Δημοψήφισμα στην Ελβετία για την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την πιθανή απαγόρευση των πυρηνικών σταθμών στη χώρα σε δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα την Κυριακή 21 Μαΐου.

5920ac991dc524a9508b4619

Η λεγόμενη «Ενεργειακή Στρατηγική 2050» προτείνει την επιδότηση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέτοντας τέρμα στην κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, πριν την σταδιακή κατάργηση των πέντε ενεργών πυρηνικών μονάδων της Ελβετίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το νομοσχέδιο τελικά θα περάσει, αν και η υποστήριξή του έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι υπεύθυνες για λιγότερο από το 5% της ανανεώσιμης ενεργειακής κατανάλωσης της Ελβετίας, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια παρέχει το 60% τοις εκατό, και η πυρηνική το 35%.

Ο νόμος έχει ως στόχο να τετραπλασιάσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελβετία από 2,821 σε 11,4 γιγαβατώρες μέχρι το 2035. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποκτήσουν χαρακτηρισμό «εθνικού συμφέροντος», βοηθώντας στην αντιμετώπιση νομικών προκλήσεων για τις πιθανές περιβαλλοντικές ή αισθητικές επιπτώσεις ενός έργου ΑΠΕ.

Τα χρήματα για τις κρατικές επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προέλθουν από την άνοδο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τη συλλογή επιπλέον 480 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ετησίως (440 εκατομμυρίων ευρώ). Κονδύλια ίσως διατεθούν επίσης για την υποστήριξη ζημιογόνων υδροηλεκτρικών επιχειρήσεων, καθώς και για την οικοδόμηση νέων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελβετία δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σχεδιάζει την απεξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια. Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, η Γερμανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς ως το 2022.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…