Newsroom

Newsroom

Δρομολογούνται εξελίξεις: Ζητείται η ανάσυρση του πορίσματος Καλούδη, δεν αποκλείονται ποινικές ευθύνες

Εξελίξεις δρομολογούνται από την κατάθεση του οριστικού πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» κομμάτων και ΜΜΕ. Κυβερνητικές πηγές παραθέτουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δικαστική έρευνα να φέρει στο «φως» ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, ενώ εξίσου σημαντικό ότι προτείνεται η ανάσυρση του πορίσματος Καλούδη.

5886499e1dc52417088b469c

Τα «θαλασσοδάνεια» των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τέθηκαν επί τάπητος στην Εξεταστική Επιτροπή, με το πόρισμα να εντοπίζει πως το άθροισμα αυτών φτάνει 420,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά η Νέα Δημοκρατία οφείλει 221,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,1 εκατ. ευρώ.

«Για πρώτη φορά οι τράπεζες ξεκίνησαν να καταγγέλλουν τα κόκκινα δάνεια των κομμάτων» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας πως από τις μαρτυρικές καταθέσεις των υπευθύνων για τα οικονομικά των κομμάτων, που υπέδειξαν οι σημερινές ηγεσίες τους, δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική απάντηση για το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων ύψους 420 εκατ. ευρώ!».

Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως θα απασχολήσουν την τακτική δικαιοσύνη οι διπλές και τριπλές εκχωρήσεις που έκαναν τα εν λόγω κόμματα για να εξασφαλίσουν δανεισμό. Δηλαδή, την ίδια κρατική επιχορήγηση -λόγου χάρη του 2019- την εκχωρούσσαν σε δύο ή τρεις τράπεζες. 

«Όσον αφορά στις ευθύνες της ηγεσίας αλλά και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «πάρτι» με τα θαλασσοδάνεια, μέχρι στιγμής παραμένουν πολιτικές, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει η δικαστική διερεύνηση να εντοπίσει στην πορεία και τυχόν ποινικές ευθύνες ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο» υποστηρίζουν.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής προτείνεται η ανάσυρση της δικογραφίας Καλούδη από το αρχείο και η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας από το σημείο που βρισκόταν τον Απρίλιο του 2013. «Όταν επί κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ δημοσιεύθηκε ο Ν. 4146/2013, που αποτέλεσε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων» διευκρινίζουν.

Και καταλήγουν λέγοντας πως σύμφωνα με το άρθρο 78 του εν λόγω νόμου απαλλάσσονταν των ευθυνών τους όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα την περίοδο 2000 – 2011, βάζοντας έτσι στο συρτάρι το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη.