Newsroom

Newsroom

"Εγώ είμαι η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου όχι η Τζούλια Ρόμπερτς "

Στις 19 Απριλίου, το περιοδικό People κυκλοφόρησε το επετειακό τεύχος του αναδεικνύοντας την Πιο Όμορφη Γυναίκα του κόσμου για το 2017. Ανάμεσα σε πολλές πανέμορφες διάσημες υποψήφιες, η εστεμμένη για τη φετινή χρονιά με το πρόσωπο της οποίας κοσμήθηκε το εξώφυλλο του περιοδικού είναι η Τζούλια Ρόμπερτς. Μία γυναίκα όμως είχε αντίθετη άποψη για αυτό: η Αμάντα Ρίτσαρντς μέσα από κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Bustle, δήλωσε πως η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο είναι εκείνη.

58f9d0e91dc524484c8b4b91

«Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να μάθω τα κριτήρια και τη διαδικασία που ακολουθεί το People για την επιλογή της Πιο Όμορφης Γυναίκας κάθε χρόνο, ούτε πώς διαχωρίζουν συγκεκριμένες όμορφες σελέμπριτις από άλλες εξίσου όμορφες, ούτε γιατί με αγνοούν παντελώς. Στο σημείωμά του στην αρχή του τεύχους, ο αρχισυντάκτης του People γράφει: «Όταν έφτασε η ώρα να επιλέξουμε το εξώφυλλο του τεύχους για την Πιο Όμορφη Γυναίκα, φάνηκε σε όλους πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να εμφανιστεί η Τζούλια Ρόμπερτς. Στα 49 της, η Τζούλια είναι πιο ωραία από ποτέ. Η ομορφιά της όμως βασίζεται εξίσου και στην αυτοπεποίθηση, την ευφυΐα και το χιούμορ της».

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτή τη δήλωση όμως θα πω το εξής: αν το ότι είναι ωραιότερη από ποτέ, έχει αυτοπεποίθηση, είναι έξυπνη και έχει χιούμορ είναι τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων επιλέχθηκε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βρίσκομαι εγώ (η κάποια σαν εμένα) στη θέση της.

Αυτό που ξέρω όμως, είναι πως ενώ η Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία έχει ανακηρυχθεί 5 φορές ως η Πιο Όμορφη Γυναίκα, είναι πράγματι όμορφη, είναι όμορφη επειδή καλύπτει μία σειρά πολύ συγκεκριμένων προτύπων, τα οποία πολλές γυναίκες είναι αδύνατο ή δεν θέλουν καν να συναντήσουν. Η Ρόμπερτς είναι πανέμορφη, όμως είναι επίσης αδύνατη, λευκή, στρέιτ και σε καλή φυσική κατάσταση. Το πιο πιθανό είναι πως αυτό το βρίσκετε όμορφο -το ίδιο ισχύει και για μένα- όμως η ομορφιά έρχεται σε άπειρες μορφές. Πως μπορούμε να λέμε πως η Ρόμπερτς είναι η πιο όμορφη από όλες όταν τα στάνταρντς του κάθε ανθρώπου είναι τελείως και ευλόγως διαφορετικά και υποκειμενικά; Και αφού ισχύει αυτό, δεν σημαίνει αυτόματα πως σε ένα άλλο πλαίσιο είμαι κι εγώ η πιο όμορφη;

Το πράγμα έχει ως εξής: η έλλειψη εκπροσώπησης δεν σημαίνει πως δεν θα μπορέσουμε να δούμε ποτέ κάτι που δεν αγγίζει τον κανόνα. Στο παρελθόν ο κόσμος έχει δώσει την τιμητική θέση σε 4 γυναίκες που δεν ήταν λευκές (Χάλι Μπέρι – 2003, Τζένιφερ Λόπεζ – 2011, Μπιγιονσέ – 2012, Λουπίτα Νιόνγκο – 2014).

