Newsroom

Newsroom

Δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ – ζητάει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ως προαπαιτούμενο ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, επεσήμανε στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας σήμερα Τετάρτη σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

5745dd1e1dc5247c2c8b4841

Όπως σχολίασε, μιλώντας για τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Είναι ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ συνεχίζει να μη συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.

Προκρίνει ως εκ τούτου ως καλύτερη λύση για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους, την επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, τις προσαρμογές στα επιτόκια και την εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα δηλαδή των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση πόρων του Προγράμματος, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο πρόκειται να ετοιμάσει δική του έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ώστε με βάση αυτή να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Προς το παρόν πάντως, το Ταμείο δεν προτίθεται να λάβει μέρος στο πρόγραμμα -παρότι οι πιθανότητες προς αυτό έχουν σαφώς αυξηθεί- αν πρώτα δεν λάβει περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου ανέφερε σχετικά ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση όπου το ΔΝΤ να μπορεί να πει ‘’είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε’’, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί ως το τέλος της χρονιάς».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της».

Το ΔΝΤ εκτιμά πάντως ότι σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους δανειστές, γεγονός που κατά τον αξιωματούχο του Ταμείου, αποτυπώνεται από την παραδοχή όλων ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τον ίδιο οι όποιοι συμβιβασμοί, υπήρξαν επειδή η Ελλάδα είχε ανάγκη τη δόση.

Όπως εξήγησε πάντως το στέλεχος του Ταμείου η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά για το επόμενο διάστημα.  

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.