτή.  
– Μικρή πορεία συμπαράστασης στους Ουκρανούς πολίτες πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Συλλήψεις διαδηλωτών από τις δυνάμεις της αστυνομίας 
-Παρεμποδίζεται η μετακίνηση δυτικών δημοσιογράφων στην Κριμαία 

UPDATE 12:24  Το Κίεβο καλεί όλους τους εφέδρους του ουκρανικού στρατού ενώ ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας. Αυτομόλησε προς τη ρωσική πλευρά η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny. 

Δείτε ζωντανά τα όσα μεταδίδει το BBC εδω http://www.bbc.com/news/world-europe-26405082

UPDATE 11:40 Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μία βάση ραντάρ και κέντρο εκπαίδευσης ναυτικών δυνάμεων.
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν την Ουκρανική βάση στη Perevalnaya, 25 χιλιόμετρα από τη Συμφερούπολη.Το Al Arabiya μεταδίδει ότι ένα κομβόι από ρωσικά στρατεύματα κινείται προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας .Η Ρωσία δηλώνει ότι οι κινήσεις της στη Σεβαστούπολη κινούνται εντός του μνημονίου της με την Ουκρανία του 1994, όταν και είχε οριστεί το πλαίσιο για τις ρωσικές βάσεις στο ουκρανικό έδαφος.
-Εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας στο περιθώριο φιλορωσικής διαδήλωσης, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατάληψη του κτιρίου της τοπικής κυβέρνησης από φιλορώσους διαδηλωτές.
Στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.
Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

 

UPDATE 11:15 Διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από την Αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ζητώντας βοήθεια.Κόσμος μαζεύεται σταδιακά στην κεντρική πλατεία της Συμφερούπολης, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

UPDATE 9:43 Όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων της Κριμαίας, πήραν Ρώσοι στρατιώτες και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της.Οι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

LIVE STREAM 

 

 

UPDATE 9:26 «Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία.Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό», δήλωσε ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Γεβγένι Σαβτσένκο,σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία,καθώς και οι 2 πλευρές φαίνεται να μην κάνουν πίσω στις αποφάσεις τους. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την έγκριση από την Άνω Βουλή να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανία έθεσε σε κατάσταση μάχης τα στρατεύματά της, λέγοντας πως η όποια επέμβαση θα σημάνει πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα κάνει εκκλήσεις για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες.

UPDATE 8:30 Με απόσυρση τη συμμετοχή του από τη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι απείλησε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.
 
«Ενωνόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας για να καταδικάσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο τη στρατιωτική επέμβαση του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Συνιστούν επίσης παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
 
UPDATE 8:19 Για κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλειας σε περίπτωση επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χάγκελ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου.
«Ο υπουργός Χάγκελ τόνισε ότι, χωρίς αλλαγή επί του εδάφους,(απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων) η Ρωσία ρισκάρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, την απομόνωσης της στη διεθνή κοινότητα και την κλιμάκωση που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι. 

UPDATE 8:00 Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας
«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης για την κατάσταση στην Κριμαία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1/3/2014

Τελευταία ενημέρωση 00:10 Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα κι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ρωσίας διαμήνυσε στον αμερικανό ομόλογό του πως η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία κι Ανατολική Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια.
Παράλληλα, τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι η Ρωσία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας με την αποστολή δυνάμεων στην Κριμαία και προειδοποίησε εκ νέου για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος .
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σχετικά με τηνη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μίας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυναν τόσο ο γάλλος όσο κι ο βρετανός πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρέσβης από την πλευρά της ζήτησε την άμεση αποστολή παρατηρητών από ΟΗΕ και ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 22:45 Οι ουκρανοί νεοναζί κάλεσαν τον καταζητούμενο τσετσένο αντάρτη Ντόκου Ουμάροβ να δράσει κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με το «Voice of Russia», ο ένας εκ των ηγετών της ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος ανάφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «πολλοί ουκρανοί είχαν πάρει τα όπλα για να πολεμήσουν δίπλα στους τσετσένους εναντίον των ρώσων. Τώρα είναι η ώρα να στηρίξετε εσείς την Ουκρανία». Την ίδια ώρα, το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ κάλεσαν σε γενική κινητοποίηση μετά από την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Μπαν Κι Μουν επανάλαβε την έκκλησή του για πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ο ίδιος ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση 21:15 Η εφημερίδα «Ουκρανική Πράβδα» κάνει λόγο για κάλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας προς όλα τα μέλη του να οπλιστούν και να συνεργαστούν με τον στρατό της Ουκρανίας. Ταυτοχρόνως, ζητά να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους ένοπλες ομάδες που βρίσκονται εντός της Ρωσίας.

Τελευταία ενημέρωση 20:25 Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει αύριο Κυριακή στη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί ελληνικών κοινοτήτων και στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες φιλορώσοι κάτοικοι περνούν συνεχώς τα σύνορα κι οδεύουν προς τις οικογένειες τους στη Ρωσία. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ υποστήριξε πως η κυβέρνησή του δεν θα απαντήσει με βία στη ρωσική παρουσία στην Κριμαία, ωστόσο απαιτεί να φύγουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, το «Έθνος της Κυριακής δημοσίευσε φωτογραφία η οποία απεικονίζει ουκρανούς νεοναζί να κρατούν ένα πανό συμπαράστασης στη Χρυσή Αυγή, λίγες ημέρες μετά από τη δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών Μανώλη Καπελώνη και Γιώργου Φουντούλη στο Νέο Ηράκλειο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Υπενθυμίζουμε πως οι νεοναζί Ουκρανοί συμμετέχουν στη μεταβατική κυβέρνηση.

Τελευταία ενημέρωση 19:50 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει πως η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο ρώσος πρόεδρος, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

Στο μεταξύ, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP επισημαίνει πως τo κείμενο που εγκρίθηκε από τους ρώσους βουλευτές μιλά για ένα περιορισμένο στρατιωτικό σώμα με σκοπό να εγγυηθεί την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας και των ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία. Το AFP εξηγεί πως η έκφραση «περιορισμένο στρατιωτικό σώμα» είναι η ίδια με αυτή που είχαν χρησιμοποιήσει το 1979 οι σοβιετικοί ηγέτες για να επέμβουν στρατιωτικά στο Αφγανιστάν. Το «περιορισμένο στρατιωτικό σώμα» είχε ανέλθει τότε σε 100.000 άντρες.

Τελευταία ενημέρωση 19:15 Την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι δραματικές και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν αν συνεδριάσουν τη…Δευτέρα για να εξετάσουν τη στάση τους. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα προεδρεύσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κι Ασφάλειας, η άβουλη Κάθριν Άστον.

Κι όλα αυτά ενώ η ρωσική Άνω Βουλή συναίνεσε στο αίτημα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για την αποστολή χιλιάδων στρατιωτών στην Κριμαία. Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Ρωσία ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Τελευταία ενημέρωση 18:45 Περίπου 100 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων στο Χάρκοβο μεταξύ δεκάδων φιλορώσων ακτιβιστών και των υποστηρικτών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ακούστηκαν πυροβολισμοί αν και κανένας από τους τραυματίες δε φέρεται να φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ πλήθος συγκεντρωμένων κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, υψώνοντας τη σημαία της Ρωσίας κι εκείνη του Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τη δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Σ.Α. μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Τελευταία ενημέρωση 18:15 Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε κι έλαβε, όπως αναμενόταν, την ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην χερσόνησο της Κριμαίας ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις βάσει μιας συμφωνίας που θα εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητά της. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον.

Τελευταία ενημέρωση 17:25 Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία δεν θα ενδώσει στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ. Συγκρούσεις ρωσόφιλων και φιλοδυτικών στο Χάρκοβο.

Τελευταία ενημέρωση 16:40 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών «μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή».

Τελευταία ενημέρωση 16:10 Επιπλέον 6.000 στρατιώτες έφερε η Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος τις τελευταίες ώρες. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να πολιορκούν την έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην Σεβαστούπολη, ύστερα από σχετική εντολή του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.

(Τελευταία ενημέρωση 15:59)

-Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε το Σάββατο πρόταση στη ρωσική Βουλή, ζητώντας άδεια για την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία.
Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα, ανήσυχη παρατηρεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα.

-Ένταση επικράτησε στο Χάρκοβο, όταν φιλορώσοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με υποστηρικτές της Nέας Oυκρανικής κυβέρνησης και επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής.

-Σε στενό κλοιό βρίσκεται η έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης, στη χερσόνησο της Κριμαίας,καθώς πολιορκείται από περίπου 300 άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου “να καταλάβουν αυτή τη μονάδα”.

-Σε επιφυλακή τέθηκαν απο σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Σεργκέι Αστάχοφ, ενός αξιωματούχου της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, ο οποίος φέρεται να είπε ότι λαμβάνονται «όλα τα νόμιμα μέτρα».

Δημοψήφισμα
-Παράλληλα,στις 30 Μαρτίου, σχεδόν δυο μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, σύμφωνα με δηλώσεις του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας, Σεργκέι Αξιόνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

-Συνεργασία με το ρωσικό στόλο η φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο
Από κοινού αναλαμβάνουν οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής.

-Στο Κίεβο αύριο Κυριακή ο βρετανός ΥΠΕΞ
Στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική μεταβαίνει αύριο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Κάμερον και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.

-Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Κριμαία 
Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων είναι πλέον ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ένοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
– «Παράνομη» χαρακτηρίζει την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και κάλεσε τη Ρωσία να τα αποσύρει.
Ο Γιατσενιούκ έκανε έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας» της Κριμαίας και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους.

-Νωρίτερα σήμερα το πρωί
Ένοπλοι από το Κίεβο προσπάθησαν τα ξημερώματα να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. 
«Πολιτικοί κύκλοι από το Κίεβο, θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία» δήλωσε η Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της. «Περαιτέρω κλιμάκωση θα επρόκειτο για ανευθυνότητα» πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων αυτοάμυνας, η προσπάθεια να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών απετράπη. Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

BBC, Reuters,news247.gr naftemporiki.gr ,in.gr , AP
BBC News Stream http://www.theguardian.com/world/2014/mar/01/crimea-crisis-deepens-as-ru…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…