Newsroom

Newsroom

Διακόπηκε για τις 12 Δεκεμβρίου η δίκη του Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση Siemens

Σε νέα διακοπή λόγω κωλύματος δικηγόρων, για τις 12 Δεκεμβριου 2013, της δίκης με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Μεταφορών…

madelis

Σε νέα διακοπή λόγω κωλύματος δικηγόρων, για τις 12 Δεκεμβριου 2013, της δίκης με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντελη οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι δικαστές του Τριμελούς Εφτειου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το δικαστήριο πάντως ομόφωνα απέρριψε το αίτημα του κατηγορούμενου για αναβολή της δίκης.

Ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επανέλαβε την άποψη ότι η δίκη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει να γίνει «μια ώρα νωρίτερα».

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επρόκειτο να δικάσει τον πρώην υπουργό Τάσου Μαντέλη ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που φέρεται να έλαβε από τη Siemens.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τάσος Μαντέλης νομιμοποίησε παράνομα χρήματα που έλαβε από τη γερμανική εταιρεία για την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.

Στο εδώλιο μαζί με τον Τάσο Μαντέλη – ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία και όχι αντάλλαγμα – παραπέμπονται επίσης οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων.

Τα χρήματα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι με το βούλευμα του εφετείου απαλλάχθηκε από την κατηγορία για την υπόθεση ο Δημήτριος Νέγρης και έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, λόγω κινδύνου παραγραφής, έπειτα από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών, που χειρίζονται συνολικά την υπόθεση των αποκαλούμενων «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…