Ωστόσο, όλες αυτές είναι επίσης λεπτές, στρέιτ και σε καλή φυσική κατάσταση και παρόλα αυτά εξακολουθούν να έχουν στο σύνολο λιγότερα εξώφυλλα από τη Τζούλια Ρόμπερτς. Όμως κι αυτό έχει την εξήγησή του. Το People είναι ένα περιοδικό για σελέμπριτις και οι σελέμπριτις είναι αυτοί που δημιουργούν το Χόλιγουντ. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας της Σχολής Άνενμπεργκ, μόνο το 28,3% των ρόλων που είχαν ατάκες σε ταινία δόθηκε σε έγχρωμους ανθρώπους μέσα στο 2016, πράγμα που αποδεικνύει πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ακόμη λιγότερες ευκαιρίες. Παράλληλα, όσον αφορά στους ανθρώπους με αναπηρίες (οι οποίοι φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με το Χόλιγουντ) και τους τρανς, τα νούμερα είναι ακόμη πιο μικρά με τα περιοδικά που ασχολούνται με τους αστέρες να ακολουθούν τον κανόνα κατά γράμμα.

Προσεγγίζοντας ένα μαζικό κοινό με αυτού του είδους το περιεχόμενο, τα μίντια εδραιώνουν την άποψη πως τα χαρακτηριστικά που αναπαράγουν βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των προτύπων ομορφιάς. Όταν κινείστε σε αυτό το επίπεδο, σημαίνει πως ακολουθείτε κι εσείς αυτά τα ατσαλάκωτα πρότυπα.

Τι θα γινόταν όμως εάν ξανασκεφτόμασταν τι σημαίνει στην πραγματικότητα το «πιο όμορφο»; Κι αν αυτό σημαίνει πως τα κριτήρια που χρησιμοποιείς για να ορίσεις την ομορφιά βάζουν εσένα στην κορυφή της λίστας; Κι αν αυτό σημαίνει πως εσύ είσαι η πιο όμορφη, είτε είσαι χοντρή, έγχρωμη, ανάπηρη, τρανς ή απλώς δεν έχεις όλες αυτές τις εκλεπτυσμένες ιδιότητες που προωθούνται; Τι θα γινόταν αν αναγνωρίζαμε πως η ομορφιά είναι ένα κατασκεύασμα και επομένως θα πρέπει να θεωρείται καθαρά υποκειμενική, αφήνοντας όλους μας να ορίσουμε τον εαυτό μας ως τον πιο όμορφο, ανεξάρτητα από τα κριτήρια που θεωρούνται σταθερά;

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν και χωρίς να απολογηθώ σε κανέναν, θα μου δώσω αυτόν τον τίτλο: είμαι χοντρή, είμαι ψηλή, είμαι άνω των 30, έχω πόρους που φαίνονται και η μύτη μου είναι πολωνική. Τα δόντια μου είναι λίγο κίτρινα από τον πολύ καφέ και τα νύχια μου σπάνε συνέχεια. Όπως και η Τζούλια, έχω αυτοπεποίθηση, είμαι έξυπνη και έχω καλή αίσθηση του χιούμορ, όμως είμαι και αυταρχική, έχω έντονη προσωπικότητα και είμαι εγωίστρια. Όπως συμβαίνει και με την Τζούλια, η εμφάνισή μου μου δίνει ένα μεγάλο προνόμιο και αυτό το προνόμιο μου δίνει την ευκαιρία να θεωρώ τον εαυτό μου πιο όμορφο απ’ ότι με θεωρούν οι άλλοι, πράγμα το οποίο θα ήθελα να αλλάξω. Θέλω να δω περισσότερες Πιο Όμορφες Γυναίκες: μαύρες γυναίκες, τρανς γυναίκες, γυναίκες με κινητικές δυσκολίες, εύσωμες γυναίκες, γυναίκες άνω των 60. Όταν η έννοια της «Πιο Όμορφης» θα ισοδυναμεί με τα κριτήρια που η κάθε γυναίκα ορίζει από μόνη της, η κάθε γυναίκα θα βρίσκεται αυτόματα στην κορυφή. Δεν έχω καμία σχέση εμφανισιακά με το τιμώμενο πρόσωπο της χρονιάς (και καμίας χρονιάς γενικά για να είμαι ειλικρινής), όμως για τα δικά μου δεδομένα, είμαι η πιο όμορφη γυναίκα σε όλο τον κόσμο.

Και μάντεψε: είσαι και εσύ.

πηγή:www.bustle.com

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».