Δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου: Κύπριος δικηγόρος δείχνει Βγενόπουλο και Λαϊκή πίσω από την κατάρρευση της Κύπρου

Με την κατάθεση του τρίτου μάρτυρα υπεράσπισης, του γνωστού κύπριου δικηγόρου ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το τραπεζικό Δίκαιο, Χρήστου Πουτζιουρή, συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη στο Εφετείο Αθηνών η δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου. Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο στις 9:00 με την εξέταση κι άλλων μαρτύρων υπεράσπισης.

57bebb151dc52439738b49cb

Ο κ. Πουτζιουρής κατά την κατάθεσή του επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Λαϊκής Τράπεζας ήταν ο βασικός λόγος που οδηγήθηκε η κυπριακή Οικονομία στην κατάρρευση, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν εκείνος που στην πραγματικότητα κινούσε τα νήματα στη Λαϊκή Τράπεζα, ακόμη κι αν η θέση του δεν ήταν εκείνη του προέδρου.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής επιχείρησε από την πλευρά του μέσω της ανάγνωσης δημοσιευμάτων και άρθρων που έχουν γραφεί στον Τύπο να στηρίξει την πεποίθηση ότι για την κατάρρευση της Κύπρου ευθύνεται η τότε κυβέρνηση Χριστόφια. Ο κ. Πουτζιούρης ξεκαθάρισε ότι όσα διαβάζονται στο ακροατήριο είναι απόψεις και τα πραγματικά γεγονότα καταγράφονται στα πορίσματα των ελεγκτικών και θεσμικών Αρχών.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς κρίνετε τα δημοσιεύματα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου δυσφημιστικά. Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης είναι υπέρτερο από τη φήμη ή την προσβολή. Ο δημοσιογράφος οφείλει στην κοινωνία να δημοσιοποιήσει συμπεριφορές που μπορεί να καταδεικνύουν διαφθορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που γράφει ο δημοσιογράφος, δεν πρέπει να είναι πραγματικά;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Εκ των πραγμάτων, έχει φανεί ότι είναι πραγματικά. Αυτά που γράφει ο κ. Βαξεβάνης περιέχονται στην αγωγή της Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής η οποία πήρε μέτρα κατά του κ. Βγενόπουλου από το 2012, πριν από τα δημοσιεύματα δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσα γράφει σχετικά με το Βατοπέδι, είναι ακριβή;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Έχει φανεί ότι τα χρήματα δανείζονταν στη Μονή, για να επιστραφούν στις επιχειρήσεις του ομίλου MIG και στην ΑΜΚ. Ενώ η Λαϊκή δεν έδινε εύκολα δάνεια, έδωσε σε δύο εταιρίες οι οποίες μόλις είχαν συσταθεί.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το πρόβλημα της Λαϊκής σε ποιο βαθμό επηρέασε την κυπριακή Οικονομία;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Ήταν το κυριότερο πρόβλημα το οποίο οδήγησε στην κατάρρευση της Οικονομίας. Σκεφτείτε ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2011 ήταν λίγο πάνω από 60%. Το 2012 ήταν 85%.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μπορούσε να γίνει κάτι άλλο για τη Λαϊκή από την κυπριακή κυβέρνηση;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δυστυχώς, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και δευτερεύοντα οι εθνικές κυβερνήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα. Η μπάλα ήταν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, υποθέτω ότι είχε γνώση ότι η Marfin Egnatia είχε χρέος το οποίο με τη συγχώνευση θα μεταφερόταν στην Κύπρο. Θα μπορούσε να αποτρέψει τη συγχώνευση;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δυστυχώς όχι. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας της τράπεζας. Όμως η Marfin Egnatia, ήταν ελληνική, επομένως αυτό θα μπορούσε να το κάνει μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΙΧΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε καμιά πληροφορία ότι ο κ. Βγενόπουλος πολεμάει την ελευθερία του Τύπου;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Όπως φαίνεται, τη σέβεται, αλλά σέβεται εκείνη που τον εξυπηρετεί. Οι μηνύσεις που κάνει ο κ. Βγενόπουλος σε δημοσιογράφους, δεν δείχνουν ότι σέβεται την ελευθερία του Τύπου.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κοσκωτάς είναι ταυτισμένος στην ελληνική συνείδηση σαν τον μεγαλύτερο απατεώνα ο οποίος έμπαινε στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας Κρήτης, έπαιρνε τα χρήματα και τα σκορπούσε. Όταν ταυτίζει ο δημοσιογράφος κάποιον πολίτη με τον κ. Κοσκωτά, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης; Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ένας άνθρωπος; Έχει το δικαίωμα να κάνει μήνυση;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Καθένας μπορεί να κάνει μήνυση. Συζητάμε όμως για ένα δημόσιο πρόσωπο και υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην οποία αναφέρεται ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να δημοσιοποιεί στοιχεία που έχει στην κατοχή του και μπορεί να καταδεικνύουν διαφθορά.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει ο δημοσιογράφος να κάνει διακρίβωση των στοιχείων που καταγράφει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε ο μάρτυρας. Είπε ότι είναι πραγματικά όσα γράφονται.

ΔΗΜΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Βγενόπουλος ήθελε να φορτώσει τα προβλήματα της Marifn Egnatia στην Κύπρο; Υπήρχε σχέδιο;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Κατά τη γνώμη μου ναι. Ο κ. Βγενόπουλος εξυπηρετούσε τα δικά του συμφέροντα και των εταιριών του.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε η Λαϊκή ήταν η «μαμά» τράπεζα της Marfin Egnatia;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αφού εξαγοράστηκε παράνομα το ποσοστό της HSBC το 2006 από τη MIG και το Tosca fund και ελήφθη ο έλεγχος της Λαϊκής. Τέλος του 2007 η Λαϊκή εξαγόρασε τη Marfin και την Egnatia.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Tosca γνωρίζετε τι είναι;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Ένα fund το οποίο επενδύει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι από τα μεγαλύτερα fund;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Είναι.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: H MIG είναι στο Χρηματιστήριο;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Είναι.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Tosca από που αγόρασε μετοχές της MIG; Από το χρηματιστήριο δεν τις αγόρασε;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αγόρασε, αλλά το απέκρυψε.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε αγόρασε αυτές τις μετοχές η Tosca;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δεν γνωρίζω.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έχει καμία δίωξη στην Tosca; Τον κ. Σταυράκη τον γνωρίζετε;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Ήταν τραπεζίτης και κατόπιν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος διαβάζει δημοσίευμα εφημερίδας από τις 14 Ιουλίου του 2009 το οποίο αναφέρει ότι ο κ. Σταυράκης κάνει ύστατες προσπάθειες για παραμονή της Marfin στην Κύπρο. Ο κ. Δημητρακόπουλος ρωτάει τον μάρτυρα αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και τραπεζίτης δεν είχε διαπιστώσει τις προσπάθειες που όπως είπαν οι μάρτυρες γίνονταν ώστε να μεταφερθεί το χρέος της Marfin Egnatia στην Κύπρο. Ο μάρτυρας διευκρινίζει ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστά αυτά που είναι σήμερα. Όπως σημειώνει, αυτό λέγεται και στο πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής συνεχίζει την ανάγνωση του δημοσιεύματος και διερωτάται αν θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών να αγνοεί στις 14 Ιουλίου το πόρισμα που εκδόθηκε στις 6 Ιουλίου.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου την ίδια περίοδο καλούσε τον Βγενόπουλο να μην πάρει την τράπεζα από την Κύπρο γιατί θα είναι εις βάρος των μετόχων. Δεν ήξερε ο διοικητής την έκθεση που υπήρχε στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Ο κ. Σταυράκης έχει δώσει καταθέσεις για όλα αυτά. Σε ό,τι αφορά τον διοικητή, αυτός υπάγεται στο ευρωσύστημα. Υπάρχουν ως εκ τούτου πληροφορίες που δεν μπορεί να δημοσιοποιεί. Την εποχή εκείνη που εμφανίστηκε στη Βουλή της Κύπρου ο κ. Βγενόπουλος, κανένας δεν γνώριζε. Ή τουλάχιστον δεν αποκάλυψε όσα γνώριζε εκείνη την ημέρα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 η εφημερίδα «Αλήθεια» έχει τίτλο «Μένει στην Κύπρο σκορπώντας χαμόγελα στους μετόχους». Σχολιάστε το.

