Newsroom

Newsroom

Δραματικές αλλαγές στις συντάξεις – Δραστικές μειώσεις και ένταξη όλων σε δυο ταμεία (ΟΑΕΕ-ΙΚΑ)

Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να έχουν αλλάξει ριζικά όλα όσα θεωρούνταν  δεδομένα μέχρι σήμερα στις συντάξεις και τα…

syntakseis

Μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να έχουν αλλάξει ριζικά όλα όσα θεωρούνταν  δεδομένα μέχρι σήμερα στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί στο ενιαίο ταμείο των μισθωτών θα αποτελέσουν το μπούσουλα για όλο το φάσμα των περικοπών στις συντάξεις που αναμένεται να είναι ευρύτατο.

Οι ενοποιήσεις Ταμείων θα φέρουν νέες μειώσεις στις συντάξεις ενώ μειώσεις θα υπάρξουν αναγκαστικά και λόγω των περικοπών των κοινωνικών πόρων. Οι αλλαγές υπολογίζεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους ή το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Με το σύστημα που προωθεί το υπουργείο, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα καταβάλλονται από ειδικό λογαριασμό που θα διατηρούν τα κύρια ταμεία ασφάλισης.

Προς ενοποίηση με μεγαλύτερα ταμεία ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΤΑΑ

Επόμενος στόχος βάσει των επιταγών του ΟΟΣΑ είναι η μείωση του αριθμού των ταμείων και έτσι είναι ανοιχτό το ζήτημα της ενοποίησης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και των εργαζομένων στον Τύπο (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ). Ο ΟΟΣΑ έχει ζητήσει να συγχωνευτούν είτε στον ΟΑΕΕ (για τους ασφαλιζόμενους ως ελεύθερους επαγγελματίες) είτε στο ΙΚΑ (για όσους ασφαλίζονται ως μισθωτοί) για κύρια σύνταξη, αν και θα προκύψουν δημοσιονομικές επιπτώσεις (αν καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι, το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την καταβολή της βασικής σύνταξης στα δύο Ταμεία), ενώ το «μοντέλο» της δημιουργίας λογαριασμών για τις επικουρικές και τα εφάπαξ δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όσα Ταμεία είναι ΝΠΙΔ.

Μειώσεις επικουρικών και εισφορών από 1η Ιουλίου

Παράλληλα από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να “τρέχουν” δυο ουσιαστικές αλλαγές.
Πρώτα απ’ όλα έχει η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων των μισθωτών που θα υποστούν νέα μείωση η οποία θα κυμανθεί κοντά στο 8% κάτι που θα σημάνει μια μέση σύνταξη στα 170 ευρώ. Παράλληλα από 1η Ιουλίου έρχεται και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9% για τους εργοδότες και κατά 1% για τους εργαζόμενους.
 

Οι μισθωτοί θα δουν μια μικρή διαφορά προς τα πάνω για τους μισθούς τους όμως αυτή η νέα μείωση πόρων θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει και νέα μείωση των συντάξεων καθώς στερεύουν οι πόσοι στα ταμεία και από τη μεριά του κράτους.

Από την πρωτοχρονιά του νέου έτους αλλάζει ξανά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που πλέον θα υπολογίζονται με βάσει το άθροισμα της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και της αναλογικής σύνταξης η οποία θα υπολογίζεται με βάσει τα έτη ασφάλισης και με στόχο να φτάσει σε ποσοστό αναπλήρωσης το 65%.

Ταυτόχρονα από την πρωτοχρονιά του 2015 έρχονται και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις σε όσα ταμεία έχουν οικονομικό κενό στα πρότυπα του ΕΤΕΑ. Ουσιαστικά από την 1/1/2015 και μετά όταν σε κάποιο ταμείο προκύπτει μαύρη τρύπα θα υπάρχει αυτόματα και μείωση της επικουρικής σύνταξης.

Μείωση όμως θα υπάρχει και στο εφάπαξ, ανάλογα με το έλλειμμα που θα παρουσιάζει κάθε ταμείο και η αρχή θα γίνει από φέτος με τη μείωση από 12% ως 14% στο εφάπαξ του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…