Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: "Ο στρατός μας δεν φεύγει από την Κύπρο"

«Πυρπολεί» τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με τις νέες προκλητικές του δηλώσεις ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος Πρόεδρος ξεκαθαρίζει με στόμφο πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν αποχωρούν από την Κύπρο, σχολιάζοντας με επικριτικό τρόπο τη στάση της Ελλάδας.

5762a3291dc52427768b488b 1

«Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» δήλωσε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την οριστική λύση στο δαιδαλώδες ζήτημα του Κυπριακού.

«Ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας: «Θα παραμείνουμε εκεί (σ.σ. στην Κύπρο) για πάντα».

Η τουρκική πλευρά στοχοποιεί την Ελλάδα, παρά την εμμονική στάση διατήρησης στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, με τις διαπραγματεύσεις πλέον να βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, αφού είναι πάγια θέση της Αθήνας η οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων. Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Τι διημείφθη στη Γενεύη

Μετά την ιστορική παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές την Τετάρτη, όταν και διαφάνηκε πως η απόσταση μεταξύ των εμπλεκομένων δεν είναι χαώδης, ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ακιντζί και Αναστασιάδη, παρουσία των θεσμικών εγγυητών. 

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, εκτός από τις προτάσεις που είχαν καταθέσει οι δύο πλευρές, τέθηκαν επί τάπητος και κάποιες νέες ιδέες για μία νέα αντίληψη που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά θα εντάσσεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα.

Όπως ενημέρωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών. Τότε, θα τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο νησί κι αν ο κύκλος αυτών των επαφών στεφθεί με επιτυχία, θα ετοιμαστεί ένα πόρισμα και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη – Συνέχεια στις 18/1 σε τεχνικό επίπεδο

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…