Εισαγγελική έρευνα για τα κουπόνια του Θέμου στο "Πρώτο Θέμα"

Την πιθανότητα συσχετισμού με φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα της περίφημης προσφοράς της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την αγορά προϊόντων με κουπόνια από τα πρώην σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος διερευνά με εισαγγελική παραγγελία η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), ως καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία με προανακριτικά καθήκοντα που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

5891baf01dc5248f4a8b485d

Της Κατερίνας Κατή

Η έρευνα διατάχθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έπειτα από σχετική αναφορά του Κώστα Βαξεβάνη, στην οποία εκτός από το θέμα των κουπονιών διατυπώνονταν και μια σειρά από ερωτήματα, που επίσης τίθενται υπό διερεύνηση, αναφορικά με «λογαριασμό του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, μέσα από τον οποίο κινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ προς κυπριακή offshore».

Η σχηματισθείσα δικογραφία για το σύνολο της αναφοράς διαβιβάστηκε αρχικά στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος τη χρέωσε για ποινική προκαταρκτική εξέταση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά. Ο εν εξελίξει φορολογικός και οικονομικός έλεγχος, που ανατέθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στην ΥΕΔΔΕ, διενεργείται πλέον με ταχείς ρυθμούς υπό την εποπτεία του κ. Παππά.

Επισημαίνεται ότι η ΥΕΔΔΕ έχει ως αντικείμενο την αποκάλυψη και καταπολέμηση εστιών οικονομικού εγκλήματος που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας, αλλά και τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων και της διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

Η αναφορά Βαξεβάνη

Η αναφορά του Κώστα Βαξεβάνη με βάση την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης είχε υποβληθεί στις 31/1/2017 ενώπιον της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, με κοινοποίηση και προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με αυτήν ετίθεντο τρία ζητήματα, για τα οποία υπήρχε εκτενές ρεπορτάζ του Documento (στο ενδέκατο φύλλο της 29ης Ιανουαρίου 2017), που αφορούσαν τόσο τον ίδιο τον εκδότη όσο και την προσφορά από το «Πρώτο Θέμα» των κουπονιών της πτωχευμένης πλέον Μαρινόπουλος.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της υπό διερεύνηση αναφοράς:

Θέμα 1ο: Προκύπτει πως ο Θέμος Αναστασιάδης το 2009 άνοιξε λογαριασμό στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο μέσα από τον οποίο κινήθηκαν εκατομμύρια ευρώ προς κυπριακή offshore. Περιέργως, ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν έχει εντοπιστεί και δεν αναφέρεται στα πορίσματα του ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια έρευνας για τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Αντιθέτως, αναφέρονται τέσσερις άλλοι λογαριασμοί στην Εθνική Τράπεζα (σελίδες 4-5 της εφημερίδας με τίτλο «Λογαριασμός στο Λονδίνο συνδεδεμένος με offshore»).

Θέμα 2ο: Η συγκεκριμένη έρευνα είναι και για άλλους λόγους ελλιπής. Οι διενεργήσαντες τον έλεγχο φαίνεται πως δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία σε σημαντικά στοιχεία και δεν μπήκαν στον κόπο να διερευνήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των offshore του εκδότη και την κίνηση των λογαριασμών αυτών των εταιρειών. Μπορεί αυτές οι εταιρείες να ήταν νόμιμες επειδή δηλώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε αν το ΣΔΟΕ και η εισαγγελία διερεύνησαν κατά πόσο είναι νομίμως κτηθείσα και η περιουσία τους, την οποία μάλιστα δεν αναφέρουν τα πορίσματα (σελίδες 8-9 της εφημερίδας με τίτλο «Σαλαμοποίησαν την έρευνα από το ΣΔΟΕ για τις offshore του Θέμου»).

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ το documentonews.gr

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Μαρουσάκης καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Air New Zealand Airplane Aeroplane Boeing 737 93499

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…