Δημοσιογραφική αλητεία με Α κεφαλαίο

Σ’ ένα πρωτοφανές παιχνίδι αθλιότητας και κατασυκοφάντησης του Κώστα Βαξεβάνη με των μέσων τα οποία διευθύνει επιδίδεται από το πρωί ο ΣΚΑΪ, έχοντας μάλιστα ως φιλοξενούμενους διάφορους δημοσιογράφους οι οποίοι ασκούν αφ’ υψηλού κριτική και δείχνοντας πως αφενός αγνοούν την πραγματικότητα και αφετέρου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να λειτουργούν ως φερέφωνα.

ΣΚΑΙ ζαχαράκη

Του Γιάννη Φιλίππου

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος του Πρώτου Θέματος. Καλεσμένος στο πάνελ πρωινής εκπομπής του καναλιού του Φαλήρου, ο εν λόγω κύριος πήρε ανοικτά θέση υπέρ της ΝΔ και της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Σοφίας Ζαχαράκη εναντίον της οποίας έχει καταθέσει μήνυση ο Βαξεβάνης, λέγοντας ότι σε ανάλογη περίπτωση, όταν δηλαδή ο Βαξεβάνης ήταν μηνυόμενος, επιχείρησε να αποφύγει το αυτόφωρο.

Αν ο Μαρκόπουλος ήταν οποιοσδήποτε πολίτης προφανώς και δεν θα υπήρχε πρόβλημα να εκστομίζει τέτοιες αναλήθειες. Επειδή ωστόσο είναι (ή δηλώνει) δημοσιογράφος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα όφειλε λοιπόν ο κριτής εκ Πρώτου Θέματος, όπως άλλωστε και οι λοιποί πανελίστες και παρουσιαστές να γνωρίζουν (ή έστω να έχουν διαβάσει) πριν καταθέσουν την άποψή τους, ορισμένα πράγματα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη και οδήγηθηκε σε δίκη για την αποκάλυψη της Λίστας Λαγκάρντ το φθινόπωρο του 2012. Ενώ αθωώθηκε η Εισαγγελία άσκησε έφεση. Οδηγήθηκε εκ νέου σε δίκη για να αθωωθεί πανηγυρικά. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την υπόθεση Βγενόπουλου την οποία αποκάλυψε μαζί με τη δημοσιογραφική ομάδα του περιοδικού Hot Doc. Ο Βγενόπουλος δεν κατέθεσε μία μήνυση αλλά δεκάδες. Ο Βαξεβάνης αθωώθηκε σε όλες τις υποθέσεις του.

Ο Βαξεβάνης συνελήφθη επίσης με τη διαδικασία του αυτοφώρου έπειτα από μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα Λίνας Νικολοπούλου. Για άλλη μήνυση της ίδιας κυρίας, επίσης αθωώθηκε πανηγυρικά από το εφετείο. Την ημέρα εκείνη, όταν δηλαδή δικαιωνόταν δικαστικά για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τις σχέσεις της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αστυνομικοί τον περίμεναν έξω από τη δικαστική αίθουσα για να τον συλλάβουν, επειδή αυτό ζητούσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πράγματι αυτό συνέβη, αφού ο Σαμαράς είχε καταθέσει μήνυση ζητώντας τη σύλληψη του δημοσιογράφου στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Μαρκόπουλος (χωρίς κανένας να τον διορθώσει) ο Κώστας Βαξεβάνης δεν απέφυγε ποτέ τις Αρχές ή τη Δικαιοσύνη. Όποτε κάποιος (συνήθως πολιτικός ή σχετιζόμενος με πολιτικά πρόσωπα) ζήτησε τη δίωξή του, τα αντανακλαστικά των Αρχών και της Δικαιοσύνης λειτούργησαν. Μόνο που σε αντίθεση με όσα πιθανώς θα ήθελαν οι δημοσιογράφοι του Πρώτου Θέματος και του ΣΚΑΪ, ο Βαξεβάνης κατέληγε αθώος!

Το χειρότερο όλων; Σ’ αυτές τις συλλήψεις του δημοσιογράφου, τα παραπάνω μέσα, ο ΣΚΑΪ, το Πρώτο Θέμα και πολλά άλλα ήταν εκεί. Παρακολουθούσαν σχεδόν με ηδονή τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη και μετέδιδαν δίχως καμιά δυσκολία όσα οι μηνυτές του ήθελαν. Δεν έθεταν καν ερωτήματα για τις αποκαλύψεις του Βαξεβάνη υιοθετώντας άκριτα τα περί συκοφαντιών που διακινούσαν οι διώκτες του. 

Υπάρχει όμως ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Ο ΣΚΑΪ και το Πρώτο Θέμα στο οποίο εργάζεται ο Μαρκόπουλος, μετέδιδαν πάντοτε περήφανα τις δηλώσεις εκείνων που αποκαλούσαν τον Βαξεβάνη συκοφάντη (βλ. συντεντεύξεις Τύπου του Ανδρέα Βγενόπουλου). Το ίδιο και τις πρωτόδικες καταδίκες του δημοσιογράφου. Να έδειχναν την ίδια ζέση και για τις αθωωτικές αποφάσεις που ακολουθούσαν… 

Ας καταλήξουμε τουλάχιστον σε κάτι. Όσα παραπάνω περιγράφονται δεν είναι δημοσιογραφία. Δεν είναι εμπάθεια. Δεν είναι καν προσπάθεια στήριξης όσων συμπαθεί πολιτικά ο ΣΚΑΪ, το Πρώτο Θέμα και όποιος άλλος. Τα παραπάνω συνιστούν την επιτομή της δημοσιογραφικής αλητείας. Αλητείας με Α κεφαλαίο. Και είναι τελικά ο λόγος που ο κόσμος αποκαλεί τους δημοσιογράφους, ρουφιάνους και αλήτες…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συγκλονίζει η σύζυγος Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…