"Δεν θα τον έπαιρνε ούτε ως βοηθό": To protagon προκαλεί προσπαθώντας να αποδομήσει τον Στίβεν Χόκινγκ (καυστικά σχόλια στο twitter)

Με ένα προκλητικό άρθρο το protagon προσπαθεί να αποδομήσει τον Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζοντας ότι κάνει μάρκετινγκ και όχι επιστήμη και…

stiven

Με ένα προκλητικό άρθρο το protagon προσπαθεί να αποδομήσει τον Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζοντας ότι κάνει μάρκετινγκ και όχι επιστήμη και ότι ένας διάσημος Έλληνας επιστήμονας είχε δηλώσει ότι «δεν θα τον έπαιρνε ούτε ως βοηθό». Το άρθρο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και καυστικά σχόλια στο twiiter με το #protagon_science να γίνεται χθες ανάρπαστο.

Ο Χόκινγκ οφείλει τη διασημότητά του και στην αναπηρία του λόγω του γενναίου αγώνα που έχει δώσει για να τα καταφέρει, ωστόσο δεν κατείχε την έδρα του Νεύτωνα και του Μπάμπατζ στο Κέμπριτζ επειδή είναι ανάπηρος αλλά επειδή είναι κορυφαίος φυσικός . Προφανώς ο Χόκινγκ ενόχλησε και για τις απόψεις του, αφού όχι μόνο επαναλαμβάνει ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει Θεός αλλά επιπλέον τόλμησε να πει ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλευση των ρομπότ, αλλά ότι αυτό γίνεται σε συνθήκες καπιταλισμού.

Παραθέτουμε το άρθρο για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα

Τι κάνει ο Χόκινγκ; Επιστήμη ή μάρκετινγκ;

Η παγκοσμίου ενδιαφέροντος επιστημονική ανακοίνωση τής NASA για τον πλανήτη Αρη είχε ως φυσικό αποτέλεσμα την αναζωπύρωση των διαφόρων θεωριών περί τής ύπαρξης άλλων, εξωγήινων πολιτισμών, του ερωτήματος περί του τρόπου δημιουργίας του σύμπαντος και -ασφαλώς- τής πίστης στον Θεό. Ερωτήματα και ανησυχίες που επανέρχονται κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι καινούριο για ό,τι μπορεί να είναι αυτό που μας περιβάλλει. Κάπως έτσι, επανήλθε στην επικαιρότητα ο Στίβεν Χόκινγκ και οι δηλώσεις του για την άρνησή του να πιστέψει στην ύπαρξη ενός ανώτερου όντος που έπλασε το σύμπαν. 

«Δεν πιστεύω στον Θεό» επαναλαμβάνει ο Χόκινγκ για πολλοστή φορά. Και τα media σπεύδουν και αναπαραγάγουν τη δήλωσή του. Γιατί ο Χόκινγκ,όπως και να το κάνουμε, «πουλάει». Ειδικά μάλιστα μετά την περυσινή ταινία για τη ζωή του που έδωσε στον πρωταγωνιστή της, τον Εντι Ρεντμέιν, το Οσκαρ Α’  ανδρικού ρόλου. Αναμφίβολα ο διάσημος φυσικός αποτελεί μια μοναδική περίπτωση, κυρίως λόγω τής ασθένειάς του που τον έχει καθηλώσει στο αναπηρικό καροτσάκι από τα νεανικά του χρόνια ενώ και η ομιλία του γίνεται μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης για αυτόν συσκευής. Με το «Χρονικό του χρόνου» εκλαϊκευσε σε μεγάλο βαθμό δυσνόητα επιστημονικά θέματα, προσφέροντας την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο που ενδιαφερόταν σχετικά, να μυηθεί περισσότερο σε αυτά. Και σίγουρα έχει μια δεδομένη επιστημονική αξία.

Ωστόσο ο Χόκινγκ δεν παύει να είναι σταρ.  Και, ως σταρ, απασχολεί τα media και με την προσωπική του ζωή, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους σπουδαίους επιστήμονες. Αλλά και η κάθε δήλωσή του αποκτά σημασία, συνήθως μεγαλύτερη από την ουσία που εμπεριέχει. Το ότι υπάρχει μια δεδομένη διαχρονική κόντρα μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, αυτό δεν είναι είδηση. Ας πούμε, τι να πει και ο Γαλιλαίος; Μια κόντρα που συχνά παίρνει υπερβολικές διαστάσεις, με διάφορες αφορμές. Αλλά όταν δηλώνει ο Χόκινγκ “είμαι άθεος”, αμέσως κινητοποιείται ο γαλαξίας… Βέβαια εκεί που φαίνεται να έχει δίκαιο είναι στην -περισσότερο φιλοσοφική και λιγότερο επιστημονική- δήλωσή του, ότι αν έρθουμε σε επαφή με τους εξωγήινους και είναι πιο προηγμένοι τεχνολογικά από εμάς, δεν είναι απίθανο να μας αφανίσουν. Τουλάχιστον στην ανθρώπινη ιστορία, όποτε ένας πιο προηγμένος πολιτισμός ερχόταν σε επαφή με κάποιον λιγότερο προηγμένο, τον κατέσφαζε…

Μπορεί να ακούγεται κάπως πολιτικά μη ορθό αλλά, από ένα σημείο και μετά, αναρωτιέται κανείς αν ο Χόκινγκ δεν κατάφερνε τα όσα κατάφερε, υπερβαίνοντας μια αντικειμενικά υπεράνω περιγραφής και κατανόησης κατάσταση, την αρρώστια του, το πόσο θα ασχολούμασταν μαζί του. Βέβαια αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνον τα μέλη τής επιστημονικής κοινότητας μπορούν να απαντήσουν, εξαιτίας των ειδικών γνώσεών τους. Διάσημος Έλληνας επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό, σε παλαιότερη συνέντευξή του σε Έλληνα συνάδελφο, έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την επιστημονική αξία του Χόκινγκ, δηλώνοντας, ίσως με κάποια δόση υπερβολής ότι «δεν θα τον έπαιρνα ούτε για βοηθό μου».  Φυσικά, το να θίξει κάποιος ένα τέτοιο εξαιρετικά λεπτό θέμα είναι «ταμπού», αφού σχεδόν αμέσως θα χαρακτηριστεί ρατσιστής, δεχόμενος άπειρες επιθέσεις από άπειρες πηγές. Οπότε, τουλάχιστον δημοσίως, σπανίως ο Χόκινγκ αμφισβητείται.

Το σύμπαν που μας περιβάλλει είναι αχανές. Ομοίως και το “σύμπαν” του παγκόσμιου μάρκετινγκ σε όλους τους χώρους: σόου μπίζνες, σπορ, πολιτική, επιστήμη. Η τέχνης τής επικοινωνίας πολλές φορές υποκαθιστά την ίδια την πραγματικότητα. Είναι ο Χόκιγνκ το ίδιο καλός επιστήμονας σε σχέση με την προβολή που αφειδώς τού παρέχουν τα media; Σε αυτό, μόνον οι συνάδελφοί του επιστήμονες μπορούν να τοποθετηθούν με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αλλά θέλουν; 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…