Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων

Βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια είναι η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης…

dendias 13

Βασικός άξονας στη συζήτηση που διενεργείται για τα «κόκκινα» δάνεια είναι η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο για έξοδο από την κρίση, με σαφή οδικό χάρτη, μειώσεις εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, περικοπές του ενεργειακού κόστους, μείωση του φορολογικού βάρους και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει το Πτωχευτικό Δίκαιο ώστε να μην εγκλωβίζεται ο επιχειρηματίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ώστε να δημιουργηθούν παράλληλες διαδικασίες, συγκεκριμένου χρόνου, για να απελευθερωθούν εκείνες οι επιχειρηματικές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες. 

«Προσέλκυση κεφαλαίων και απελευθέρωση δέσμιων επιχειρηματικών κεφαλαίων» είναι ο στόχος μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά.  

Σε ερώτηση επιχειρηματία για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους του εξαγωγέα κατά 50% και επενδύσεις στις υποδομές.

Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι δεν είναι παραδεκτή η βία και πως «σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στην Ερμού την περασμένη Κυριακή, δεν τιμούν τη χώρα». Επανέλαβε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και θα προσμετρηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου σε λίγους μήνες. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών εκτίμησε ότι το μέτρο θα πάει καλά. Ανέφερε ότι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θα πραγματοποιήσει μελέτη για την αποτελεσματικότητα του μέτρου τον Μάρτιο του 2015.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, εξέφρασε εμπιστοσύνη στον επιμελητηριακό θεσμό προκειμένου να γίνει πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στα προβλήματα ρευστότητας, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και κόστους δανεισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος. 

«Πρέπει να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν λύση στο θέμα των “κόκκινων” δανείων. Μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θα παρέχει δυνατότητες αναδιάρθρωσης, αλλά θα επιτρέπει κυρίως την ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις, με ανταγωνιστικό κόστος» είπε ο κ. Μίχαλος. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση και την έξοδο των τραπεζών στις αγορές, τα επιτόκια των χορηγήσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν απαγορευτικά σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι απαιτούνται κινήσεις όπως:
– Επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.
– Εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την πρόταση των Επιμελητηρίων: κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

Πηγή: enet.gr

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…