Εμπλεκόμενος στο φαγοπότι εκατομμυρίων του "Αθήνα ‘97" ο επίτιμος πρόεδρος του Καράτε – Τί είχε αποκαλύψει το HOT DOC

Να επιστρέψει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα ΄97» από το συνολικό φαγοπότι των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, καλεί το Ελεγκτικό Συνέδριο τον επίτιμο πρόεδρο του Καράτε, Γιώργο Γερόλυμπο. Για το «δραστήριο» άνδρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού που εμφανίζεται να αλλάζει κατά το δοκούν και όποτε φυσικά τον εξυπηρετεί τις ομοσπονδίες σαν τα πουκάμισα καθώς και για τις ενέργειές του στο χώρο για τις οποίες μάλιστα ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, είχε γράψει σε εκτενές ρεπορτάζ του το HOT DOC.

5877a0441dc524ce2a8b4a39

 

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Documento της Κυριακής και της Κατερίνας Κατή, στους 38 υπόλογους του τεράστιου οργίου σπατάλης του «Αθήνα ΄97» ύψους 12.448.198 ευρώ συγκαταλέγονται πρώην υπουργοί, πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και πρόσωπα του αθλητισμού.

Το όνομα που «κοσμεί» το καυτό πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πάρτι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού, είναι αυτό του Ευάγγελου Σαβράμη, γενικού διευθυντή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ). Μόνο σε αυτόν, σύμφωνα με τον καταλογισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταλογίζεται ποσό ύψους 10.553.536,16 ευρώ. Οι υπόλοιποι υπόλογοι, με την ιδιότητα των μελών της ΚΟΕ, κρίθηκαν καταλογιστέοι εις ολόκληρον με το συνολικό ποσό του 1.894.662 ευρώ.

Σε αυτά λοιπόν τα πρόσωπα, συγκαταλέγεται το όνομα του Γιώργου Γερόλυμπου, νυν επίτιμου προέδρου του Καράτε και άκρως δραστήριου προσώπου στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Documento, η 123 σελίδων πράξη καταλογισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναδεικνύει το όργιο της κακοδιαχείρισης του «Αθήνα ‘97» καθώς καταγράφονται αναλυτικά όλα τα ευρήματα της προηγηθείσας έκθεσης κατασταλτικού ελέγχου νομιμότητας. Αυτή, υιοθετείται σχεδόν στο σύνολό της ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτονται από τα μέλη του Β’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των υπόλογων. Βέβαια, όλοι οι υπόλογοι έχουν το δικαίωμα άσκησης εφέσεων στα τακτικά τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον κ. Γερόλυμπο ο οποίος όμως δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο του «Αθήνα 97’» λέγοντας πως ήταν σε σύσκεψη και θα καλούσε όταν εκείνος έκρινε. Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο κ. Γερόλυμπος δεν έχει επικοινωνήσει με το koutipandoras.gr.

Οι αποκαλύψεις του HOT DOC για τον Γερόλυμπο

 

 

 

Το όνομα του Γιώργου Γερόλυμπου δεν είναι καθόλου τυχαίο στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ο επίτιμος πρόεδρος του Καράτε, από τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (ΕΟΤΡΙ), βρέθηκε κύριος εμπλεκόμενος στη «διαμάχη» που ξέσπασε μεταξύ της αθλητικής ηγεσίας και της Ομοσπονδίας με αφορμή την ανάκληση της αναγνώρισής της. Μάλιστα, ο φάκελος της υπόθεσης της ΕΟΤΡΙ διαβιβάστηκε το Σεπτέμβριο του 2016 από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή στην Εισαγγελία, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων προσώπων, ο Γιώργος Γερόλυμπος να ελέγχεται και από τη Δικαιοσύνη.

Όπως είχε αποκαλύψει στο τεύχος 112 το HOTDOC, ο Γιώργος Γερόλυμπος, σύμφωνα και με σχετικές καταγγελίες που έγιναν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ίδρυσε την Ομοσπονδία Τριάθλου με σωματεία Καράτε! Έπειτα από ένα μακροχρόνιο κυνηγητό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην ΕΟΤΡΙ προκειμένου η δεύτερη να της χορηγήσει συγκεκριμένα στοιχεία για τη λειτουργία της, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2016 την ανάκληση της αναγνώρισης της Ομοσπονδίας και την υπαγωγή του τριάθλου στην Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου.

Τότε, η ΕΟΤΡΙ, με πρόεδρο τον Γιώργο Γερόλυμπο άσκησε έφεση στην απόφαση η οποία όμως απορρίφτηκε από το Διοικητικό Εφετείο το Μάρτιο του 2016, «δικαιώνοντας» τη ΓΓΑ. Ένα άκρως σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει το πώς κινούνταν επί χρόνια η Ομοσπονδία Τριάθλου – επί προεδρίας φυσικά Γερόλυμπου – και εντόπισε κατόπιν ελέγχων της η ΓΓΑ, είναι πως από τα 25 συνολικά σωματεία αθλητικά αναγνωρισμένα για το άθλημα του τριάθλου, μόνο ένα σωματείο «επέδειξε αθλητική δραστηριότητα, όπως αυτή ορίζεται στο καταστατικό της ΕΟΤΡΙ». Τα άλλα δυο από τα τρία συνολικά σωματεία που ανταποκρίθηκαν στην κλήση της ΓΓΑ για προσκόμιση στοιχείων, δήλωσαν πως δεν είχα καμία αγωνιστική δραστηριότητα επί χρόνια στο άθλημα του τριάθλου! Τα υπόλοιπα δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν.

Οι… καρατέκες του Τριάθλου!

 

 

Όπως έγραψε στο ρεπορτάζ του το HOTDOC, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της Ε.Ο.ΤΡΙ το 2012 συμμετείχαν Καρατέκες και σωματεία Καράτε. Κοινός παρονομαστής Καράτε και Τρίαθλου, ο Γιώργος Γερόλυμπος και ο κλειστός, σχεδόν οικογενειακός εξ’ ολοκλήρου κύκλος του. Ο «άρχων» της ομοσπονδίας Καράτε, όπως τον χαρακτηρίζουν στις επίσημες καταγγελίες τους προς την αθλητική ηγεσία οι Σπύρος Δρακόπουλος και Τηλέμαχος Κυρλόγλου, εκλέχτηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριάθλου επειδή τον ψήφισαν εκπρόσωποι σωματείων Καράτε φίλα προσκείμενα στον ίδιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στις καταγγελίες, επισυνάπτοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης, από τα 15 σωματεία που ψήφισαν, 12 ήταν σύλλογοι Καράτε από τους οποίους οι 9 δεν είχαν αθλητική αναγνώριση για το Τρίαθλο. Εκτός αυτού, μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών ήταν η σύζυγος του Γιώργου Γερόλυμπου και νυν γενική γραμματέας του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛΟΚ) Εμμανουέλα Ποντίδα – Γερολύμπου, ο Μιλτιάδης Παπαδημητρίου υπάλληλος της ΕΛΟΚ και η Ελπίδα Χριστοδούλου, πρώην αθλήτρια καράτε, νυν προπονήτρια του Αθλητικού Σωματείου «Κέντρο Καράτε Σότοκαν Ιλισίων», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα σωματεία των οποίων ανακλήθηκε η αθλητική αναγνώριση για το άθλημα του Τριάθλου από τη ΓΓΑ.

Η Ελπίδα Χριστοδούλου είναι επίσης ιδιοκτήτρια της εταιρίας «ELPIDA STARS TOURS ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» η οποία αναλαμβάνει όλα σχεδόν τα ταξίδια των εθνικών αποστολών Καράτε, τις περισσότερες φορές μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στο Hot Doc οι Σπύρος Δρακόπουλος και Τηλέμαχος Κυρλόγλου έναντι υπερβολικά υπέρογκων ποσών που πληρώνουν από την τσέπη τους αθλητές και γονείς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Ελπίδα Χριστοδούλου είναι και σύντροφος του Κέυβαν Γκάζι, ο οποίος βρίσκεται επί χρόνια στον κλειστό κύκλο Γερόλυμπου.

Αν μια παροιμία περιγράφει την πορεία Γερόλυμπου στον αθλητισμό, αυτή είναι το «κράτα με να σε κρατώ να σε ανεβούμε το βουνό».

 

Εξετάζοντας προσεκτικά τα μέλη του Δ.Σ του Τριάθλου που εκλέχτηκαν από τις αρχαιρεσίες του 2012 αλλά και εκείνα που ψήφισαν εκπροσωπώντας σωματεία που στα χαρτιά τουλάχιστον εμφανίζονταν να καλλιεργούν το Τρίαθλο, προκύπτει πως όχι μόνο έχουν σχέση με το Καράτε αλλά βρίσκονται και στον κύκλο επιρροής του Γερόλυμπου.

«Οι οικογένειες Γερόλυμπου, Γκάζι, Χριστοδούλου, Παπαδημητρίου έκαναν απόβαση και κατέλαβαν το Τρίαθλο», αναφέρουν στην κοινή τους καταγγελία Δρακόπουλος και Κυρλόγλου παραθέτοντας τα εξής συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία: «Συμμετείχαν οι Γερόλυμπος (ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΟΚ) και η γυναίκα του Ποντίδα ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΤΗΣ ΕΛΟΚ) = 2 άτομα! Συμμετείχαν ο Κέιβαν Γκάζι (ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΟΚ ) και “εργαλείο” του Γερόλυμπου, με τα παιδιά του: Γκάζι Παύλο-Ντάριο και Γκάζι Αθηνά-Σοράγια, αλλά και με τους μαθητές του Ξανθόπουλο, Προβατά, Μπαλωμένο, Χριστοδούλου Ελπ., Χριστοδούλου Οδ., Καβακοπούλου, = 9 άτομα. Συμμετείχαν ο Μίλτος Παπαδημητρίου (ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΟΚ ) με τους συγγενείς του: Παπαδημητρίου Ελ. και Παπαδημητρίου Βάιο = 3 άτομα!». Δηλαδή, συνεχίζουν, στα 20 άτομα στη διοίκηση του Τριάθλου, 12 προέρχονται από το χώρο του καράτε. Στο 12μελές κύριο όργανο του Δ.Σ 5 άτομα προέρχονται από το καράτε.

