Newsroom

Newsroom

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο Τεό και ο Σουτάι είναι φίλοι μου και συνεταίροι. Ο ένας Έλληνας και ο άλλος Τούρκος. Είναι ιδιοκτήτες ενός…

metanasteselinesΟ Τεό και ο Σουτάι είναι φίλοι μου και συνεταίροι. Ο ένας Έλληνας και ο άλλος Τούρκος. Είναι ιδιοκτήτες ενός από τα πιο όμορφα εστιατόρια στο Βερολίνο. Φτωχοί μετανάστες και οι δύο στη Γερμανία πριν από χρόνια, κατάφεραν να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον της δουλειάς και των προκαταλήψεων. Στη Γερμανία δεν είχε ιδιαίτερη σημασία ποιoς είναι Έλληνας και ποιoς Τούρκος. Ήταν και οι δύο μετανάστες και για κακή τους τύχη, το ίδιο σκούροι. Στο εστιατόριο τους σήμερα, όλοι οι σερβιτόροι είναι παιδιά από διάφορες χώρες του κόσμου. “Multi culti” λέει ο Τεό γελώντας. Όταν πάω στο “Barist”(έτσι λέγεται το εστιατόριο) νοιώθω πολίτης του κόσμου. Ένας άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους. Και απολαμβάνω τις συζητήσεις με τον Σουτάι, που αναλύει πάρα πολύ καλά, πώς οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας χτίστηκαν έντεχνα πάνω στην ένταση και την αντιπαράθεση.

Το περιβάλλον και ο πολιτισμός του “Barist” είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό αυτές τις μέρες, παρακολουθώντας κάποιους να στήνουν το σκηνικό της έντασης με τους μετανάστες. Να οικοδομούν πάνω στον αόριστο φόβο συγκεκριμένες αντιδράσεις.

Ξαφνικά, μετά τις εκλογές ανακαλύψαμε τη λαθρομετανάστευση. Είναι τραγικό. Ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα, που κάνει πολιτική με δημοσκοπήσεις και όχι με πραγματικές ανάγκες, ζωγραφίζει τον δράκο και σε λίγο θα ανακαλύψει και τον Γεώργιο να τον σκοτώσει, ο οποίος και θα γίνει Άγιος Γεώργιος. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και η Ελλάδα δεν έχει από τις πιο δυνατές οικονομίες για να σταθεί στα πόδια της. Το έλλειμα ανεβαίνει, η αγοραστική δύναμη πέφτει και η κρίση έρχεται. Και η κυβέρνηση; Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο το θέμα δεν ήταν η κρίση, αλλά η λαθρομετανάστευση! Ότι θέλει ο ΛΑΟΣ… Για τραγική ειρωνία η «πολυκατοικία» του κυρίου Καραμανλή λειτουργεί με τους ίδιους φόβους που λειτουργεί η κοινωνία απέναντι στους μετανάστες. Μην μας πάρει το σπίτι ο «μετανάστης» του ισογείου.

Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Ιστορικά. Η μετανάστευση δεν είναι μια ανακάλυψη των εξαθλιωμένων μαυριδερών. Είναι μια λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας. Την οποία οι έλληνες ανακάλυψαν αιώνες πριν καταφύγουν σε αυτήν οι άλλοι. Ήμασταν μετανάστες επί αιώνες. Σταυροδρόμι του κόσμου. Ταξιδευτές και πολλές φορές απελπισμένοι. Αν κάποιος διαφωνεί, ας ρίξει μια ματιά στην ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, αλλά και στα επίθετα των κατοίκων της Ελλάδας. Να δει πόσα τούρκικα και αρβανίτικα θα βρει. Για τραγική ειρωνία το επίθετο του κυρίου Καρατζαφέρη έχει ένα τούρκικο (καρά) και ένα αλβανικό (τζαφέρης) συνθετικό. Του πρωθυπουργού του ίδιου είναι υπεράνω κάθε ελληνικής υποψίας. Οι θεωρίες της καθαρότητας είναι για να αποκτούν αξία που δεν έχουν, ανιστόρητες, ανόητες , αντιεπιστημονικές αναλύσεις. Και για να γίνονται εγκλήματα. Απ’ την Ελλάδα πέρασαν οι πάντες. Τούρκοι, Ισπανοί, Βενετοί, Φράγκοι, Αγαρηνοί. Και άφησαν γεύσεις, μουσικές, λέξεις, ιστορία. Αυτή είναι η πορεία του κόσμου.

Το επιχείρημα που ακούγεται είναι πως οι δικοί μας μετανάστες ήταν καλοί. Ναι, βέβαια. Όταν έμεναν σε παράγκες 50 και 60, χωρίς νερό και φαΐ, δίπλα στις στοές του Βελγίου, δεν βρώμαγαν τα χνώτα τους, δεν πείναγαν οι κοιλιές τους και δεν μύριζαν τα κάτουρά τους. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η μεγαλύτερη βρισιά στην Αμερική ήταν η λέξη έλληνας. Γιατί η ελληνική μαφία (ναι υπήρχε τέτοια), εν αντιθέσει με τις άλλες μαφίες, δεν εμπορευόταν λαθραία ποτά και τσιγάρα, αλλά παιδιά. Οι έλληνες κουβαλούσαν από την ελληνική επαρχία παιδιά στην Αμερική, τα οποία στοίβαζαν σε μικρά δωμάτια και στη συνέχεια τα έβαζαν να δουλεύουν ως λούστροι. Ναι είναι αυτοί που εφηύραν τα «παιδιά των φαναριών» της εποχής. Ας αφήσουμε λοιπόν τις υποκριτικές κραυγές, επειδή τα χρόνια πέρασαν και υπάρχουν πια Αφγανοί και Πακιστανοί ως νέο στρώμα της ιστορίας. Κοιτάξτε απλώς τις φωτογραφίες από το νησάκι Έλις στη Νέα Υόρκη, όπου έφταναν οι εξαθλιωμένοι έλληνες μετανάστες.

Ναι, η λαθρομετανάστευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Που έχει όμως την πολύ απλή εξήγηση. Λαοί που ζουν στην ανέχεια και την καταπίεση, επειδή ο μικρός σε ποσοστό αναπτυγμένος κόσμος, τους κλέβει και τρώει το φαΐ τους, αναζητούν τρόπο να επιβιώσουν. Σε μερικά χρόνια, ο τρόπος αυτός μπορεί να είναι να επιτεθούν στους ληστές τους. Τώρα όμως, απλώς μπαίνουν σε σαπιοκάραβα και αν επιβιώσουν φτάνουν στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτεροι δουλέμποροι, δουλεύουν σε συνεργασία με στελέχη των αρχών. Αυτοί τους βάζουν. Αυτοί κλείνουν τα μάτια. Ποιά αλήθεια ήταν η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη λαθρομετανάστευση; Το 1989 δεν ανοίξαμε τα σύνορά μας χωρίς όρους, χωρίς καταγραφή, χωρίς πολιτική για να μπούν οι καταπιεσμένοι αλβανοί; Και το κάναμε για να εξυπηρετήσουμε όχι τα εθνικά συμφέροντα, αλλά την εικόνα που κάποιοι ήθελαν να δώσουν για τον καταρρέοντα κόσμο του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Τα σύνορα άνοιξαν και μπήκαν χιλιάδες από παντού. Δεν καταγράφηκαν, δεν ελέγχθηκαν, δεν βοηθήθηκαν από το επίσημο κράτος. Είχαν την τύχη ενός εμπορεύματος με άγνωστο παραλήπτη. Παρ’ όλα αυτά , οι άνθρωποι αυτοί στήριξαν την ελληνική ύπαιθρο, μεγάλωσαν τα παιδιά μας, σιδέρωσαν τα ρούχα μας όταν εμείς κάναμε μαινικιούρ και καθάρισαν τον απόπατό μας όταν εμείς δεν θέλαμε να έχουμε καμιά σχέση με πράγματα που δεν μοιάζουν με γαλλικά αρώματα και δεν τα προτείνει η τηλεόραση.

Και τώρα, ξαφνικά, φταίνε για να μην φταίμε εμείς. Και κυρίως για να μην φταίει κάτι άλλο για την κατάντια αυτής της χώρας. Ούτε πολιτικές, ούτε πολιτικοί. Τους αφήσαμε να γκετοποιηθούν στα πιο φθηνά μέρη της Αθήνας, να ζήσουν σαν ζώα, να κλέψουν (όχι τόσο όσο οι έλληνες της SIEMENS βέβαια) για να ζήσουν, και τώρα φταίνε. Για τι πράγμα ακριβώς; Ο έλληνας που προσλάμβανε αλβανό για να του κάνει τις δουλειές και πριν τον πληρώσει τον κάρφωνε στην Αστυνομία για απέλαση, του έλεγε ή όχι πώς να κλέβει; Τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που στη δεκαετία του ’90 έπαιρναν αλβανούς επιβάτες και αφού τους έκοβαν εισιτήριο, μετά σταματούσαν στην Αστυνομική Διεύθυνση για να γίνουν συλλήψεις, κατασκεύαζαν ή όχι έναν ανέντιμο μετανάστη κατ’ εικόνα και ομοίωση του έλληνα απατεώνα;

Ναι λοιπόν. Οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα κατουράνε στο δρόμο, τρώνε απ τα απορρίματα και βρωμάνε εκεί που μένουν. Στην Δανία πάλι όχι. Έχουμε ίδιους ακριβώς λαθρομετανάστες. Απλώς, εκεί υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες και κράτος, ενώ εδώ υποκρισία την οποία θέλουμε να κάνουμε πολιτική.

Εδώ και μέρες κάποιοι ακονίζουν τα αντανακλαστικά του φόβου και τα ζωώδη ένστικτα. Ολόκληρη χώρα θα σύρει το χορό. Οι πάντες θα μπουν σε αυτόν. Ο μικροαστός, ως μαιτρέσα του φασισμού γιατί φοβάται για να υπάρχει.
Ο άνεργος για να μην του πάρουν τη δουλειά οι ξένοι, ενώ τα κοράκια αφεντικά είναι έλληνες. Ο φασίστας γιατί θέλει να είναι καθαρός μέσα στη βρωμιά του μυαλού του. Ο ανόητος γιατί ηδονίζεται να ανακαλύπτει χειρότερους απ αυτόν.

Φασισμός δεν είναι να συνστοιχίζεσαι με μια συγκεκριμένη ιδεολογία μόνο. Είναι να εγκαταλείπεις τη σκέψη για να ντυθείς με σχήματα και αφορισμούς. Μόνο που κάποια στιγμή επιστρέφουν. Και θα επιστρέψουν γιατί είμαστε όλοι μετανάστες. Και εμείς οι έλληνες, δυστυχώς στη χώρα μας…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…