Newsroom

Newsroom

Διαβάστε τις αποκαλύψεις του Documento για τον "πόλεμο" στην ελληνική Μασονία

Πόλεμος με έπαθλο τη νομή της εξουσίας μαίνεται στο εσωτερικό της ελληνικής μασονίας, όπως αποκάλυψε το Documento της περασμένης Κυριακής. Αφορμή στάθηκαν τα ευρήματα των ορκωτών ελεγκτών και συγκεκριμένα ένα οικονομικό σκάνδαλο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που ήρθε στην επιφάνεια, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά οι λόγοι είναι βαθύτεροι.

59941bf81dc5249a6c8b465f 1

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος (ΜΣΤΕ), η οποία εδρεύει στην οδό Αχαρνών, ιδρύθηκε το 1811. Πρόκειται για ένωση προσώπων, η οποία αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του τεκτονισμού.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα και συγκεκριμένα το 1928 ιδρύθηκε το Τεκτονικό Ιδρυμα, μια διαφορετική οντότητα η έδρα της οποίας βρίσκεται έως και σήμερα επίσης στην οδό Αχαρνών. Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του ιδρύματος, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 2 ΦΕΚ της 4ης Ιανουαρίου 1928, το Τεκτονικό Ιδρυμα διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο ονομάζεται Αδελφάτο και αποτελείται από τα εκάστοτε εκλεγμένα μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Με λίγα λόγια Ιδρυμα και ΜΣΤΕ έχουν ουσιαστικά την ίδια διοίκηση, όπως ορίζεται άλλωστε από το σχετικό ΦΕΚ.

Εκτός από αυτά, το 2009 ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία Τεκτονική Αδελφότητα και διακριτικό τίτλο Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Πρόκειται για σωματείο που είναι διαφορετικό από τη ΜΣΤΕ, η οποία αποτελεί ένωση προσώπων.

Τα 11 μέλη του Αδελφάτου εκλέγονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Οι εκλογές διενεργούνται κάθε τρία χρόνια τον μήνα Ιανουάριο. Στην Ελλάδα λειτουργούν σε πανελλαδικό επίπεδο περί τις 110 στοές, τα μέλη των οποίων ανέρχονται σε περίπου 5.000. Κάθε στοά εκλέγει τρεις αντιπροσώπους, οι οποίοι στη συνέχεια ψηφίζουν για να εκλεγεί το ενδεκαμελές Αδελφάτο.

Τον Νοέμβριο του 2015 η τότε διοίκηση με Μεγάλο Διδάσκαλο τον Γεώργιο Βασιλογεώργη, η οποία είχε προκύψει από τις αρχαιρεσίες του Ιανουαρίου του 2013, ανέθεσε έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρεία ορκωτών λογιστών με την επωνυμία ΣΟΛ ορκωτοί λογιστές Crowe Horwarth τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2012-2015. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν έλλειμμα στα οικονομικά το οποίο ανερχόταν σε 292.000 ευρώ.

Η τότε διοίκηση ζήτησε εξηγήσεις για το έλλειμμα από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ο οποίος απάντησε πως ο ίδιος είχε υπεξαιρέσει αυτό το ποσό προκειμένου να βοηθήσει δύο οικογένειες που είχαν οικονομικό πρόβλημα. Υποστήριξε επίσης ότι αυτό δεν συνέβαινε μόνο την εν λόγω τριετία αλλά από το 2006 και μετά. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη. Τον Ιανουάριο του 2016 κατατέθηκε σε βάρος του από την τότε διοίκηση τόσο μηνυτήρια αναφορά όσο και αγωγή, όπως και ασφαλιστικά μέτρα. Τα τελευταία εκδικάστηκαν λίγους μήνες μετά και το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του λογιστή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους