Εμπλεκόμενος σε μίζες και σκάνδαλα με χρυσό ο "εκλεκτός" της Εκκλησίας για το συλλαλητήριο

Ομιλητής στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα για το «Μακεδονικό» από πλευράς Εκκλησίας θα είναι μητροπολίτης εμπλεκόμενος σε υπόθεση μιζών και στο σκάνδαλο με τον χρυσό της Τήνου. Ο λόγος για τον μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο.

5a65ada31dc52441658b463d

Πριν λίγες ημέρες, η Εκκλησία της Ελλάδος, δια στόματος μάλιστα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά τη συνάντηση που είχε με τους διοργανωτές του συλλαλητήριου, ανακοίνωσε την επιλογή ως «επικεφαλής της τριμελούς αντιπροσωπείας των Ιεραρχών που θα εκπροσωπήσουν την Εκκλησία της Ελλάδος», τον μητροπολίτη Σύρου και αντιπρόεδρο της Δ.Ι.Σ, Δωρόθεο. Δίπλα του θα σταθούν ο μητροπολίτης Δράμας, Παύλος και Χίου, Μάρκος.

Ο Δωρόθεος, όπως έχει προγραμματιστεί, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ. Ποιος είναι όμως πραγματικά ο μητροπολίτης Σύρου;

Οι αποκαλύψεις του Hot Doc και του Documento για την εμπλοκή Πολυκανδριώτη Δωρόθεου Σταύρου του Χρήστου, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, στο πολύκροτο σκάνδαλο με το χρυσό της Παναγιάς της Τήνου είναι «καυτές». Η επιλογή του ως ομιλητή και εκπρόσωπο της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Κυριακής είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα όπως ακριβώς είναι και η ανακοίνωσή του ονόματός του από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το «καυτό» πρωτοσέλιδο του Hot Doc


Τον Νοέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το τεύχος 88 του περιοδικού Hot Doc με πρωτοσέλιδο «Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί, η εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ. Ποιους δεν άγγιξε η έρευνα παρά τα στοιχεία».

Το δημοσίευμα αποκάλυπτε λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμούς με εμπλοκή της Εκκλησίας και στελεχών του ΣΔΟΕ καθώς και το ότι η μέχρι τότε ανακριτική διαδικασία δεν είχε αγγίξει το θέμα της Εκκλησίας, η οποία εμφανιζόταν ως πυρήνας λαθρεμπορίου. Επίσης το δημοσίευμα ζητούσε να ερευνηθεί τυχόν συγγενική σχέση του Γιάννη Στασινόπουλου με τον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο.

Την ίδια περίοδο ο κοριός της ΕΥΠ κατέγραφε τις συνομιλίες των εμπλεκομένων στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι απομαγνητοφωνημένες πλέον συνομιλίες επιβεβαιώνουν τα όσα ανέφερε το περιοδικό Hot Doc. Αυτό που προκύπτει από τις παρακάτω συνομιλίες είναι η εμπλοκή του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου.

«Αυτός ο Βαξεβάνης θέλει γαμ…, θέλει ξύλο»

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με όσα αναφέρει ο εμπλεκόμενος στο κύκλωμα Πάνος Μπαμπάμτσης στον Γιάννη Στασινόπουλο, ο μητροπολίτης Σύρου φέρεται να του τηλεφώνησε αμέσως μετά το δημοσίευμα του περιοδικού, ενώ όπως υποστηρίζει ο Μπαμπάμτσης τους «χαλάει τη δουλειά με την Εκκλησία» και γενικότερα τις «δουλειές». Το εντυπωσιακό βέβαια εδώ είναι ότι ενώ ο μητροπολίτης Σύρου φέρεται να μιλά με τον Μπαμπάμτση, εντούτοις στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφει ο κοριός της ΕΥΠ δεν υπάρχει καμία τέτοια συνομιλία.

  Οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται επίσης αναστατωμένοι με το δημοσίευμα και απειλητικοί απέναντι στον εκδότη του Hot Doc και της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη. Χρησιμοποιούν χυδαίους χαρακτηρισμούς εναντίον του και επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι θα τον «γαμ…» επειδή τους χαλάει τις σχέσεις με την Εκκλησία.  

Διαβάστε τους διαλόγους εδώ: «Αυτός ο Βαξεβάνης θέλει γαμ…, θέλει ξύλο»


Αγία τριάδα χρυσοδάκτυλων για τα τάματα της Τήνου

Τον Νοέμβριο του 2017, η εφημερίδα Documento αποκάλυπτε σε ρεπορτάζ της, τις μίζες και τις μπίζνες από Μπαμπάμτση, Παπουτσάκη, Στασινόπουλο με τις ευλογίες του μητροπολίτη Δωρόθεου.

Η ομάδα του Πάνου Μπαμπάμτση είναι αυτή που διαχειρίζεται τα πολύτιμα μέταλλα από τα τάματα στην Παναγία της Τήνου.

