Newsroom

Newsroom

Διαταραχές στην έμμηνο ρύση έχει το 40% των εφήβων

Σεξουαλικές σχέσεις έχει το 47% των εφήβων ηλικίας 15 – 19 ετών στην Ελλάδα. Συνεπώς, η σωστή ενημέρωση για τις…

periodos

Σεξουαλικές σχέσεις έχει το 47% των εφήβων ηλικίας 15 – 19 ετών στην Ελλάδα. Συνεπώς, η σωστή ενημέρωση για τις μεθόδους αντισύλληψης είναι καλύτερη από την άγνοια ή τις αόριστες συμβουλές για αποχή, ενώ το αντισυλληπτικό δισκίο αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο.
Επιπλέον, ο αντισυλληπτικός κολπικός δακτύλιος και τα ενέσιμα σκευάσματα μακράς διαρκείας είναι πρακτικά, καθώς δεν απαιτούν καθημερινή λήψη. Όσον αφορά την ορμονική αντισύλληψη, πρέπει να συνδυάζεται με τη χρήση προφυλακτικού σε όλες τις περιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, το 40% των νεαρών κοριτσιών πηγαίνουν στο γιατρό όταν αντιμετωπίζουν διαταραχή με την έμμηνο ρύση τους, ενώ το 54% των κοριτσιών ηλικίας 13,5 – 19 ετών είναι θετικό σε κάποιον τύπο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Επίσης, το 4% των νέων κοριτσιών υποβάλλεται σε παρατεταμένες και επώδυνες θεραπείες για κονδυλώματα κι ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Ο εμβολιασμός κατά την ηλικία των 12 – 15 ετών φαίνεται να είναι απόλυτα ασφαλής και προστατεύει ολοκληρωτικά από την εμφάνιση και τις επιπτώσεις της λοίμωξης από HPV. Στις χώρες όπου τα κορίτσια εμβολιάζονται συστηματικά κατά τη σχολική ηλικία, τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό έχουν ελαττωθεί σημαντικά.
Τα γυναικολογικά προβλήματα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι συχνά, αλλά οι έφηβες δεν καταφεύγουν στους γονείς τους ή στους ειδικούς κι έχουν ελλιπή πληροφόρηση για θέματα σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει στο σώμα τους η ωρίμανση, με την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον προληπτικό εμβολιασμό εναντίον του HPV.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στο 1ο σεμινάριο «Πρόσφατες εξελίξεις στην παιδική και εφηβική γυναικολογία», που διοργανώνει αύριο και μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ), η Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ και η Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαταραχές της περιόδου στις έφηβες εκδηλώνονται είτε ως ελάττωση (<21 ημέρες) είτε ως αύξηση (>35 ημέρες) της διάρκειας του κύκλου, είτε ως παρατεταμένη αιμορραγία, που συμβαίνει τα πρώτα έτη μετά την έναρξη της περιόδου και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναιμία.
Μερικές φορές, η εμφάνιση περιόδου (εμμηναρχή) μπορεί να καθυστερήσει (>14 ετών στα κορίτσια που δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σημείο εφηβείας και κάτω των 16 ετών, όταν έχουν αναπτυχθεί οι μαστοί και η τρίχωση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική ή να οφείλεται σε ανωμαλίες των χρωματοσωμάτων, απλασία της μήτρας, άλλες συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, υποσιτισμό, διαταραχές της διατροφής (νευρογενής ανορεξία) και έντονη αθλητική δραστηριότητα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…