Ποιος είναι ο Γερόλυμπος

 

 

Έχοντας πάντα σαν «βάση επιχειρήσεων» την ομοσπονδία Καράτε, ο Γιώργος Γερόλυμπος κατάφερε να μετρά, διατελώντας μέλος σε διάφορες μικρομεσαίες ομοσπονδίες, μια πορεία σχεδόν τριών δεκαετιών στο χώρο του αθλητισμού. Αν μια παροιμία βεβαία μπορεί να περιγράψει καλύτερα αυτήν την πορεία, θα ήταν το «κράτα με να σε κρατώ να σε ανεβούμε το βουνό». Φορώντας «γαλάζιο» μανδύα όλα αυτά τα χρόνια όντας επίσημο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και ένα από τα πρωταγωνιστικά στελέχη κάποτε στον Τομέα αθλητισμού του κόμματος, έφτασε να γίνει διευθυντής του Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου του «Αθήνα 2004», Γιάννη Σπανουδάκη.

Μάλιστα, όπως γράφεται σε ρεπορτάζ της εποχής, προαλειφόταν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, αλλά η εμπλοκή του ονόματός του σε μια υπόθεση με οσμή σκανδάλου, ανάγκασε το Δ.Σ της Οργανωτικής Επιτροπής να τον απομακρύνει κακήν κακώς. Όπως διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ, ο Γιώργος Γερόλυμπος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της απόλυσής του αλλά τελικά, το Δ.Σ της «Αθήνας 2004» με νέα απόφασή του και έπειτα από έρευνα της υπόθεσης αναγνώρισε ότι δεν προέκυψε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Γερόλυμπος να παραιτηθεί από τη δικαστική διαμάχη. Μάλιστα, όπως συνεχίζει το ρεπορτάζ, ο Γερόλυμπος ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στον αθλητικό τομέα της ΝΔ, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τον τότε γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη (μετέπειτα υπουργό Άμυνας) και τον πρώην υφυπουργό αθλητισμού στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γιώργο Ορφανό.

 

«Μπλέχτηκε» με το χόκεϊ, το σόφτμπολ, το κέρλινγκ και το τρίαθλο «πατώντας» στο καράτε

 

Τα χρόνια περνούσαν και ο Γιώργος Γερόλυμπος, έχοντας εδραιωθεί στο Καράτε ως επίτιμος πρόεδρος, «μπλέχτηκε» με το χόκεϊ, το σόφτμπολ, το κέρλινγκ και φυσικά το τρίαθλο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ της εποχής και αποδεικνύεται στο επίσημο έγγραφο της ανάκλησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης της Ομοσπονδίας Κέρλινγκ, ίδρυσε την ομοσπονδία Κέρλινγκ με σωματεία Καράτε! Είναι μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2012 ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριάθλου. Βέβαια, την ίδια στιγμή που ορίζονται οι νέοι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών στην ΕΟΕ, ο Γιώργος Γερόλυμπος δεν χάνει την ευκαιρία και ως επίτιμος πρόεδρος στο Καράτε, ψηφίστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου να αποτελέσει τον τακτικό αντιπρόσωπο της ΕΛΟΚ στην ΕΟΕ.

Το Καράτε άλλωστε, συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στα ολυμπιακά αθλήματα και θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2020. Πώς όμως ορίστηκε αντιπρόσωπος της ΕΛΟΚ στην ΕΟΕ την ίδια στιγμή που παραμένει πρόεδρος του Τριάθλου και δεν έθεσε υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες για το νέο Δ.Σ της ΕΛΟΚ;

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2013, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (WKF) απήλλαξε από τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της τον Γιώργο Γερόλυμπο επιβάλλοντας του δυο τιμωρίες με στέρηση κάθε αρμοδιότητας σε όλα τα σώματα διοίκησης της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καράτε. Ο Γιώργος Γερόλυμπος κατέφυγε στο Ανώτατο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) κατά της απόφασης αυτής και δικαιώθηκε, αφού τέτοιου είδους τιμωρία δεν προβλεπόταν στο καταστατικό της WKF. Βέβαια η «ζημιά» στο κύρος του σε Παγκόσμιο Επίπεδο στο Καράτε είχε γίνει.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…