Newsroom

Newsroom

Διεκόπη για τις 18 Δεκεμβρίου η δίκη Μαντέλη

Για τις 18 Δεκεμβρίου διεκόπη η δική του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση χρηματικού ποσού που φέρεται να…

Για τις 18 Δεκεμβρίου διεκόπη η δική του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση χρηματικού ποσού που φέρεται να έλαβε από την Siemens, μετά από σωρεία ενστάσεων. 

Ο πρώην υπουργός σε δηλώσεις του εντός και εκτός του δικαστηρίου επανέλαβε ότι το ποσό των 450 χιλιάδων γερμανικών μάρκων που έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήταν προεκλογική χορηγία και όχι μίζα για την υπογραφή της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ το 1997.ωΤην κατηγορία αρνήθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού είχαν ζητήσει την αποβολή των συνηγόρων του Δημοσίου και του ΟΤΕ από την Πολιτική Αγωγή, πράγμα το οποίο δεν έγινε δεκτό

Η διαδικασία ξεκίνησε με ενστάσεις που υπέβαλε η υπεράσπιση, με πρώτη την μη νομιμοποίηση -όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι κατηγορουμένων- της παράστασης των συνηγόρων του οργανισμού και του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής, διεκδικώντας το ποσό των 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους συγκατηγορουμένους του, για ζημιά που υπέστη, ενώ ο ΟΤΕ δια των συνηγόρων του δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής, με συμβολική διεκδίκηση για πόσο 10 ευρώ. Ο Οργανισμός έχει δηλώσει επιφύλαξη για επιπλέον απαίτηση, που μελλοντικά θα διεκδικήσει από τα αστικά δικαστήρια.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται – χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο κ. Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου. η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενος της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις υποβλήθηκαν από την πλευρά των κατηγορουμένων αιτήματα αναβολής της δίκης, τα οποία όμως δεν ικανοποίησε το δικαστήριο με ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας Παν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή της δίκης για λόγους, όπως είπε, δημοσίου συμφέροντος.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…