Newsroom

Newsroom

Τελευταίες παραστάσεις για το "Δεκαήμερο" του Βοκάκιου

Μια διασκευή πάνω σε δώδεκα ιστορίες του Βοκάκιου. Ο έρωτας, η ηδονή, ο πόθος και η σεξουαλικότητα. Ιστορίες πικάντικες και…

dekaimero 0

Μια διασκευή πάνω σε δώδεκα ιστορίες του Βοκάκιου. Ο έρωτας, η ηδονή, ο πόθος και η σεξουαλικότητα. Ιστορίες πικάντικες και ονειρικές. Γύρω από ένα ξέστρωτο στρώμα, 14 ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν, λένε ιστορίες, μένουν γυμνοί και αγκαλιάζονται, σε ένα μεγάλο διονυσιακό παιχνίδι, με τη σκηνοθετική ματιά του Νίκου Καραθάνου.

Τι σημαίνει ερωτικό όργιο; Υπάρχουν όρια στην απόλαυση της σάρκας; Απενοχοποιημένες και ποιητικές οι απαντήσεις, προσφέρουν μία μαγική θεατρική εμπειρία. Εκεί που η αμαρτία εξαγνίζεται και το αρχέγονο κάλεσμα του έρωτα επισκιάζει τα πάντα. Οι σκηνές εναλάσσονται με αφαιρετική διάθεση, επιστρατεύοντας όλες μας τις αισθήσεις, με καλά σκηνοθετικά ευρήματα και λιτά μέσα που δεν πνίγουν το κείμενο. 

Με έμπνευση από την αριστουργηματική κινηματογραφική μεταφορά του Παζολίνι, τέσσερα στρώματα και έναν προβολέα, ο έρωτας γίνεται η απόλυτη πηγή έμπνευσης, ενώ το γυμνό δεν ενοχλεί, δεν προκαλεί άσκοπα. Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο Βοκάκιος δεν γίνεται να μεταφερθεί… συντηρητικά στο σανίδι.

Μια παρέα μετακομίζει στην εξοχή, για να αποφύγει την εξάπλωση της πανούκλας στην πόλη, και τα μέλη της αφηγούνται για δέκα μέρες από μια ιστορία με πρωταγωνιστές τον έρωτα, το πνεύμα και τη χαρά της ζωής. Ο κυνικός και πονηρός κόσμος της σάρκας, ένας κόσμος αστείος και γεμάτος χάρη συνδυάζεται και αναμιγνύεται με τον αστικό κόσμο του πνεύματος, σε ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης.

Η διασκευή του κειμένου βασίζεται στο “Δεκαήμερο” του Βοκάκιου σε μετάφραση Κοσμά Πολίτη,σε κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου και σε αυτοσχεδιασμούς ηθοποιών. Η πολυσύνθετη αφήγηση γεννήθηκε μέσα από το πιο πένθιμο γεγονός: την επιδημία πανώλης του 1348 που ξέσπασε με ιδιαίτερη μανία προκαλώντας τη φρίκη του θανάτου στη Φλωρεντία.

«Τα εκατό διηγήματα –παραμύθια, παραβολές ή αφηγήσεις-, γράφτηκαν για να διώξουν τη μελαγχολία από τις γυναίκες», λέει ο ίδιος ο Βοκάκιος για το σπουδαίο του βιβλίο.

Συντελεστές:

Διασκευή – Σκηνοθεσία Νίκος Καραθάνος
Δραματουργική επιμέλεια Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική Άγγελος Τριανταφύλου
Κίνηση Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου Ευαγγελία Θεριανού

Διανομή:
Αλίκη Αλεξανδράκη
Μαρία Διακοπαναγιώτου
Αναστασία Διαμαντοπούλου
Νίκος Καραθάνος
Γιάννης Κότσιφας
Χρήστος Λούλης
Γιώργος Μπινιάρης
Άγγελος Παπαδημητρίου
Εύη Σαουλίδου
Μιχάλης Σαράντης
Άγγελος Τριανταφύλλου
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Λυδία Φωτοπούλου
Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Μουσικός επί σκηνής Δημήτρης Τίγκας

Πληροφορίες:

Τελευταία παράσταση: 27/04/2014

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Σάββατο: 18:00, 21:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Κυριακή 19:30

Τηλέφωνο ταμείου:: 210 5288170 – 171. Για συλλόγους: 3803430