Newsroom

Newsroom

Deloitte: Στην 33η θέση του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου η Ελλάδα ανάμεσα σε 128 χώρες από όλο τον κόσμο

Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες Υψηλής Κοινωνικής Προόδου.Υπερτερεί σε σχέση με χώρες αντίστοιχου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε τομείς όπως η πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση και σε υγειονομική περίθαλψη.Υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της κοινωνικής προόδου και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων

59805c441dc524e0058b474f

Την 33η θέση του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με το 2016, καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα σε 128 χώρες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα “Social Progress Index 2017” που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Social Progress Imperative με την υποστήριξη της Deloitte, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης κατατάσσουν τις 128 χώρες σε έξι ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο κοινωνικής προόδου. Η Ελλάδα εμφανίζεται στην ομάδα Υψηλής Κοινωνικής Προόδου, τη δεύτερη κατά σειρά μετά την ομάδα Πολύ Υψηλής Κοινωνικής Προόδου, η οποία περιλαμβάνει τις πρώτες 14 χώρες της λίστας, με την πρώτη τετράδα να συμπληρώνουν χώρες της Σκανδιναβίας (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία).

Τα κριτήρια με βάση τα οποία προκύπτει η συνολική βαθμολογία των χωρών χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ιατρική περίθαλψη, προσωπική ασφάλεια), Θεμέλια Ευημερίας (πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, πρόσβαση σε πληροφορίες και τηλεπικοινωνίες, υγεία, περιβαλλοντική ποιότητα) και Ευκαιρίες (προσωπικά δικαιώματα, προσωπική ελευθερία και επιλογή, ανοχή και ένταξη, πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση).

Η Ελλάδα σημειώνει υψηλές βαθμολογίες σε κριτήρια όπως η πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση, η υγεία και το προσδόκιμο ζωής, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο υστερεί σε σχέση με χώρες παρόμοιου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παραμέτρους όπως η προσωπική ελευθερία και επιλογή, καθώς και η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία της χώρας στον τομέα της «Ελευθερίας στις επιλογές ζωής» είναι από τις χαμηλότερες της λίστας του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Υεμένη. Η Ελλάδα επίσης υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες στον τομέα της «ανοχής στην υποδοχή μεταναστών», λόγω της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, η οποία δημιούργησε ελλείψεις στους διαθέσιμους πόρους (φυσικούς και οικονομικούς).

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας με αυτά του 2014, ο δείκτης κοινωνικής προόδου έχει σημειώσει βελτίωση σε 113 από τις 128 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βελτίωσης εντοπίζεται σε χώρες της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής, οι οποίες κατατάσσονται παραδοσιακά στις ομάδες “Κατώτερης Μέσης” ή “Χαμηλής” Κοινωνικής Προόδου.

Στον αντίποδα βρίσκεται ένα μικρό group 15 χωρών, το οποίο εμφανίζει μειωμένο δείκτη κοινωνικής προόδου σε σχέση με το 2014, συμπεριλαμβανομένων χωρών της κεντρικής Αφρικής αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση από τις χώρες της Ευρώπης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, βάσει της ανάλυσης του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της Κοινωνικής Προόδου και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (FDI), και μάλιστα η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη: οι συνιστώσες του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, όπως η απρόσκοπτη παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση, υποστηρίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων παρέχοντας τις υποδομές, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το ασφαλές πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευσης, ενώ υποστηρίζουν ενεργά τη βελτίωση του επιπέδου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν