Newsroom

Newsroom

Δείτε γιατί οι Ιρανοί του Πανιωνίου δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ

Αν ο Πανιώνιος αναμετρηθεί με τη Μακάμπι τότε όλα δείχνουν ότι οι Ιρανοί Μασούντ και Χατζισαφί δεν θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ.

596a58251dc5249d398b4627

Μια εκ των Μακάμπι ή Ρέικιαβικ θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, αν όλα πάνε καλά για την ομάδα της Νέας Σμύρνης και στη ρεβάνς με τη Γκόριτσα στη Σλοβενία κατακτηθεί αποτέλεσμα πρόκρισης (2-0 το πρώτο παιχνίδι).

Η Μακάμπι νίκησε 3-1 στο Ισραήλ, στο πρώτο παιχνίδι, και είναι φαβορί για να προκριθεί. Σε περίπτωση που τελικά υπερκεράσει το εμπόδιο των Ισλανδών, για την ομάδα της Πλατείας προκύπτει σοβαρό ζήτημα. Οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές της δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ.

Στα διαβατήρια κάθε Ιρανού πολίτη επισημαίνεται ότι απαγορεύεται το ταξίδι στα “παλαιστινιακά εδάφη”. Έτσι ακριβώς αναφέρεται η περιοχή και όχι Ισραήλ, αφού ως κράτος δεν αναγνωρίζεται από το Κυβέρνηση της χώρας της Μέσης Ανατολής. Από την επανάσταση του 1979 έως σήμερα, οι Ιρανοί που ταξιδεύουν στο Ισραήλ, δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ιράν.

Τα παραδείγματα Ντεζάγκα και Αλιρέζα

Ο Ασκάν Ντεζάγκα, ο οποίος είναι διεθνής με την Εθνική Ιράν, αλλά έχει αγωνιστεί στις μικρές ηλικιακές Εθνικές ομάδες της Γερμανίας, είχε αρνηθεί τον Οκτώβριο του 2007 να ταξιδέψει στο Ισραήλ, για το παιχνίδι της Γερμανίας Κ21 με την αντίστοιχη των Ισραηλινών. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: “Έίμαι περισσότερο Ιρανός από ό,τι Γερμανός. Οι γονείς μου είναι Ιρανοί. Δεν έχω κάτι εναντίον του Ισραήλ, αλλά φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα όταν επιστρέψω στο Ιράν”.

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Αλιρέζα της Άλκμααρ δεν ταξίδεψε στο Ισραήλ, επίσης για αγώνα με τη Μακάμπι. “Δεν θέλουμε να του προκαλέσουμε πρόβλημα με την Εθνική του ομάδα” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ολλανδική ομάδα, η οποία δεν τον πήρε στην αποστολή για τον αγώνα στο πλαίσιο του Europa League.

Οι περιπτώσεις Μασούντ και Χατζισαφί

Επί της ουσίας δεν είναι τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι Ιρανοί του Πανιωνίου. Απαγορεύεται βάσει της νομοθεσίας στη χώρα τους να πάνε στο Ισραήλ. Ακόμη και αν το αποφασίσουν να πάνε, κάτι που δεν συγκεντρώνει πιθανότητες, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, αφού έτσι έχει διαμορφωθεί το γεωοπολιτικό τοπίο τα τελευταία 40 χρόνια. Όλα αυτά στη θεωρία, στην παρούσα φάση. Είναι πιθανό όμως να έρθει η στιγμή που ο Πανιώνιος θα κληθεί να παίξει με τη Μακάμπι και Μασούντ – Χατζισαφί δεν θα ταξιδέψουν στο Τελ Αβίβ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…