Δεν τα βρίσκουν πουθενά Τραμπ – Μέρκελ: Βγήκαν "μαχαίρια" στη Σύνοδο

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν Ντόναλντ Τραμπ και Άνγκελα Μέρκελ στη Συνόδο των G7 στην ιστορική πόλη της Ταορμίνα στην Σικελία αφού όπως φάνηκε οι δυο τους δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σχεδόν σε τίποτα, ενώ κανείς δεν φάνηκε διατεθειμένος να βάλει λίγο νερό στο κρασί του.

592975851dc52446588b45ad

Ενδεικτικό της μεταξύ τους έντασης είναι το γεγονός ότι αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος και στη συνέχεια και η Γερμανίδα Καγκελάριος ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε μόνο σε μια δήλωση μέσω του twitter στο οποίο «πανηγύριζε» για τα κατορθώματά του στη Σύνοδο.

Έτσι μετά το τέλος της Συνόδου ο Τραμπ αποφάσισε να επισκεφτεί Αμερικανούς στρατιώτες.

Η Άνγελα Μέρκελ σε δηλώσεις της είπε ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 είχε «μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού.

Κατά την άποψή της κυρίας Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Θα λάβω την τελική απόφασή μου για την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την επόμενη εβδομάδα.»

Οι νέες επικρίσεις χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ πως το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά το εμπόριο κι ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του, φαίνεται πως εξόργισε ακόμα περισσότερο την Γερμανίδα καγκελάριο. 

Νωρίτερα, η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους ότι εξήγησε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στη Σικελία πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σε αυτό πάντως που συμφώνησαν οι ηγέτες είναι στο να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ένα βήμα που σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους έχει τον στόχο να προλάβει τυχόν τιμωρητικές ενέργειες από μέρους της Ουάσινγκτον που θα οφείλονται σε μια ελλιπή εικόνα.

Οι δύο ηγέτες έθιξαν εκ νέου το ζήτημα αυτό αφού γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν χθες πως ο Τραμπ επέκρινε με δριμύτητα τις πρακτικές της Γερμανίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πως ο Τραμπ είπε στους Γιούνκερ και Τουσκ: «δείτε όλα αυτά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι φρικτό. Θα το σταματήσουμε».

Σε έντονη συζήτηση η Σύνοδος

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη είχαν μια έντονη συζήτηση με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, είπε χθες Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους και όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της G7 προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να εξετάζει το θέμα, προσθέτοντας, ωστόσο, πως πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον εντέλει θα τιμήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως καθορίζονται από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Τι αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών-μελών της ομάδας G7 επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για «την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,» ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…