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Είναι ένα δημοσίευμα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που επίσης έλεγε στον κ. Βγενόπουλο να μείνει στην Κύπρο, γιατί το έκανε;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Το συμφέρον του κοίταζε κύριε.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου του 2009 ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι το Κεντρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έκανε έκκληση στα τέλη Ιουλίου στη Marfin να παραμείνει στην Κύπρο. Επιμένετε ότι ήταν «μπαγαποντιά» του Βγενόπουλου μετά απ’ αυτά τα δημοσίευματα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αν γνώριζαν στην Κύπρο τι κρυβόταν πίσω από τη Marfin Egnatia, δεν θα υπήρχαν αυτά τα δημοσιεύματα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ορφανίδης είχε πολύ κακή σχέση με τον κ. Βγενόπουλο. Σε συνέντευξή του όμως το 2013 στον Economist, λέει ότι ο κ. Χριστόφιαν χρέωσε όλα τα δεινά στις τράπεζες.

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Ο κ. Ορφανίδης ήταν μια ζωή ενάντια στο ΑΚΕΛ και στον κ. Χριστόφια. Ο κ. Ντράγκι και η κ. Λαγκάρντ έχουν δηλώσει σαφώς ότι η Κύπρος δεν είχε δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα προκλήθηκε από το διογκωμένο τραπεζικό σύστημα στο οποίο συνέβαλε και ο κ. Βγενόπουλος.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Σοφρώνη Κληρίδη, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιου Κύπρου, τον γνωρίζετε;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Όχι προσωπικά.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κληρίδης σε άρθρο του γράφει ότι η μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, γονάτισε τις τράπεζες. Ο κ. Κληρίδης, λέει ότι η κυβέρνηση δεν διέγνωσε σωστά την κατάσταση και τελικά οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων.

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι μια προσωπική γνώμη που θυμίζει επιχειρηματολογία του ΔΗΣΥ. Αυτά που λέω εγώ, προκύπτουν μέσα από επίσημα πορίσματα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνεχίζει την ανάγνωση δημοσιευμάτων τα οποία χρεώνουν στην κυβέρνηση Χριστόφια την κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας. Ο μάρτυρας επιμένει ότι όσα διαβάζονται είναι προσωπικές απόψεις και σημειώνει ότι η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη στα πορίσματα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εταιρίες Rassadel και Madeus είναι offshore εταιρίες;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Νομικά, είναι οι εταιρίες εγγεγραμμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στην Κύπρο έχει επικρατήσει όταν ο κάτοχος ή οι μέτοχοι είναι στο εξωτερικό να αποκαλούνται offshore.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιον ανήκουν αυτές οι εταιρίες;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αρχικά ο κ. Κοιρανίδης είπε ότι είναι δικές του, αργότερα ανασκεύασε και είπε ότι είναι της Μονής.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσιρώνης κατά την κατάθεσή του είπε ότι μικρομέτοχος (εννοούσε τον κ. Βεντούρη) κατήγγειλε τον κ. Βγενόπουλο για χειραγώγηση της αγοράς κ.ά. Ξέρετε τι απέγιναν οι καταγγελίες αυτές;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δεν γνωρίζω αυτά τα γεγονότα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βεντούρης ανακάλεσε τις καταγγελίες, αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν διαπίστωσε χειραγώγηση. Λάθος είναι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Πώς θέλετε να απαντήσω σε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω.

Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο πρόεδρος και σημειώνει ότι το έγγραφο αυτό ο κ. Τσιρώνης δεν το κατέθεσε για να φανούν οι καταγγελίες Βεντούρη, αλλά για να αποδείξει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπούσε στις Γενικές Συνελεύσεις τους περισσότερους εκ των μετοχών. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος από την πλευρά του, ρωτάει τον μάρτυρα αν βλέπει πρώτη φορά κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας να εκπροσωπεί στις γενικές συνελεύσεις τόσο μεγάλο ποσοστό μετόχων. Ο κ. Πουτζιουρής απαντάει ότι δεν έχει δει τα μετοχολόγια όλων των άλλων τραπεζών, αλλά επισημαίνει ότι πρώτη φορά βλέπει κάποιον να εκπροσωπεί σε γενική συνέλευση κάποιον που δηλώνει πως δεν γνωρίζει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν δεν έχετε δει τα μετοχολόγια των άλλων τραπεζών, πώς μπορείτε να λέτε ότι αυτή η τακτική δεν είναι συνήθης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει απαντήσει ο μάρτυρας.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος διαβάζει έγγραφο που έχει λάβει από τη MIG από το οποίο φαίνεται ποια διαδικασία ακολουθείτε για τον διορισμό εκπροσώπων των μετόχων στις γενικές συνελεύσεις. Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής επιμένει ότι αυτή είναι μια συνήθης πρακτική. Ταυτόχρονα ο κ. Δημητρακόπουλος αναφερόμενος στα όσα έχουν ειπωθεί περί δανείων σε φίλους επιχειρηματίες, λέει ότι η κ. Αγγελική Φράγκου είναι 16η εφοπλίστρια στον κόσμο. Διερωτάται, ο συνήγορος αν είναι παράλογο να έχει δώσει δάνεια μια τράπεζα σε μια τέτοια εφοπλίστρια. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισημαίνουν ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν συνέταιροι, ενώ ο μάρτυρας απαντά ότι όταν αποφασιζόταν να δοθεί ένα δάνειο σε μια εταιρία, δεν εξεταζόταν πόσα δάνεια έχουν λάβει νωρίτερα άλλες συνδεδεμένες εταιρίες.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Είναι αντικείμενο οξύτατης πολιτικής αντιδικίας η κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Έτσι είναι, ναι.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πότε ολοκληρώθηκε η θητεία του Χριστοδούλου

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: 30 Απριλίου 2007. Ήταν Πρόεδρος τότε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια διόρισε τον κ. Ορφανίδη. Έχει όμως ενδιαφέρον ότι τότε ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε δημόσια τον επαναδιορισμό του κ. Χριστοδούλου.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πότε τελειώνει η θητεία του κ. Ορφανίδη;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Στις 30 Απριλίου του 2012. Πρόεδρος ήταν ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος διόρισε τον κ. Δημητριάδη.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κ. Ορφανίδης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να ανανεωθεί η θητεία του;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Μάλιστα. Και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμεναν σ’ αυτό λέγοντας ότι διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα στην Οικονομία.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κ. Δημητριάδης πότε έφυγε;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Μέσα στο 2015 -επί Αναστασιάδη- και μετά διορίστηκε η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης διαβάζει απόσπασμα έκθεσης η οποία καταλογίζει ευθύνες τόσο κ. Ορφανίδη όσο και στον κ. Δημητριάδη και επισημαίνει ότι είναι λογικό ο κ. Ορφανίδης να επιδιώκει να απωθήσει τις ευθύνες του. Ο μάρτυρας από την πλευρά του, επισημαίνει ότι στην Κεντρική Τράπεζα εξόγκωναν τα στοιχεία για να μπορούν να παίρνουν τον ELA. Λέει παράλληλα ότι ο κ. Ορφανίδης ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έλεγε διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά τα οποία λέει σήμερα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης συνεχίζει την ανάγνωση των δημοσιευμάτων που εμφάνισε νωρίτερα ο Μιχάλης Δημητράκοπουλος. Έχει ενδιαφέρον ότι όπως φαίνεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν αντιπρόεδρος της Λαϊκής εμφανίζεται να συνομιλεί με τους θεσμούς της Κύπρου, αντί του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που τόσο κατά τον Γιάννη Μαντζουράνη, όσο και κατά τον μάρτυρα αποδεικνύει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι εκείνος που κινούσε τα νήματα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Για πείτε μας τι γίνεται με τα αξιόγραφα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Τα αξιόγραφα είναι ένας τρόπος για να πάρει ρευστότητα μια τράπεζα. Πρώτη φορά εξέδωσαν αξιόγραφα το 2008, μετά το 2009, το 2010 και το 2011.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Πόσοι περίπου αγόρασαν τέτοια αξιόγραφα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Χιλιάδες άτομα. Τώρα εκκρεμούν αγωγές γιατί είχαν παραπλανηθεί. Η τράπεζα τους έλεγε ότι είναι κάτι ανάλογο με τις καταθέσεις. Έτσι ο κόσμος έπαιρνε τις καταθέσεις και αγόραζε αξιόγραφα.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χορήγησης μετοχοδανείων, του προβλήματος ρευστότητας και της έκδοσης αξιογράφων;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Βεβαίως, διότι χρειαζόταν να αναπληρωθούν τα κεφάλαια της τράπεζας που είχαν δοθεί ως δάνεια.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αναφορικά με το PSI, υπάρχουν δύο σημεία. Το πρώτο που είναι η απόφαση του Eurogroup, και το δεύτερο η υλοποίηση.

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Η πρώτη απόφαση σε δύο Eurogroup πάρθηκε στα μέσα του 2011 και η απόφαση υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2012.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Το 2008, το 2009 και το 2010 γιατί είχε πρόβλημα ρευστότητας η Λαϊκή;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Επειδή δάνειζε με κίνδυνο, για την αγορά μετοχών.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ξέρετε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έχει επιβάλλει ποινή στη Λαϊκή γιατί παραπληροφόρησε το κοινό και τις Αρχές κατά την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου το 2010 και το 2011. Και γνωρίζετε από ποιους αγόραζε ομόλογα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Τα αγόραζαν από γερμανικές τράπεζες. Μια τράπεζα όμως δεν μπορεί να έχει τόσο συγκεντρωμένο κίνδυνο σε ένα επενδυτικό προϊόν ακόμη κι αν λένε ότι τα ομόλογα ήταν μηδενικού ρίσκου. Η Λαϊκή επένδυσε όλα τα κεφάλαιά της σε ελληνικά ομόλογα.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν τρεις αποφάσεις της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία αποφαίνεται ότι σε διάφορες περιόδους έχει γίνει χειραγώγηση μετοχών της MIG (δύο φορές) και της Vivartia, η οποία ανήκει στον όμιλο MIG (μία φορά).

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΑΠΑΤΣΙΔΗ

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τα δημοσιεύματα του κ. Βαξεβάνη αποδείχθηκαν χρήσιμα για τις κυπριακές Αρχές;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Σίγουρα. Ωστόσο υπήρχε και πριν από τα δημοσιεύματα αγωγή της ειδικής διαχειρίστριας της Λαϊκής.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τους ισχυρισμούς της αγωγής τους αποτυπώνει με ακρίβεια το δημοσίευμα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Απολύτως. Και επιπλέον ο Εσωτερικός Έλεγχος της Λαϊκής δείχνει ως κύριο υπεύθυνο για την κατάρρευση της Λαϊκής τον κ. Βγενόπουλο. Ο έλεγχος αυτός έχει δημοσιευθεί στην Καθημερινή της Κύπρου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Πριν ακόμη δείτε τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, βλέπατε κάτι περίεργο στη λειτουργία της Λαϊκής;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΣΗ: Αυτό που αναρωτιόμουν είναι το πώς γίνεται ένας άνθρωπος που δεν είχαμε ποτέ μας, να εμφανίζεται στην Κύπρο και να παίρνει μια τόσο μεγάλη τράπεζα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αναφέρθηκε από την πλευρά του κ. Δημητρακόπουλου ότι η Κύπρος δεν έκανε ενέργειες διερεύνησης του τρόπο δανειοδότησης των φίλων επιχειρηματιών του κ. Βγενόπουλου όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Έχει η Κύπρος κάποια σχετική αρμοδιότητα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Απ’ ό,τι γνωρίζω έχει γίνει κάποια διαδικασία αλλά καθυστερεί η διαδικασία εξαιτίας των ενστάσεων που κάνει ο κ. Βγενόπουλος.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Έχετε χειριστεί στην Κύπρο υποθέσεις παράνομων δανειοδοτήσεων;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Βεβαίως.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Όταν η μετοχή χάνει το 95% της αξίας της, τι οφείλει να κάνει η τράπεζα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αν ο δανειολήπτης χάσει μία δόση τότε του στέλνεται μια επιστολή. Μετά τις τρεις δόσεις ρευστοποιούνται οι εγγυήσεις, εκτός αν ο δανειολήπτης προσφέρει άλλες εγγυήσεις.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Επιτρέπεται ο κ. Βγενόπουλος ο οποίος είχε ποσοστό σχεδόν 14% στην IRF να συμμετέχει στην Επιτροπή Δανειοδοτήσεων της τράπεζας;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Απαγορεύεται.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Η εξαγορά του ποσοστού της Λαϊκής από τον κ. Βγενόπουλο ήταν παράνομη;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Σωστό.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Η IRF πήρε πάνω από 200 εκατ. δάνεια. Έχοντας στην IRF ο κ. Βγενόπουλος ποσοστό πάνω από 10%, μπορούσε να τη δανειοδοτεί συμμετέχοντας στην Επιτροπή Δανειοδοτήσεων;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δεν μπορούσε.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Το δάνειο προς την IRF δόθηκε δηλαδή με παράνομους τραπεζικούς κανόνες;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δόθηκε κατ’ αντίθεση της τραπεζικής πρακτικής.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τα δάνεια προς τη Μονή Βατοπεδίου πώς τα κρίνετε;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Καμία τράπεζα στην Κύπρο δεν θα έδινε αυτά τα δάνεια.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Στην Κύπρο υπήρχαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, τραπεζίτες οι οποίοι κατά τη γνώμη σας είχαν κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις διαπλοκής με τον κ. Βγενόπουλο;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Έχω ακούσει τον κ. Βγενόπουλο σε συνεντεύξεις μετά την κατάρρευση της Λαϊκής, να τα βάζει με το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου, έλεγε ότι έχει και θα καταθέσει στοιχεία, τον καλούσαν οι Αρχές να τα καταθέσει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάει.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τα μετοχοδάνεια ήταν απαραίτητα για την ΑΜΚ:

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Από την έρευνα της Κυπριακής Βουλής, έχουν στοιχειοθετηθεί δανεισμοί -έμμεσοι ή άμεσοι- για την ΑΜΚ της MIG πάνω από 1 δις ευρώ. Αν χρησιμοποιήσει κανείς επιφανείς επιχειρηματίες και τους δανειοδοτήσει για να αγοράσουν μετοχές, αυτοί λειτουργούν ως «κράχτες» για τους υπόλοιπους επενδυτές.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ρωτάει τον μάρτυρα ποιο ήταν το κλίμα στην Κύπρο την εποχή που γράφτηκαν τα δημοσιεύματα και πριν από αυτά. Ο κ. Πουτζιουρής απαντάει ότι το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, οι τράπεζες είχαν κλείσει και ο κόσμος ζητούσε αγωνιωδώς τα χρήματά του. Επιβεβαιώνει παράλληλα ότι την εποχή εκείνη στην Κύπρο ακούγονταν στα Μέσα Ενημέρωσης για τον κ. Βγενόπουλο πολύ χειρότερα πράγματα απ’ αυτά που γράφτηκαν στο Hot Doc. Μάλιστα, ο μάρτυρας σημειώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχαν δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο ότι ευνοείται συγκεκριμένος όμιλος (σ.σ. του Βγενόπουλου).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βγενόπουλος ήταν ο περαστικός ή είναι εκείνος που εμφανίστηκε πρωταγωνιστικά;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Θα σας θυμίσω μόνο, ότι ο κ. Βγενόπουλος πήγε στη Βουλή, απαιτούσε να αλλάξουν οι νόμοι της Κύπρου όπως ήθελε ο ίδιος και αποκάλεσε τον τότε κεντρικό τραπεζίτη (σ.σ. Ορφανίδη) «δικτάτορα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητούσε ο κ. Βγενόπουλος αλλαγές και έγραφαν δημοσιεύματα ότι εκβιάζει λέγοντας πως θα μεταφέρει την έδρα της τράπεζας στην Ελλάδα για να τις πάρει;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Μάλιστα. Έτσι είναι.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ρωτάει στο σημείο αυτό αν είναι περίεργο να δανείζονται με τόσα πολλά εκατομμύρια εύρωστοι εφοπλιστές και μάλιστα να υποχρεώνονται από την τράπεζα να αγοράσουν με το δάνειο μετοχές της. Ο κ. Πουτζιουρής σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα που υπάρχουν στα δημοσιεύματα, μέχρι σήμερα ερευνώνται ως αντικείμενα ποινικού ενδιαφέροντος;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Βεβαίως ερευνώνται. Ορισμένες υποθέσεις έχουν μάλιστα καταχωρηθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επισφάλειες που είχαν διαπιστωθεί, εξακολουθούν σήμερα να έχουν σχέση με το άνοιγμα και την κατάρρευση της τράπεζας;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Ναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δικαιούται ο δημοσιογράφος να βγει και να πει ότι αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Είναι υποχρέωσή του να το πει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν καταλογίζονται σε εταιρίες του κ. Βγενόπουλου πρόστιμα για χειραγώγηση, ο δημοσιογράφος πρέπει να περιμένει τη «νεκροψία» για να το γράψει;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Αν δεν τον γράψει, δεν θα είναι δημοσιογράφος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούσε να πάρει η Λαϊκή τράπεζα να πάρει μέτρα για να περιορίσει τους κινδύνους;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Είχε τη δυνατότητα, διότι τα προβλήματα της είχαν επισημανθεί από το 2007. Όχι μόνο όμως δεν πήρε μέτρα, αλλά συνέχισε να ακολουθεί την ίδια επικίνδυνη τακτική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν ή δεν είχαν ευχέρεια να πάρουν μέτρα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Φυσικά και είχαν. Όπως φαίνεται δεν το έκαναν επειδή δεν τους βόλευε.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υπενθυμίζει στο σημείο αυτό ότι στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής και εκζητούμενο και διεθνώς καταζητούμενο σήμερα Ευθύμιο Μπουλούτα είχε επιβληθεί το 2011 πρόστιμο 100.000 ευρώ για ψευδή δήλωση αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της τράπεζας. Συγκεκριμένα ο κ. Μπουλούτας έλεγε ότι η τράπεζα δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα, ενώ την ίδια περίοδο ελάμβανε έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA.

