Newsroom

Newsroom

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας – Τι εξετάζεται

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας το οποίο θα εξετάσει κυρίως ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλεί την περιφερειακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία.

58cfa92c1dc52477368b466a 2

«Άρχεται η συνεδρίασις», δήλωσε η πρόεδρος Κάρμε Φορκαδέλ, προτού δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, τον Κάρλος Καριθόσα. Ο τελευταίος, ανεμίζοντας το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

Κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας, αν και δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί στην τήρηση του ισπανικού Συντάγματος 

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.

Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…