Δεύτερη ημέρα απεργίας πείνας για τους ασθενείς του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού – Πώς αντιδρά η κυβέρνηση

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι ασθενείς του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος" των φυλακών Κορυδαλλού, μετά από 22 ημέρες αποχής από τα φάρμακά τους. Ζητούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και στο χώρο όπου νοσηλεύονται οροθετικοί κρατούμενοι καθώς και νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αρθεί η "κατάργηση", όπως λένε, του νόμου Παρασκευόπουλου περί αποφυλάκισης όσων έχουν υψηλό βαθμό αναπηρίας.

nosokomeio korydallou

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου οι ασθενείς του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” των φυλακών Κορυδαλλού, μετά από 22 ημέρες αποχής από τα φάρμακά τους. Ζητούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και στο χώρο όπου νοσηλεύονται οροθετικοί κρατούμενοι καθώς και νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αρθεί η “κατάργηση”, όπως λένε, του νόμου Παρασκευόπουλου περί αποφυλάκισης όσων έχουν υψηλό βαθμό αναπηρίας.

Η απεργία πείνας αποφασίστηκε μετά το θάνατο ενός ακόμα καρκινοπαθή και σε αυτή συμμετέχουν 87 όπως γράφουν στο λογαριασμό που διατηρούν στο twitter, #kolastirio. “Μετράμε τους νεκρούς μας”, γράφουν χαρακτηριστικά:

 

 

Οι ασθενείς ζητούν άμεση συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου και τονίζουν σε μήνυμά τους «μετράμε τους νεκρούς μας στο κολαστήριο του Κορυδαλλού» ενώ ενημερώνουν ότι υπάρχουν άλλοι δύο ασθενείς από τις φυλακές που είναι ετοιμοθάνατοι σε δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά στο νόμο Παρασκευόπουλου που προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων με υψηλό βαθμό αναπηρίας (ν. 4322/2015), οι κρατούμενοι υποστηρίζουν πως έχει καταστεί ανενεργός από συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. “Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, μετά από πέντε αποφάσεις δικαστηρίου του Πειραιά που έβαλαν “φρένο” σε αιτήματα αποφυλακίσεων και πλέον λειτουργούν σαν νομολογία”, είπε στο koutipandoras.gr ασθενής – κρατούμενος στο νοσοκομείο των φυλακών. “Εμείς παρανομήσαμε και το πληρώνουμε, εκείνοι παρανομούν αλλά ποιός τους ελέγχει;” συμπληρώνει.

 

 

Οι ασθενείς επιβεβαιώνουν πως οι συνθήκες διαβίωσης στο νοσοκομείο είναι καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν ένα χρόνο πριν κι είχαν αποτυπωθεί σε φρικιαστικές εικόνες, αλλά αποδίδουν αυτή τη βελτίωση στη μη μεταφορά στο “Άγιος Παύλος” ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, προκειμένου να διατηρείται σχετικά χαμηλά ο αριθμός των νοσηλευομένων. 

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση, το νοσοκομείο έχει υποδομές για 60 ασθενείς αλλά τώρα, μετά τη σχετική αποσυμφόρηση, νοσηλεύονται 134 άτομα, δηλαδή πάνω από τα διπλάσια από τα προβλεπόμενα.
Λιγότερο από 2 τ.μ. ανά άτομο για τους οροθετικούς

Όσον αφορά στο στην ψυχιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου, όπου κρατούνται οι οροθετικοί κρατούμενοι, οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως δεν παρέχεται τακτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως προβλέπεται και παραπέμπουν σε καταδικαστική απόφαση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το χώρο αυτό. 

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνονται μαρτυρίες των προσφευγόντων κρατουμένων όπου γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για προσωπικό χώρο μικρότερο των δύο τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο, λουτρά όπου δεν υπήρχαν τα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής και φαγητό με χαμηλή θρεπτική αξία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διαπίστωσε αφενός ότι οι συνθήκες κράτησης και υγιεινής ήταν ανεπαρκείς για τα άτομα που κρατούνται στο νοσοκομείο των φυλακών, αφετέρου παρατυπίες κατά την διαχείριση της ιατρικής περίθαλψης.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Μετά από σημερινή σχετική παρότρυνση του ίδιου του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου στο οποίο παρουσιάζουν τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί ή θα παρθούν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ήδη 50 κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου, λόγω της αναπηρίας τους, 44 με 67% και 6 με 80%. 

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας δρομολογούν από κοινού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλ. τις φυλακές. Προβλέπεται ενίσχυση των Περιφερειακών Ιατρείων, των Ειδικών Κέντρων Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, τα υπουργεία διαπιστώνουν ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο Υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη, λένε από την κυβέρνηση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…