Newsroom

Newsroom

Εφυγε ο "κοντός" του Χόλιγουντ

«Life is short» («Η ζωή είναι σύντομη») ήταν ο τίτλος που είχε δώσει στην αυτοβιογραφία του ο Μίκι Ρούνεϊ. Φανερώνοντας…

miki roynei

«Life is short» («Η ζωή είναι σύντομη») ήταν ο τίτλος που είχε δώσει στην αυτοβιογραφία του ο Μίκι Ρούνεϊ. Φανερώνοντας έτσι το χιούμορ του -αφού εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμπε στο ύψος του. Ναι, ο Μίκι Ρούνεϊ ήταν «ο κοντός», αλλά η ζωή του δεν ήταν καθόλου σύντομη τελικά. Σχεδόν έναν αιώνα ζωής στη σόου μπιζ συμπλήρωσε ο δημοφιλής ηθοποιός, που πέθανε στα 93 του χρόνια.

Ο μικρόσωμος (με ύψος μόλις 1,60) Μίκι Ρούνεϊ ξεκίνησε την καριέρα του προπολεμικά και έπαιξε μαζί με μεγάλες σταρ, όπως η Τζούντι Γκάρλαντ (που υπήρξε συμμαθήτριά του) και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ («National Velvet», 1944).

Είχε παντρευτεί οκτώ (!) φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η πανέμορφη Αβα Γκάρντνερ. Κάποτε, ερωτώμενος αν θα παντρευόταν ξανά και τις οκτώ αυτές γυναίκες, απάντησε: «Απολύτως! Τις αγαπούσα όλες». Ωστόσο, υπήρξε βαθιά συντηρητικός ως άνθρωπος. Και πολέμιος της γκέι κοινότητας.

Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1920 από καλλιτεχνική οικογένεια, ο Ρούνεϊ, κατά κόσμον Τζο Γιουλ Τζούνιορ, έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή σε ηλικία μόλις 1,5 έτους φορώντας ένα μικροσκοπικό σμόκιν! Οι γονείς του Τζο και Νελ Γιουλ ήταν διασκεδαστές της vaudeville και τα έβγαζαν πέρα πολύ δύσκολα -γι’ αυτό και έβγαλαν το παιδί τους από νωρίς στη σκηνή. Αργότερα χώρισαν.

Και ντράμερ

Ο Ρούνεϊ είχε επιδοθεί με την ίδια επιτυχία σε δράμα και κωμωδία. Συζητήθηκε για πολλούς ρόλους του: ως Πουκ στο «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», ως ξεκαρδιστικός Ιάπωνας στο «Πρόγευμα στο Τίφανις», ως γκάνγκστερ Baby Face Nelson, αλλά και ως Αντί Χάρντι, ένας νεαρός Αμερικανός, τον οποίο ενσάρκωσε σε 20 ταινίες.

Ο Ρούνεϊ έπαιξε στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, δούλεψε στη διαφήμιση, ηχογράφησε δίσκους, έκανε ραδιοφωνικά σόου, έπαιξε σε νάιτ κλαμπ, ενώ ήταν και εξαιρετικός ντράμερ (βλέπε το «Strike Up The Band» με την Τζούντι Γκάρλαντ).

Το Χόλιγουντ τον ανακάλυψε νωρίς. Και τον αξιοποίησε σε ανορθόδοξους ρόλους: είναι χαρακτηριστικό πως στα 7 του μόλις χρόνια έπαιξε έναν… νάνο που καπνίζει πούρο στο πρόσωπο της Κολίν Μουρ στην ταινία «Orchids and Ermine» (1927). Την ίδια χρονιά άλλαξε το όνομά του σε Μίκι Μαγκουάιρ, πρωταγωνιστώντας σε καμιά πενηνταριά μικρού μήκους ταινίες του βωβού βασισμένες στο ομότιτλο κόμιξ της Φοντέν Φοξ.

Προτάθηκε τέσσερις φορές για Οσκαρ, για τις ταινίες «Babes in arms», «Η ανθρώπινη κωμωδία», «The bold and brave» και «Η μαύρη καλλονή». Δεν το κέρδισε ποτέ -όμως το 1939 του δόθηκε ένα ειδικό νεανικό Οσκαρ (το οποίο μοιράστηκε με την Ντεάνα Ντάρμπιν) και το 1983 απέσπασε ένα τιμητικό για το σύνολο της καριέρας του.

«Το Χόλιγουντ έχει γίνει, δυστυχώς, μια ανάμνηση. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πινακίδα στην πλαγιά ενός λόφου», είπε κάποτε. Υπήρξε ωστόσο δημιούργημά του. Και παρέμεινε μέχρι τέλους ένα παιδί-θαύμα.

ΕΥ. ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Πηγή: enet.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…