Δικαιώθηκε δικαστικά η Κύπρος για το "κούρεμα" καταθέσεων

Δικαιώθηκε δικαστικά η Κύπρος για το «κούρεμα» των καταθέσεων κερδίζοντας μία από τις τέσσερις υποθέσεις προσφυγών, που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία για υποθέσεις που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

58adb0581dc524895a8b46a7

Ειδικότερα, δυο πολωνοί επενδυτές είχαν προσφύγει δικαστικά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί, όπως ισχυρίζονταν, τα μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών, ισοδυναμούσαν με παράνομη απαλλοτρίωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.

Οι δύο προσφεύγοντες μάλιστα, αξίωναν αποζημίωση 306.472 ευρώ για απώλεια κεφαλαίων και 3,8 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο ωστόσο, απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή και κάλεσε τους δύο Πολωνούς να καταβάλλουν 114.300 ευρώ στη Λευκωσία για τα έξοδα της διαιτησίας και 1,1 εκατ. ευρώ για τα δικηγορικά έξοδα εκπροσώπησης της κυπριακής κυβέρνησης.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο, εν όψει της κατάληξης του επί της ουσίας της υπόθεσης, έκρινε ότι δεν χρειαζόταν να αποφανθεί επί της ένστασης της Δημοκρατίας ότι η Διμερής Σύμβαση Προστασίας των Επενδύσεων Πολωνίας-Κύπρου έχει υπερακοντιστεί από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οι άλλες μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις είναι στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes – ICSID) που εδρεύει στο Παρίσι. Οι δύο αφορούν προσφυγές Ελλήνων επενδυτών και η άλλη την υπόθεση της FBME. H πιο γνωστή είναι αυτή της MIG και άλλων επενδυτών, που διεκδικούν ποσά της τάξεως του Euro1,2 δισ. με τον ισχυρισμό ότι η Λαϊκή Τράπεζα καταστράφηκε από παράνομες πράξεις και παραλείψεις οργάνων και εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.