Μιλώντας για την περιβόητη ΑΜΚ της MIG, ο συνήγορος υπεράσπισης και ο μάρτυρας υπενθυμίζουν ότι πριν από την ΑΜΚ η Λαϊκή κατείχε ποσοστό της MIG άνω του 95%. H Λαϊκή δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ αλλά δανειοδοτεί πρόσωπα για να συμμετάσχουν. Τελικά μετά την ΑΜΚ η Λαϊκή βρίσκεται να κατέχει στη MIG ποσοστό λίγο πάνω από 6%. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτάει τον μάρτυρα αν αυτό έπρεπε να ερευνηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη, με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πρόσωπα που κάλεσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς στην Ελλάδα να καταθέσουν, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης πριν την πάρει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, είναι τα ίδια πρόσωπα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Φυσικά και είναι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αφού έχουν κληθεί κι έχουν δώσει υπομνήματα, συκοφαντούνται όταν γράφουν γι’ αυτούς οι δημοσιογράφοι; Δεν είναι οι άνθρωποι αυτοί αντικείμενο έρευνας;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Είναι φυσικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέει ο δημοσιογράφος έχουν διαψευσθεί από κανέναν;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Απ’ όσο γνωρίζω, όχι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δει ποτέ καλούμενο από τις Αρχές μιας άλλης χώρας, να ζητάει από τη χώρα του να μην δοθεί δικαστική συνδρομή για λόγους εθνικού συμφέροντος;

ΠΟΥΤΖΙΟΥΡΗΣ: Δεν το έχω ξαναδεί. Και μάλιστα ο κ. Βγενόπουλος δεν το ζήτησε -απ’ όσο έχω διαβάσει- μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τον κ. Ζολώτα.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υπενθυμίζει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίστηκε στο Εφετείο και ως συνήγορος των εκζητούμενων Μπουλούτα και Φόρου, ενώ την ίδια ημέρα έφερε υπαλλήλους της MIG να διαδηλώσουν έξω από τον χώρο του δικαστηρίου.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο κ. Ζολώτας όπως έχει προκύψει από τις εκθέσεις χρωστάει 712 εκατ. στη Λαϊκή. Διώκεται ο κ. Βγενόπουλος στην Κύπρο επειδή εμφανίζεται να είναι πίσω από τον κ. Ζολώτα;

ΠΟΥΤΖΙΟΡΗΣ: Η δίωξη έχει ασκηθεί γιατί ερευνάται αν ο κ. Ζολώτας χρημάτισε τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Χριστόδουλο Χριστοδούλου κατ’ εντολή του κ. Βγενόπουλου.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο στις 9:00 με την εξέταση κι άλλων μαρτύρων υπεράσπισης.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