Δεν πείθει για τις μεθόδους της η "Ελληνικός Χρυσός" – αποδείξεις ζητάει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Αποδείξεις για την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργίας (ακαριαία τήξη), τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος από την παρουσία τοξικών στοιχείων (αρσενικό), αλλά και για το ποιο θα είναι το τελικό προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας...

577e1bd21dc524d2598b4c45

…βάσει της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και της σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την Ελληνικός Χρυσός.

Με χθεσινοβραδινή απόφασή του, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, μετά τον εντοπισμό πλήθους ανακριβειών, ανακολουθιών και έλλειψης στοιχείων κομβικής σημασίας, επέστρεψε την τεχνική μελέτη της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου προς συμπλήρωση και διόρθωση, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών, εντός διμήνου. Όπως είναι γνωστό, το ΣτΕ, ελαφρά τη καρδία αποδέχτηκε ότι αρκούν οι δοκιμές φινλανδικής εταιρείας για τη μέθοδο μεταλλουργικής επεξεργασίας αντί της υποχρέωσης της Ελληνικός Χρυσός να εκτελέσει επιτόπου δοκιμές σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Αυγή» εντοπίστηκαν ανακριβή στοιχεία και αποκλίσεις ως προς τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού της επιστραφείσας μελέτης με προηγούμενες εγκρίσεις μελετών για τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, αλλά και τα αποτελέσματα των δοκιμών της φινλανδικής εταιρείας και την επικαιροποιημένη προμελέτη.

Οι υπηρεσίες διαπίστωσαν ακόμη ότι το τελικό προϊόν της διαδικασίας δεν θα είναι οι πλάκες καθαρού χρυσού, αργύρου και χαλκού, καθώς απουσιάζει παντελώς από τη φινλανδική εταιρεία οποιαδήποτε τεχνική περιγραφή του τελικού αυτού σταδίου και παραγωγικού στόχου της μεταλλουργίας, και ως τελικό στάδιο της διαδικασίας και προϊόν εμφανίζεται η «εκχυλισμένη μάτα». Στις βασικές πλημμέλειες εντάσσονται η ανεπάρκεια της μελέτης εφαρμογής για τη διαδικασία μεταλλουργικής επεξεργασίας, αλλά και οι ελλείψεις στις εξειδικευμένες μελέτες, εννέα τον αριθμό, για σειρά διεργασιών «που συνιστούν την ολοκληρωμένη μεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας».

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι διαφυγές αρσενικού στο εμφανιζόμενο ως τελικό προϊόν, τη «μάτα», όσο και στη σκωρία, υποβαθμίζονται «ως σχεδόν ανύπαρκτες, σε αντίθεση με τη συνήθη βιομηχανική εμπειρία». Επιπλέον, η παρουσία σημαντικών ποσοτήτων τοξικών απαερίων και πιθανών διαφυγών τους, επικίνδυνων για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους του εργοστασίου, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς και κατά τρόπο που να βασίζεται στα αποτελέσματα των δοκιμών, όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Οι αποκαλύψεις του Hot Doc

Το Hot Doc ασχολήθηκε με την υπόθεση των Σκουριών ήδη από τον Μάρτιο του 2013. Δημοσιογράφοι του περιοδικού είχαν ταξιδέψει την εποχή εκείνη στη βορειοανατολική Χαλκιδική και κατέγραψαν με λεπτομέρειες τα γεγονότα, σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης στην περιοχή των Σκουριών συντελείτο ένα άνευ προηγουμένου περιβαλλοντικό έγκλημα.

Έγραφε τότε το Hot Doc:

Μια περιοχή συνολικά 317.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 92% είναι δάσος με εμπεριεχόμενο μεταλλευτικό πλούτο που με τις σημερινές τιμές των μετάλλων έχει αξία περίπου 50 δις ευρώ. Η περιοχή της Κασσάνδρας διαθέτει τρεις μεταλλευτικές μονάδες: Του Στρατωνίου, της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας παράγουν μόλυβδο, τσίγκο και χρυσό, ο οποίος, όπως εξηγεί ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά τον ορυχείωνβρίσκεται μέσα σε μείγμα αρσενοπυρίτη.

Το συγκεκριμένο μείγμα μετάλλων είναι εξαιρετικά δυσκατέργαστο, καθώς το συμπύκνωμα του αρσενοπυριτη περιέχει 11% αρσενικό, ποσοστό που καθιστά τη διάσπαση των μετάλλων εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία του ανθρώπου. Η μοναδική μέθοδος ανάκτησης του χρυσού από τον αρσενοπυρίτη είναι αυτή της κυάνωσης, μέθοδος που το 2002 απορρίφθηκε από το ΣτΕ ως εξαιρετικά επικίνδυνη.

Αντίθετα με το μετάλλευμα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, αυτό των Σκουριών εμπεριέχει χαλκό και χρυσό και είναι ευκολοκατέργαστο, αφού δεν χρειάζεται η χρήση του κυανίου προκειμένου να γίνει η διάσπαση. Η ανάκτηση του χρυσού, όταν δεν υπάρχει αρσενοπυρίτης, γίνεται με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας ή αλλιώς με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, διαδικασία που είναι απολύτως ασφαλής. Θεωρητικά η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» θα μπορούσε να εξορύξει το μετάλλευμα και να προχωρήσει στη διάσπαση του με αυτή τη διαδικασία. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι υπάρχει μόνο ένα εργοστάσιο επεξεργασίας των μεταλλευμάτων και των δύο μεταλλείων. Επομένως η εταιρία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μία από τις δύο μεθόδους. Ή αυτή της κυάνωσης, η οποία υπενθυμίζουμε έχει απορριφθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη από το ΣτΕ, ή αυτή της ακαριαίας τήξης.

Το επενδυτικό σχέδιο και η υπογραφή Παπακωνσταντίνου

Προκειμένου η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» να πάρει την απαιτούμενη άδεια και να προχωρήσει στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων έπρεπε να παρουσιάσει στο ελληνικό δημόσιο ένα επενδυτικό σχέδιο. Μέσα σε αυτό και μπροστά στο αδιέξοδο της κυάνωσης, η οποία είναι απαγορευμένη, η εταιρία δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει, τόσο στις Σκουριές όσο και στην Ολυμπιάδα, τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, μέθοδος που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον διαχωρισμό των μετάλλων της Ολυμπιάδας. Παρ’ όλα αυτά, στις 8 Ιουλίου 2011 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προχωρά στην υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και το επενδυτικό σχέδιο δρομολογείται.

Σημειωτέον ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μόλις έχει αναλάβει το υπουργείο και υπογράφει μια μελέτη, την οποία, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, για καιρό αρνιόταν να υπογράψει η προκάτοχος του, Τίνα Μπιρμπίλη. Μόλις έξι ημέρες μετά, στις 14 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, η φινλανδική εταιρία Outotec, η οποία έχει δημιουργήσει την πατέντα της πυρομεταλλουργίας, αποστέλλει μέσω της Εuropean Coldfields μια έκθεση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας. Επισημαίνει μάλιστα ότι για να μελετηθεί επαρκώς το ζήτημα και να δοθεί ρεαλιστική απάντηση χρειάζονται έξι χρόνια ερευνών.

Στο μεταξύ, στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος υπήρχε απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), η οποία απέρριπτε το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» και υπογράμμιζε πως η μελέτη περιβαλλοντικών όρων δεν πρέπει να εγκριθεί.

Με δεδομένα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στο επενδυτικό σχέδιο λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών στην επεξεργασία και διάσπαση των μετάλλων, η European Coldfields, στην οποία ανήκε το 95% της «Ελληνικός Χρυσός», εκδίδει μια έκθεση με την οποία αλλάζει τη βάση του επενδυτικού σχεδίου. Με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για τη δημιουργία καθαρών μετάλλων, η εταιρία αποφασίζει να παράγει συμπυκνώματα. Συμπυκνώματα τα οποία θα στέλνει για επεξεργασία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται κατάφορα το επενδυτικό σχέδιο που είχε υπογραφεί από την «Ελληνικός Χρυσός» και το ελληνικό κράτος, αφού τα συμπυκνώματα μετάλλων, σε αντίθεση με τα καθαρά μέταλλα, δεν φορολογούνται. Σύμφωνα με τον Τόλη Παπαγεωργίου, η ζημία που προκαλείται στο δημόσιο από αυτή τη φοροδιαφυγή αγγίζει τα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Κατάρριψη των επιχειρημάτων της «Ελληνικός Χρυσός»

Τον Μάρτιο του 2011 ομάδα εργασίας του ΤΕΕ καλεί εκπροσώπους της «Ελληνικός Χρυσός» να υποδείξουν αν οπουδήποτε στον κόσμο λειτουργεί μονάδα ταχείας τήξης για ανάκτηση χρυσού από μείγμα συμπυκνωμάτων χαλκού και συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη χωρίς κυάνωση. Εκείνοι δίνουν ως παράδειγμα μιας τέτοιας πυρομεταλλουργίας το εργοστάσιο της Aurubis στο Pirdop της Βουλγαρίας.

Πράγματι, στη συγκεκριμένη περιοχή γινόταν παλαιότερα επεξεργασία τέτοιων συμπυκνωμάτων, το κόστος όμως για το περιβάλλον και τους κατοίκους ήταν τεράστιο. Άλλωστε αυτό προέκυπτε και από ρεπορτάζ της εφημερίδας Νew York Times, το 1990, το οποίο ανέφερε ότι το εργοστάσιο χαλκού στη συγκεκριμένη περιοχή προκάλεσε θανατηφόρες παθήσεις στους κατοίκους, στων οποίων το σώμα είχαν εντοπιστεί ίχνη μολύβδου και αρσενικού. Σήμερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, στο εργοστάσιο του Pirdop δεν γίνονται δεκτά συμπυκνώματα με ποσόστωση αρσενικού μεγαλύτερη του 0,3%, ενώ ακόμη και στην Κίνα, όπου γινόταν η επεξεργασία του μεγαλύτερου μέρους αυτών των συμπυκνωμάτων, από το 2006 έχει απαγορευτεί η εισαγωγή συμπυκνωμάτων με περιεχόμενο αρσενικό άνω του 0,5%.

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…