Έβγαλαν λάδι Μητσοτάκη και Μαρέβα για το Πόθεν Έσχες

«Λάδι» βγήκε το ζεύγος Μητσοτάκη για το Πόθεν Έσχες. Η Βουλή «καθάρισε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ελλιπές πόθεν έσχες λόγω «διάστασης» ενώ με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι μετά από τις αποκαλύψεις του Documento τέθηκε στο αρχείο.

57332d311dc52402538b4857

Το Hot Doc και το Documento είχαν αποκαλύψει με δημοσιεύματά τους όλη την έκταση της υπόθεσης με το ελλιπές Πόθεν Έσχες του αρχηγού της ΝΔ με αφορμή την περίφημη «διάσταση» με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Αν και κανείς δεν διευκρίνισε πόσο αυτή η διάσταση διήρηκσε το αποτέλεσμα μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν είναι ένα. Κανένας έλεγχος και από πουθενά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες που υπέβαλλε για χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του, προφασιζόμενος μια “διάσταση” με αμφιλεγόμενη χρονική διάρκεια.

Τι αποφάσισε η Βουλή για Μητσοτάκη

Μετά τις αποκαλύψεις από Hot Doc και Documento, σχηματίστηκε σχετική δικογραφία για τον αρχηγός της ΝΔ με παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.

Η υπόθεση ερευνήθηκε αρμοδίως από τη Βουλή. Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί από την πρωτοφανή γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, όσοι είναι σε διάσταση μπορούν να κάνουν χωριστή φορολογική δήλωση. Με αναλογική εφαρμογή του νόμου μπορούν να μην κάνουν και δήλωση πόθεν έσχες.

Το «εμπνευσμένο» αυτό εφεύρημα πρόκειται ουσιαστικά για μια αλχημεία που βρίσκει αναλογική εφαρμογή σε νόμους οι οποίοι δεν σχετίζονται μεταξύ τους γιατί αφορούν διαφορετικά πράγματα και δημιουργεί δύο σοβαρά θέματα.

Όπως γράφει το documentonews.gr, το πρώτο είναι ότι μπορεί μια επιτροπή της Βουλής να «νομοθετεί» όταν υπάρχει δυσχέρεια έστω νομικής άποψης.

Το δεύτερο είναι πως αναγνωρίζει ότι όποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει δήλωση πόθεν έσχες θα μπορεί να δηλώνει ότι είναι σε (αμφίβολη) διάσταση και θα απαλλάσσει τον ή τη σύζυγο από τον έλεγχο. Δηλαδή, ο ή η σύζυγος, θα είναι νομοταγής αλλά το «σε διάσταση» έτερον ήμισυ μπορεί να εισπράττει μίζες και μαύρο χρήμα αφού δεν ελέγχεται μέσω της δήλωσης του πόθεν έσχες.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, εφοριακοί μπορούν απλώς να δημιουργήσουν μια «διάσταση» νοικιάζοντας ένα σπίτι με 80 ευρώ ως δική τους κατοικία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση όσα αναφέρονται στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, δεν μπορεί να αποδείξει με στοιχεία πραγματική διάσταση και επικαλείται φιλοξενία σε σπίτι φίλου, τον οποίο όχι μόνο δεν αναφέρει αλλά ούτε η επιτροπή τού ζητά να δώσει στοιχεία για να το ελέγξει.

Μετά την απόφαση αυτή η Μαρέβα Γκραμπόφσκι απαλλάσσεται από τον έλεγχο για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, την ύπαρξη offshore εταιρειών αλλά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες με τον Σταύρo Παπασταύρου της Λίστας Λαγκάρντ και των Panama Papers, αφού για την επίμαχη περίοδο δεν ελέγχεται το Πόθεν Έσχες της.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου;

Όπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι, το εφεύρημα αυτό της επιτροπής της Βουλής, επί της ουσίας κατήργησε το πόθεν έσχες. Ειδικότερα, η απόφαση εμφανίζεται να καταργεί, το ζητούμενο, το σκοπό δηλαδή της ρύθμισης του πόθεν έσχες που είναι η εξασφάλιση πλήρους ελέγχου του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων όλων των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες.

Κι αφού η επιτροπή της Βουλής προσχώρησε ουσιαστικά σε διαζύγιο με τον έλεγχο, ήρθε στη συνέχεια και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας να αρχειοθετήσει τη σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε σχέση και με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς κρίθηκε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είχε υποχρέωση να καταθέτει κοινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης με τον σύζυγο της την περίοδο που βρισκόντουσαν σε διάσταση.

Το άλλο σημαντικό βέβαια σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην ποινική διερεύνηση της προέλευσης των χρημάτων με τα οποία η Γκραμπόφσκι αγόρασε το περιβόητο ακίνητο των 92 τ.μ. στο Παρίσι είναι ακόμα ανοικτό καθώς ελέγχεται από την Οικονομική Εισαγγελία.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…