Newsroom

Newsroom

Διαβάστε τις αποκαλύψεις του Documento για τον Άδωνη Γεωργιάδη και τις φαρμακευτικές

Το Novartis-gate δεν είναι οικονομικό σκάνδαλο. Είναι η απόδειξη ότι η ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία έχει διαπλέξει έναν κύκλο συμφερόντων ο οποίος περιλαμβάνει πολιτικούς, δημοσιογράφους και φυσικά τα πρόσωπα εκείνα που παίρνουν αποφάσεις στον τομέα του φαρμάκου.

58c922fb1dc524b2348b477b

Έρευνα: Κώστας Βαξεβάνης, Βαγγέλης Τριάντης, Βασίλης Ανδριανόπουλος

Η Novartis και άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες κέρδισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε μια νύχτα με απόφαση του Αδωνη Γεωργιάδη, η οποία υπεγράφη κυριολεκτικά στην έξοδό του από το υπουργείο.

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε Ελλάδα και Αμερική είναι πλούσιες σε στοιχεία που αποδεικνύουν πώς η γνωστή βιομηχανία φαρμάκου χρησιμοποιούσε τις ίδιες πολιτικές πώλησης που είχε για τα φάρμακα και για ανθρώπους. Στην Ελλάδα έστησε γύρω της έναν κύκλο ισχυρών συμφερόντων και προώθησης, που δεν έχει καμιά σχέση ούτε με επιχειρηματικό παιχνίδι ούτε φυσικά με την έννομη τάξη.

Στη διάθεση του Documento υπάρχουν δύο αποκαλυπτικά βίντεο. Στο πρώτο ο αντιπρόεδρος της εταιρείας εξομολογείται σε συνάντηση στελεχών την ύπαρξη φιλικών προσώπων στην πολιτική με κύριο τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, στον οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σχέση. Στο δεύτερο βίντεο υποψήφιοι βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δράση εμφανίζονται σε ιδιωτικό πάνελ της Novartis με συντονιστή τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο πριν από τις εκλογές του 2012. Φυσικά δεν πρόκειται για γενική προεκλογική συζήτηση, αφού δεν είναι καλεσμένα άλλα κόμματα ή πρόσωπα, αλλά για διαδικασία προώθησης των εκλεκτών υποψηφίων προς τους εργαζομένους στην εταιρεία.

Δώρο της τάξης των 65 εκατ. προς τις φαρμακευτικές, αλλά κυρίως προς τη Novartis, φαίνεται πως έκανε ο Αδωνης Γεωργιάδης έξι μέρες προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας. Αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης «ειδικής χονδρικής τιμής» στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), πρόσφερε στις φαρμακοβιομηχανίες 13% επιπλέον κέρδος που έως εκείνη την υπουργική απόφαση έπρεπε να αφαιρεθεί προκειμένου να υπολογιστεί η λιανική τιμή. Ετσι, ενώ στους καταλόγους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) τα φάρμακα εμφανίζονται με χαμηλότερες χονδρικές τιμές, καταλήγουν να πληρώνονται με υψηλότερες λιανικές τιμές από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το δημόσιο, αλλά και από τον ασφαλισμένο. Η εσπευσμένη απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη μάλιστα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μία μέρα μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο, δηλαδή στις 10 Ιουνίου 2014.

Παρότι αρκετές φαρμακοβιομηχανίες κέρδισαν από τις «ρυθμίσεις Αδωνη», τη μερίδα του λέοντος πήρε η Novartis, η οποία ανέβασε με τον τρόπο αυτό τις λιανικές τιμές των ακριβών φαρμάκων (φάρμακα για χρόνιες και ανίατες ασθένειες). Ο διάδοχος του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Μάκης Βορίδης, μόλις 20 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με μια δισέλιδη υπουργική απόφαση φροντίζει κι αυτός για το κέρδος στα φάρμακα που αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αυτή τη φορά υπέρ των φαρμακοποιών.

Μετά τη σημερινή αποκάλυψη του Documento, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ξαναδεί κάποιος δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στις 15 Ιουνίου 2014, το οποίο αναφέρει πως μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης έθεσε όρο στον Σαμαρά να αναλάβει τις αρμοδιότητες για τα φάρμακα στο υπουργείο ο Μ. Βορίδης και όχι ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Γιατί άραγε τέτοιο «δέσιμο» με τα φάρμακα;

Δωράκι Αδωνη στις φαρμακοβιομηχανίες

Τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία αφορούν συνήθως ανίατες, σπάνιες ή χρόνιες ασθένειες, αποτελούν δαπάνη που υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο και σε ποσοστό 95% αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης στις 21 Ιανουαρίου 2014, η τιμολόγηση των ΦΥΚ προκειμένου να προκύψει η λιανική τιμή φαρμακείου γίνεται ως εξής:

Από τη χονδρική τιμή του φαρμάκου αφαιρείται το 13% και έτσι έχουμε τη λεγόμενη «νοσοκομειακή τιμή». Στη νοσοκομειακή τιμή προστίθεται 2% και έτσι υπολογίζεται η ειδική χονδρική τιμή (ΕΧΤ). Εάν η ΕΧΤ είναι έως 200 ευρώ, προστίθεται ποσοστό 16% ως κέρδος του ιδιωτικού φαρμακείου και ΦΠΑ. Αν η ΕΧΤ είναι άνω των 200 ευρώ, προστίθενται 30 ευρώ ως κέρδος του φαρμακείου και στη συνέχεια ΦΠΑ για να καταλήξουμε στη λιανική τιμή πώλησης από το φαρμακείο.

Στις 3 Ιουνίου 2014 όμως και ενώ εντείνονται οι φήμες ότι ο Αδ. Γεωργιάδης δεν θα είναι πια στο υπουργείο Υγείας, υπογράφει άλλη απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της λιανικής τιμής των ακριβών φαρμάκων. Σε αυτή την απόφαση, η οποία είναι πανομοιότυπη με προηγούμενες, λείπει μία μόλις παράγραφος και συγκεκριμένα αυτή που ορίζει ότι για να προκύψει από τη χονδρική τιμή η ΕΧΤ, γίνεται έκπτωση 13%. Ετσι, στη χονδρική τιμή προστίθεται το 2% ως κέρδος του εμπόρου, το κέρδος του φαρμακοποιού και ο ΦΠΑ και βγαίνει η λιανική τιμή.

Από τα στοιχεία τιμών φαρμάκων που υπάρχουν στον ΕΟΦ προκύπτει πως με τον τρόπο αυτό οι λιανικές τιμές είναι κατά πολύ ανεβασμένες, ενώ υπάρχουν ακόμη και φάρμακα που ενώ έχουν πιο χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης, καταλήγουν να πωλούνται πιο ακριβά στη λιανική.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό