Newsroom

Newsroom

Ξεκινούν με στήριξη των ΗΠΑ οι γεωτρήσεις στην Κύπρο – Νέες τουρκικές προκλήσεις

Στα «κόκκινα» η κατάσταση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας καθώς μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό, ξεκινούν σήμερα οι ερευνητικές γεωτρήσεις της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Το πρόγραμμα γεωτρήσεων που ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαια φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ την ίδια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να ανεβάσει και άλλο την ένταση στην περιοχή.

5965fa6c1dc524bb538b4688

Συγκεκριμένα, η κατάσταση με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς η Τουρκία δέσμευσε περιοχή ακόμη πιο κοντά στο σημείο της γεώτρησης χωρίς να έχει δικαιοδοσία.

Όπως είχε σχεδιαστεί, το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) ξεκινά από σήμερα με το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας TOTAL να βρίσκεται ήδη στο σημείο. Ειδικότερα, το πλωτό γεωτρύπανο θα σταθεροποιηθεί

στο κοίτασμα Ονησιφόρος του Οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ για διάστημα τριών μηνών, δηλαδή όσο προβλέπεται και να διαρκέσει η γεώτρηση. 

Το γεωτρύπανο, που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τενερίφη προς την Κυπριακή ΑΟΖ πριν 14 μέρες, αναμένεται ότι εντός του επόμενου 24ώρου θα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και νερό όπως και τρόφιμα κ.τ.λ. από τα δύο σκάφη υποστήριξης που βρίσκονται στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ τρίτο σκάφος θα πλέει συνεχώς κοντά για λόγους ασφάλειας. Επίσης, της έναρξης των γεωτρητικών εργασιών θα προηγηθούν σειρά ασκήσεων ασφαλείας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του «Ο Φιλελεύθερος». Το γεωτρύπανο ακολούθησε ρότα μέσω του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ για να κατευθυνθεί στο σημείο σταθεροποίησης. 

Οι τουρκικές προκλήσεις

Η Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, ανέβασε την “ένταση” στην περιοχή. Με Navtex που εξέδωσε “δέσμευσε” παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, για 12 και 13 Ιουλίου. Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μετά την εν λόγω Navtex 697/17 με την οποία χωρίς να έχει δικαιοδοσία δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου και βορείως της περιοχής που ξεκινά σήμερα η γεώτρηση, εξέδωσε νέα Navtex η οποία είναι ακόμα πιο προκλητική.

Ειδικότερα, με την υπ’αριθμ 700/17 Navtex δέσμευσε για τις 17 και 18 Ιουλίου περιοχή λιγότερο από 50 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του σημείου της γεώτρησης για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά.

Ταυτόχρονα, από ελληνικής πλευράς, στην ευρύτερη περιοχή παραμένει 

σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο όμως βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για το Λίβανο. 


Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Λάρνακας, όπως γράφει «Ο Φιλελεύθερος», έχουν ελλιμενιστεί γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM. Δηλαδή με χαρακτηριστικά «στελθ». Οι γαλλικές φρεγάτες, όπως γράφει το κυπριακό site, συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.

Σημειώνεται πως οι φρεγάτες αυτού του τύπου σε χρήση από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, διαθέτουν αντιαεροπορικούς πυραύλους που με το βεληνεκές τους μπορούν να παρέχουν επαρκή αντιαεροπορική κάλυψη στην περιοχή της γεώτρησης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40 όπως και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», που εξυπηρετείται από περίπου 140 ναύτες, όπως και δεύτερη φρεγάτα, μήκους 125 μέτρων, κλάσης «La Fayette», εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.

Την ίδια στιγμή, όπως γράφει σε ρεπορτάζ του το newsbeast.gr η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου CVN 77 «Τζορτζ Μπους» βρίσκεται στη Μεσόγειο, μετά τον ελλιμενισμό της στο Ισραήλ, όπως επιβεβαιώνεται και από την σχετική ιστοσελίδα gonavy.jp, χωρίς όμως επίσημα να υπάρχει αλλαγή στην αποστολή του πέρα από την συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά του ISIS.


Στήριξη στις γεωτρήσεις από ΗΠΑ

Μετά την επιστολή που έστειλαν προ δεκαημερου 36 Αμερικανοί Βουλευτές στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ζητώντας του να κρατήσει μία σθεναρή στάση απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, με αφορμή την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η επιστολή αυτή -όπως σημείωνε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)- ήταν το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC). Δύο οργανώσεις οι οποίες εργάστηκαν από κοινού με την Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο και τους συμπροέδρους της Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς και ετοίμασαν εγκαίρως την επιστολή για τα διαδοχικά τους συνέδρια.  

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει ξεκάθαρα με δηλώσεις της το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. 

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε με δηλώσεις του στο mignatiou.com εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού