Δεν πείθουν τη διεθνή κοινότητα οι εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση Κασόγκι

Περισσότερα στοιχεία ζητούν ξένες κυβερνήσεις, αλλαγή στάσης ακόμα και από τον Τραμπ

khashoggi 2

Ισχυρές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για περισσότερες και πιο πειστικές εξηγήσεις γύρω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δέχεται η Σαουδική Αραβία, μετά την παραδοχή του Ριάντ ότι ο Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, μπήκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο προκειμένου να λάβει ένα πιστοποιητικό εν όψει του επικείμενου γάμου του με την αρραβωνιαστικά του, Χατιτζέ Τζενγκίζ, και αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κανείς ζωντανό. Αρχικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ισχυριζόταν πως δεν ήξερε τι του συνέβη και πως ο Κασόγκι είχε φύγει από το προξενείο προτού εξαφανιστεί. Ωστόσο, το Σάββατο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε έπειτα από «καυγά» κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές» μέσα στο προξενείο, με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ να κάνει λόγο για ένα «τεράστιο και πολύ σοβαρό λάθος».

Όμως οι εξηγήσεις αυτές δεν έχουν πείσει πολλούς, που εκτιμούν πως πίσω από τη δολοφονία του Κασόγκι, γνωστού επικριτή του καθεστώτος του Ριάντ, βρίσκεται η ίδια η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, κι έτσι ζητούν περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για την υπόθεση.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία την Κυριακή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στην ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης, ενώ ο Τραμπ συζήτησε για το θέμα και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Τραμπ μετά τις πρώτες εξηγήσεις του Ριάντ εμφανιζόταν πολύ επιφυλακτικός, έως και συμβιβαστικός απέναντι στη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όμως το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε στάση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Από την πλευρά της, η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Μάλιστα, η Γερμανία αποφάσισε να αναστείλει την πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία ενόσω υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση αξίας 9,9 δισ. ευρώ για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Τουρκίας έχουν θέσει την αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι υπό 24ωρη φύλαξη.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…