Ο Μπαμπάμτσης, καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για εκβιασμό, μαζί με τον καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών Μανώλη Παπουτσάκη που συνελήφθη την Πέμπτη και τον συνέταιρό τους Γιάννη Στασινόπουλο έχουν αναλάβει να παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, να τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα λιώνουν και να επιστρέφουν στο ίδρυμα ράβδους χρυσού. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο πως αυτή η διαδικασία έχει ανατεθεί σε ποινικούς με ευθύνη και του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, αλλά ότι είναι διαβλητή και, όπως αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, περιλαμβάνει μίζες και στημένους διαγωνισμούς, κατά παραδοχή των τριών.

Η ανάθεση της διαχείρισης των πολύτιμων μετάλλων της Παναγίας της Τήνου γίνεται θεωρητικά με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Όπως παραδέχεται όμως ο ίδιος ο Μ. Παπουτσάκης σε κατάθεσή του στην εισαγγελέα στις 29 Μαρτίου 2017, «ο κ. Μπαμπάμτσης ισχυρίστηκε σε μένα ότι είχε τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στο Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για να αναλάβω ως επιχειρηματίας την επεξεργασία χρυσού και ευγενών μετάλλων που βρίσκονται στην κατοχή του Ιδρύματος… χωρίς καν τη διενέργεια διαγωνισμού». Ο Παπουτσάκης στη συνέχεια υποστηρίζει ότι τελικώς πήρε τη δουλειά με διαγωνισμό, αλλά έχει σημασία τι προκύπτει από τις συνομιλίες μεταξύ της… αγίας τριάδας, των Μπαμπάμτση, Παπουτσάκη και Στασινόπουλου.

Όλο το καυτό ρεπορτάζ εδώ

«Μάνα, ο παπάς ο μεγάλος θέλει μίζα»


Στις συνομιλίες μεταξύ τους οι τρεις συνέταιροι περιγράφουν τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο ως αυτόν στον οποίο δίνουν μίζα. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 ο Μανώλης Παπουτσάκης τηλεφωνεί στη μητέρα του και την ενημερώνει ότι στην ιστορία του χρυσού έχει ο ίδιος το πάνω χέρι: «Εγώ είμαι, μάνα. Εγώ, ο Σχοιναράκης που έχει βάλει τα λεφτά βέβαια, αλλά εγώ έχω το πάνω χέρι με τον Πάνο (Μπαμπάμτση) και τον Γιάννη τον Στασινόπουλο… Ο Πάνος κανονίζει με τους παπάδες, μάνα, και αυτά που θέλουμε ότι θέλουμε να κάνουμε. Ο παπάς ο μεγάλος προχθές μας ζήτησε 10 χιλιάρικα μίζα». Ο Στασινόπουλος προσδιορίζει τον ρόλο του: «Εγώ είμαι υπεύθυνος απέναντι στο ίδρυμα», με το οποίο μάλιστα φέρεται να έχει υπογράψει εμπιστευτικό δεσμευτικό έγγραφο.

Στις 2 Οκτωβρίου 2015 συνομιλεί ο Π. Μπαμπάμτσης με τον Μ. Παπουτσάκη για τη μίζα του «Δωρό», που σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ είναι ο μητροπολίτης Δωρόθεος.

Νηστεία και προσευχή αντί απαντήσεων

Αντί να απαντήσει επί της ουσίας για την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση, ο μητροπολίτης Δωρόθεος αποφάσισε να προσφύγει σε… νηστείες και προσευχές.

Ειδικότερα, χρησιμοποίησε το Ιερό Βήμα του ναού των Ταξιαρχών της Σύρου για να αποφύγει να απαντήσει στο ρεπορτάζ του Documento.

Ο Δωρόθεος απέδωσε όλο το ρεπορτάζ –χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην εφημερίδα Documento – σε δόλο και κακούς ανθρώπους που σε αντίθεση με τον ίδιο που θέλει το καλό του κόσμου, εκείνοι προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις.

Ο Μητροπολίτης Σύρου διαψεύδει τα πάντα διά της σιγής και παράλληλα αρνείται οποιαδήποτε δικαστική συνδρομή, μήνυση, αγωγή ή αποζημίωση.

Η απάντηση θα είναι μόνον διά της προσευχής, όπως ο ίδιος λέει, προφανώς για να σώσει τις ψυχές των «κατηγόρων» του:

«Μόνο προσεύχομαι γι’ αυτούς τους ανθρώπους για τα όσα άδικα αυτές τις ημέρες προσπαθούν να φορτώσουν στη ζωή μου. Και πρέπει να σας πω ότι είναι μεγάλος και βαρύς ο σταυρός της αδικίας και της συκοφαντίας όταν ξέρεις ότι είσαι εντάξει απέναντι στον Θεό και στους ανθρώπους και προσπαθούν να σε πληγώσουν και να σε καταρρακώσουν».

Ολόκληρη η απάντησή του εδώ

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…