Newsroom

Newsroom

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ATM τραπεζών – Ποιά ήταν η μεθοδολογία

Μια οργανωμένη σπείρα που έκανε διαρρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αττική και άλλες πόλεις εξαρθρώθηκε από την ειδική ομάδα που είχε συστήσει η Ασφάλεια Αττικής.

580b65761dc524a2478b463d

Οργανωμένη σπείρα Μολδαβών, που διέπραττε διαρρήξεις σε ΑΤΜ τραπεζών στην Αττική και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, προκαλώντας έκρηξη με συγκεκριμένο τρόπο, (μέθοδος που είναι γνωστή ως “PROFKRAAK”), εξαρθρώθηκε απο ειδική ομάδα που είχε συσταθεί απο την Ασφάλεια Αττικής για τον σκοπό αυτό.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, η υπόθεση εξιχνιάστηκε μετά την σύλληψη τεσσάρων υπηκόων Μολδαβίας ηλικίας 26, 31, 33 και 47 ετών, στις 14 Οκτωβρίου 2016, στο Παλαιό Φάληρο.

Οι τέσσερις Μολδαβοί συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και του Τμήματος Ασφαλείας, μετά από αναζητήσεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι κινούνταν ύποπτα τα ξημερώματα, με ΙΧ αυτοκίνητο, σε σημεία που υπήρχαν ΑΤΜ τραπεζών.

Στο εσωτερικό του ΙΧ αυτοκινήτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, δύο πυροκροτητές, καλώδια συνολικού μήκους σαράντα μέτρων, μπαταρία με αυτοσχέδια κατασκευή με καλωδίωση και πρίζα και πλήθος διαρρηκτικών και αυτοσχέδιων εργαλείων.

Πώς λειτουργούσε

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν μηχανήματα ΑΤΜ τα οποία είτε βρίσκονταν εγκατεστημένα σε υποκαταστήματα τραπεζών σε απομακρυσμένα σημεία είτε ήταν εγκατεστημένα εκτός Τραπεζών σε πλατείες, βενζινάδικα, super markets και άλλα σημεία στα οποία δεν υπάρχουν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης.

Στη συνέχεια λειτουργούσαν με την μεθοδολογία γνωστή ως PROFRAAK. Δηλαδή, αφού άνοιγαν οπή στην πρόσοψη του μηχανήματος, διοχέτευαν με τη βοήθεια ελαστικών σωλήνων εύφλεκτα αέρια από φιάλες και τα πυροδοτούσαν. Μετά την έκρηξη άνοιγαν το μηχάνημα και αφαιρούσαν τις κασετίνες που περιείχαν τα χρήματα.

Μάλιστα η σπείρα ερχόταν στη χώρα από την Βουλγαρία, λίγο πριν την διάπραξη της κλοπής και αμέσως μετά έφευγε ξανά ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχει ταυτοποιηθεί η εμπλοκή τους σε διάρρηξη με την συγκεκριμένη μέθοδο, σε ΑΤΜ Τράπεζας την 1-6-2016 στην Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης, από όπου οι απέσπασαν 52.350 ευρώ. Οι έρευνες της Ασφάλειας συνεχίζονται, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και άλλες παρόμοιες πράξεις στις οποίες ενέχονται και να διαπιστωθεί το εύρος της εγκληματικής τους δράσης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή, ο οποίος εξέδωσε σε βάρος τους εντάλματα προσωρινής κράτησης.

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

6200549

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του…

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.