ΕΚΤ: Παράταση του QE έως τέλος Σεπτεμβρίου 2018

Την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με παράλληλη μείωση του μηνιαίου προγράμματος των μηνιαίων αγορών στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα.

59f1d66a1dc5245b538b4722

Παράλληλα, η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, με την επισήμανση ότι θα παραμείνουν σε αυτά για μεγάλη χρονική περίοδο.

«Tα τελευταία στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών υποδηλώνουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι μετά το τέλος της συνεδρίασης και πρόσθεσε:

«Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραμένουν ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές».

Ο Ντράγκι είπε ότι ο τρόπος που η ΕΚΤ σχεδιάζει τη διαχείριση του προγράμματος αγορών ομολόγων σημαίνει ότι θα διατηρεί τη δυνατότητα να το επεκτείνει περαιτέρω, αν προκύψει ανάγκη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι μία μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ του να μην ανακοινωθεί ημερομηνία λήξης του QE. Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε, συνιστούν μείωση και όχι σταδιακή κατάργηση (tapering) του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Οι μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν κάπως, αλλά οι πιέσεις από την πλευρά του εγχώριου κόστους παραμένουν σε γενικές γραμμές υποτονικές. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, δήλωσε ο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

1. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια οριακής χρηματοδότησης και καταθέσεων θα παραμείνουν σταθερά στο 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο και πολύ μετά τον ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

2. Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, οι αγορές με βάση το πρόγραμμα αγορών τίτλων (APP) θα συνεχισθούν με τον τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό των 60 δις. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, η πρόθεση είναι να συνεχισθούν οι καθαρές αγορές τίτλων με έναν μηνιαίο ρυθμό 30 δις. ευρώ έως τον τέλος του Σεπτεμβρίου 2018, ή και μετέπειτα, εάν είναι αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο δει μία βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού, που θα είναι συνεπής με τον στόχο της για τον πληθωρισμό. Εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, ή αν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι συμβατές με μία περαιτέρω πρόοδο προς μίας βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να αυξήσει το APP αναφορικά με το μέγεθος και/ή τη διάρκειά του.

3. Το Ευρωσύστημα θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από τα ομόλογα που είχαν αγορασθεί με το πρόγραμμα APP, τα οποία ωριμάζουν, για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων και, σε κάθε περίπτωση, για όσο αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει τόσο στο να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μία κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…