Newsroom

Newsroom

Διπλό πλήγμα για τη Μέρκελ στη Βαυαρία – Πώς αλλάζει ο πολιτικός χάρτης

Ιστορικά χαμηλά ποσοστά για την CSU, κάτω από το 10% οι Σοσιαλδημοκράτες

merkel

Ιστορική ήττα υπέστησαν ως προς τα ποσοστά τους στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι παραμένουν πρώτη δύναμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι Χριστιανοκοινωνιστές αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με ποσοστό 37,2%, χάνοντας όμως πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με ποσοστό 17,5%, ενώ ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 9,7%. Οι Φιλελεύθεροι μπαίνουν οριακά στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει το Die Linke, με 3,2%.

Όσον αφορά στην κατανομή των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο, από τις 205 έδρες η CSU εξασφαλίζει 85, οι Πράσινοι 38, οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 27, η Εναλλακτική για την Γερμανία 22 και οι Φιλελεύθεροι 11. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η CSU θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα για να σχηματίσει την τοπική κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν διπλό πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς τόσο η CSU όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες, που συμμετέχουν στον συνασπισμό μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, είδαν τα ποσοστά τους στη Βαυαρία να μειώνονται. Ο γερμανικός Τύπος θεωρεί δεδομένο πως τα αποτελέσματα αυτά θα φέρουν “πονοκέφαλο” στη Γερμανίδα καγκελάριο και θα πυροδοτήσουν εσωκομματικές έριδες και στα δύο κόμματα, με την πρόεδρο του SPD Αντρέα Νάλες να μην πείθει ακόμα για τις ηγετικές της ικανότητες και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, να καλείται για πρώτη φορά να συνεργαστεί με κάποιο από τα άλλα κόμματα για να σχηματίσει την τοπική κυβέρνηση.

Ειδικά στην CSU, οι αναταράξεις φτάνουν μέχρι τον πρόεδρό της, τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, καθώς το κακό αποτέλεσμα του κόμματος στις εκλογές τον φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, επιδεινώνοντας το κακό κλίμα σε βάρος του που προκλήθηκε από τη “σκληρή” στάση του για το προσφυγικό. Ο γερμανικός Τύπος παρατηρεί ότι πλέον ακόμα και η ίδια η συμμετοχή της CSU στον κυβερνητικό συνασπισμό τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τo SPD, που σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, ωστόσο είναι παραδοσιακά αδύναμο στη Βαυαρία. Και πάλι, βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν πως όταν το ένα από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γερμανίας συγκεντρώνει σε τοπικές εκλογές μονοψήφιο ποσοστό, δεν πρόκειται απλά για κακό αποτέλεσμα, αλλά για εξευτελιστικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών στη Βαυαρία είναι οι Πράσινοι, ένα κόμμα που φαίνεται να πετυχαίνει εκεί που απέτυχε το SPD: στο να πείσει πολλούς ψηφοφόρους ότι αποτελεί μία αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή. Με 38 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο, οι Πράσινοι μπορούν να συνεργαστούν με την CSU για τον σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης, αν και τα δύο κόμματα χωρίζουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Όμως σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των ποσοστών των Πρασίνων στο πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας ερμηνεύεται ως μία εξέλιξη που μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας, ειδικά τώρα που το SPD μοιάζει να μπαίνει σε μία περίοδο εσωστρέφειας.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