Newsroom

Newsroom

Έκθεση της Deutsche Bank για την Ελλάδα: Απίθανο το Grexit

Απίθανη θεωρεί την επιστροφή του κινδύνου του Grexit η Deutsche Bank, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι αυτό της αναβολής της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

570cc0181dc524a9748b46a9

Σύμφωνα με την 43σέλιδη τελευταία ανάλυση με τίτλο “Can’t relax” (Καμία χαλάρωση), η Deutsche Bank, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, εκτιμά ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος που θα οδηγήσει στην αξιολόγηση.

Και αυτό διότι πρώτον τόσο η κρίση των προσφύγων όσο και το δημοψήφισμα για το Brexit αυξήσει σημαντικά το κόστος της ελληνικής κρίσης για την Ευρώπη.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει μεγαλύτερη δέσμευση στο πρόγραμμα με τον Τσίπρα να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται για τη συνέχιση της συνεργασίας του με την Ευρώπη.

Ακόμα και αν συνεχιστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, όλα δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Τσίπρας έχει μόνο μια λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να απαιτήσει διακομματική υποστήριξη για να περάσει από τη Βουλή και, ενδεχομένως, πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση συνασπισμού.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να μην έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως μέχρι την πληρωμή ομολόγου στην ΕΚΤ τον Ιούλιο, αναβάλλοντας για άλλη μια φορά την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αφήνοντας μερικά από τα μεσοπρόθεσμα θέματα της Ελλάδας – όπως η πλήρης άρση των ελέγχων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα – άλυτα.

Πάντως όμως, αναφέρει η Deutsche Bank, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μακριά από την “ομαλότητα”.

Η πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας




Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…